Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Radu Mihail: Românii din Ucraina au nevoie de o legislație care să le garanteze în totalitate drepturile

Senatorul USR pentru românii din afara țării, Radu Mihail, își manifestă încrederea față de recomandările Comisiei de la Veneția cu privire la modificarea legii privind limba de stat a Ucrainei, data recent publicității, și anume că forma actuală a actului normativ nu a reuşit să asigure echilibrul între răspândirea limbii ucrainene şi garantarea drepturilor lingvistice ale minorităţilor, printre care și cea română.

Senatorul USR Radu Mihail, vice-președinte al Comisiei pentru Politică Externă din Senatul României: "În acest context, românii din Ucraina sunt prinși în disputa de la distanță dintre Ucraina și Federația Rusă și riscă să devină victime colaterale. România și instituțiile ei trebuie și pot întreprinde mai mult pentru ca românii din Ucraina să-și poată păstră mostenirea culturală și lingvistică. Trebuie să le transmitem pe toate canalele autorităților ucrainene că recomandările Comisiei de la Veneția trebuie respectate. România a susținut și va susține întotdeauna cu fermitate suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internaţional, si ne așteptăm si vom acționa pentru mai multă deschidere și considerație din partea autorităților de la Kiev fata de nevoile conaționalilor noștri"                                                                                                                                                        
 
Deși legea actuală din Ucraina garantează la modul general dreptul fiecărui cetăţean de a învăţa limba maternă prin sistemul de educaţie, ne exprimăm, însă, îngrijorarea față de riscul de politizare extremă a problemelor lingvistice pentru minoritățile din Ucraina, mai ales în contextul crizei din Crimeea și Estul Ucrainei.
 



Go to top