Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Miercuri, 5 aprilie a.c., Comisia pentru Mediu din Senatul României a organizat în sala Avram Iancu a Palatului Parlamentului dezbaterea publică cu tema ” Ariile naturale protejate din România - Aplicarea Planurilor de Management și Dezvoltarea Durabilă a Comunităților Locale”.
Dezbaterea a fost condusă de Allen Coliban –senator USR și președinte al Comisiei pentru Mediu și a adus împreună reprezentanți ai Ministerului Mediului; ai ROMSILVA; ai Autorităților Locale – C.J. Dâmbovița, C.J. Buzău, Primăria Bușteni, Primăria Dâmbovicioara, Primăria Dragoslavele, Primăria Stoeneșt; Administratori și Custozi de Arii Naturale Protejate – Parcul Natural Bușteni, Asociația Echilibru, precum și participanți din mediul Organizațiilor Non Guvernamentale de profil – WWF, Fundația Propark, Federația Coaliția Natura 2000, Societatea Ornitologică Română. Au participat membrii ai Comisiilor pentru Mediu din Parlament – senatorii PSD Emanoil Savin și Gabriela Stocheci, senatorul PNL Nicoleta Pauliuc, precum și deputatul USR Cornel Zainea.
Subiectele propuse spre dezbatere au fost: Situația elaborării, dezbaterii și adoptării Planurilor de Management; Interacțiunea dintre Administratorii/Custozii de Arii Naturale Protejate și Comunitățile Locale; Stabilirea de noi Arii Naturale Protejate și oportunitățile pentru Comunitățile Locale.
Discuțiile s-au axat pe aplicarea reglementărilor privind Directiva INSPIRE pentru limitele ariilor naturale protejate precum și pe zonarea acestora.  Problemele ridicate de reprezentanții autorităților locale se referă la interferențele între limitelor ariilor protejate și limitele proprietăților private și restricțiile privind utilizarea acestora din urmă, survenite din zonarea ariilor natural protejate.
Reprezentanții Ministerului Mediului au precizat faptul că  inexactitățile privind limitele ariilor naturale protejate derivate din aplicarea Ordonanței de Guvern nr.4 /2010 (care preia Directiva INSPIRE) vor fi dezbătute public în perioada urmatoare, în fiecare Regiune de Dezvoltare. De asemenea, în privința problemelor de zonare a ariilor protejate s-a accentuat ideea respectării tuturor punctelor de vedere argumentate la dezbaterile publice din cadrul procedurii de adoptare a planurilor de management a ariilor naturale protejate.
Organizațiile Non Guvernamentale de profil, Administratorii si Custozii de Arii Naturale Protejate au subliniat obligativitatea corelării diverselor interese de la nivelul comunităților locale cu protejarea patrimoniului natural, în vederea unei dezvoltări durabile, care nu se poate desfașura decât în armonie cu natura.
Dezbaterea a fost una constructivă, confirmând necesitatea unor ample dezbateri publice, cu participarea tuturor factorilor interesați, precum și analiza și luarea în considerare a tuturor punctelor de vedere expuse.



Go to top