Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatorului Viorel ILIE, în calitate de președinte al delegației Parlamentului României, la Adunarea Parlamentară Uniunea pentru Mediterana (Strasbourg, 13-14 februarie 2019)

Senatorul Viorel Ilie, în calitate de președinte al delegației Parlamentului României, a participat la Adunarea Parlamentară Uniunea pentru Mediterana de la Strasbourg, în perioada 13 – 14 februarie 2019.
În intervențiile avute, atât în cadrul celei de-a 15-a sesiuni plenare a Adunării Parlamentare, cât și în cadrul celui de-al 6-lea Summit, senatorul Viorel Ilie a precizat că, pentru România, avansarea discuțiilor pe tema migrației reprezintă un obiectiv important în calitate de stat care deține Președinția rotativă la Consiliul Uniunii Europene. „Vom continua să sprijinim eforturile Serviciului European de Acțiune Externă, cele ale Comisiei Europene și eforturile bilaterale ale statelor membre, pentru a întări cooperarea și dialogul cu țările terțe de origine și tranzit”, a subliniat demnitarul român.
„Migrația și fenomenul refugiaților din regiunea euro-mediteraneană este o problemă de actualitate și de mare însemnătate. În primul rând, recunoaștem complexitatea și consecințele dramatice privind nereglementarea domeniului migrației care reies din criza socială, politică și de securitate, așa cum o vedem în regiunea de est și sud al bazinului mediteranean. În al doilea rând, trebuie precizat că eforturile realizate până în prezent au condus la rezultate pozitive în controlul migrației ilegale. De exemplu, operaţiunea Sophia din Marea Mediteraneană și-a dovedit deja eficiența, iar mesajul transmis de doamna Federica Mogherini în cadrul Consiliului JAI, care a avut loc la București săptămâna trecută, privind găsirea unui consens în vederea continuării acestei misiuni, este unul corect. Mai mult, cum bine afirma domnul comisar Dimitris Avramopoulos, este necesară verificarea unitară a cererilor de azil și reformarea dreptului de azil”, a precizat Viorel Ilie.
De asemenea, senatorul Viorel Ilie a mai spus că România așteaptă Summitul dintre Uniunea Europeană și Liga Statelor Arabe, ce va avea loc în perioada 24-25 februarie în Egipt, în speranța că „acesta va fi o nouă oportunitate pentru a intensifica relația dintre țările partenere, relație bazată pe procesul în desfășurare referitor la migrație”.



Go to top