Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Intervenția senatorului Viorel Badea, membru al Delegației române la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, pe tema viitoarelor activități ale APCE privind protecția drepturilor copiilor rămași în țara de origine și a copiilor migranților

Senatorul Viorel Badea, membru al Delegației române la APCE, a avut o intervenție, miercuri, 2 octombrie 2019, la Strasbourg, cu prilejul celei de a patra părți a Sesiunii plenare a APCE, în cadrul lucrărilor reuniunii comune a Subcomisiei pentru copii și a Subcomisiei pentru refugiați și copii și tineri migranți ale APCE. Senatorul român a contribuit la schimbul de opinii cu tema: viitoarele activități ale Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru protecția drepturilor copiilor rămași în țara de origine și a copiilor migranților.
Cu acest prilej, senatorul Viorel Badea  a readus in atentie faptul că tot mai mulți copii, ai căror părinți sunt plecați în străinătate, rămân acasă în grija altor persoane din familie, fapt ce conduce la o creștere îngrijorătoare a riscurilor de abandon școlar și de lipsă a îngrijirii medicale, acești copii devenind astfel vulnerabili în fața fenomenelor de trafic de persoane, delincvență juvenilă etc.
Totodată, a precizat  că, potrivit unor date statistice, există țări în Europa în care cel puțin unul din trei adulți lucrează în străinătate și peste jumătate dintre copii cresc fără a avea aproape unul dintre părinți. 
A mai menționat că în cadrul vizitei de documentare pe care a înteprins-o în Italia, în calitate de raportor, a fost informat cu privire la introducerea și aplicarea unui spectru larg de bune practici care să răspundă provocărilor generate de fenomenul migrației. A atras atenția, în cadrul întânirilor avute cu parlamentari și reprezentați guvernamentali italieni, asupra situației lucrătorilor intra-UE, între care și români, care, în pofida cadrului legal și instituțional existent la nivelul statelor membre, se confruntă cu dificultăți multiple și a subliniat consecințele migrației forței de muncă asupra familiei și mai ales a copiilor care rămân în țara de origine.
În cadrul raportului, senatorul român va prezenta măsuri tangibile de îmbunătățire a situației acestor copii, în conformitate cu standardele și practicile internaționale.
Senatorul Viorel Badea a fost numit în data de 28 iunie 2018 raportor al Comisiei pentru afaceri sociale, sănătate și dezvoltare durabilă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pe tema: impactul migrației forței de muncă asupra copiilor rămași în țara de origine.



Go to top