Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea senatorului Florian-Dorel Bodog, președintele Subcomisiei pentru Populație și Dezvoltare, cu prof. Michel Kazatchkine, consilier special al Programului Națiunilor Unite pentru HIV/SIDA

Luni, 28 ianuarie 2019, senatorul Florian-Dorel Bodog, președintele Subcomisiei pentru populație și dezvoltare și membru al Comisiei pentru sănătate publică din Senat, a avut o întrevedere cu prof. Michel Kazatchkine, consilier special pentru Europa de Est și Asia Centrală al Programului Națiunilor Unite pentru HIV/SIDA.
Vizita oficialului ONU în România a avut drept obiectiv evaluarea progreselor realizate de România în prevenirea și combaterea HIV/SIDA, tuberculozei și hepatitei C, precum și identificarea posibilităților de colaborare în domeniu cu structurile specializate ale ONU. În acest context, senatorul Florian-Dorel Bodog a prezentat cele mai recente măsuri întreprinse de guvernul și legislativul din România, referindu-se cu precădere la: adoptarea, la sfârșitul anului trecut, a Legii Tuberculozei și creșterea alocărilor bugetare destinate programului național de prevenire, supraveghere și control al acestei maladii; elaborarea Planului Național Strategic pentru supravegherea, controlul și prevenirea cazurilor de infecție cu HIV/SIDA în perioada 2019-2021, document care a parcurs etapa transparenței decizionale și urmează să fie finalizat și adoptat în cel mai scurt timp; extinderea progresivă a categoriilor de pacienți incluși în programul național pentru vindecarea bolnavilor de hepatită C.
Senatorul Bodog a făcut, de asemenea, precizări privind: mecanismul alocărilor bugetare în sectorul sănătății din România, inclusiv introducerea bugetului multianual; procedurile de achiziție a medicamentelor pentru persoanele infectate cu HIV și TBC și soluțiile adoptate de autoritățile române pentru asigurarea continuității în aprovizionare, în conformitate cu reglementările europene; rolul și implicarea organizațiilor neguvernamentale și, respectiv, al entităților aflate în subordinea sau sub coordonarea Ministerului Sănătății, în furnizarea serviciilor destinate persoanelor cu HIV/SIDA și TBC.
Președintele Subcomisiei pentru Populație și Dezvoltare a evidențiat demersurile în curs ale legislativului român, prin comisiile sale de specialitate, de modificare a Legii Sănătății în scopul creșterii rolului și resurselor alocate prevenției. Nu în ultimul rând, și-a exprimat opinia că rezolvarea durabilă a problemelor din sectorul sanitar se poate realiza numai prin integrarea problematicii sănătății în toate politicile publice.
 



Go to top