Anul 2020
Reuniunile intersesionale ale comisiilor şi reţelelor APF programate în perioada februarie-mai s-au desfăşurat în perioada iunie-dec a.c., în format videoconferinţă.[1] Delegaţia română a contribuit la pregătirea documentelor reuniunilor on line ale Adunării cu materiale documentare şi răspunsuri la chestionare care, conform procedurilor de lucru ale organizaţiei, stau la baza elaborării proiectelor de rapoarte şi, ulterior, a rezoluţiilor şi recomandărilor adresate de APF parlamentelor şi guvernelor statelor membre ale Organizaţiei Internaționale a Francofoniei (OIF).
Astfel, au fost transmise raportorilor desemnaţi de APF, contribuţii la proiectele de rapoarte cu teme, precum: deschiderea parlamentelor: pentru o apropiere a instituţiilor de cetăţeni; viitorul cooperării internaționale în domeniul schimbărilor climatice; libertatea presei în spaţiul francofon; învăţământul în perioadă de criză; utilizarea geolocalizării în perioada pandemiei de COVID-19; consolidarea statutului economic al femeilor; femeile în perioada pandemiei de COVID-19; violenţa cibernetică împotriva femeilor şi copiilor s.a.
Anul 2019
Participarea la Colocviul cu tema Utilizarea limbii franceze şi promovarea multilingvismului în cadrul instituţiilor europene (Bruxelles, 21 martie)
Dl. senator Cătălin Dumitru Toma, membru al Comisiei pentru afaceri parlamentare a APF, a participat la Colocviul cu tema Utilizarea limbii franceze şi promovarea multilingvismului în cadrul instituţiilor europene, organizat în cadrul Programului de acţiuni de cooperare al Adunării Regionale Europa a APF[2], cu sprijinul delegaţiei Parlamentului Federaţiei Valonia - Bruxelles la APF. Evenimentul a reunit parlamentari din secţiunile europene ale APF şi a inclus trei paneluri de discuţii pe temele: Situaţia utilizării limbilor în cadrul instituţiilor UE; Promovarea multilingvismului; Limbile: provocări geostrategice.
În intervenţiile sale, dl senator Cătălin-Dumitru Toma a punctat următoarele idei:
- apartenenţa la alte organizaţii interguvernamentale şi interparlamentare de anvergură (ONU, UE, Uniunea Africană, Commonwealth etc.) nu trebuie să îndepărteze statele membre ale APF şi OIF de obiectivele cooperării francofone şi, cu atât mai puţin, de întărirea solidarităţii şi de crearea unei identităţi colective francofone, un obiectiv ambițios, legitimat inclusiv de faptul că franceza reprezintă astăzi a cincea limbă în lume ca număr de vorbitori, iar împreună cu engleza, este prezentă pe toate cele cinci continente;
- în calitate de stat membru al Consiliului Europei şi al Uniunii Europene, România şi-a armonizat politicile lingvistice cu cele europene, în special în ceea ce priveşte garantarea drepturilor lingvistice ale minorităţilor etnice şi educaţia plurilingvă şi multiculturală;
- conform Cartei Europene a plurilingvismului şi Declaraţiei universale a drepturilor lingvistice, instrumente internaţionale la care România este parte, învăţământul general obligatoriu românesc asigură învăţarea a două limbi străine;
- România ocupa primul loc între statele UE în ceea ce priveşte numărul de filiere de învăţământ bilingv român-francez acreditate internaţional.
Membrii ARE au convenit stabilirea unui plan de acţiune comun prin intermediul căruia eforturile statelor membre de promovare a multilingvismului şi a limbii franceze în plan naţional să fie susţinute de acţiuni concertate în plan european, Grupurile Ambasadorilor Francofoni de la Bruxelles, Strasbourg, Haga şi Geneva având potenţialul de a deveni avanposturi europene ale acestor demersuri.
În ziua de 12 martie, dl Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului României, a oferit un dejun oficial în onoarea secretarului general al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, dna Louise Mushikiwabo, care a efectuat prima sa vizită oficială în România după preluarea acestei funcții, la 1 ianuarie 2019.
Președintele Senatului a evidențiat angajamentul României de a-şi consolida rolul de pol regional al Francofoniei europene și de a susține priorităţile mandatului noului secretar general, perfect concordante cu priorităţile de politică externă şi de dezvoltare durabilă ale ţării noastre: promovarea multilateralismului; menţinerea păcii; susţinerea tinerelor democraţii africane şi întărirea cooperării cu statele din Africa; promovarea economiei digitale, a egalităţii de gen şi a egalităţii de şanse, consolidarea statutului tinerilor ş.a. Totodată, a apreciat excelenta colaborare a autorităţilor centrale şi locale din România cu Biroul regional al OIF pentru Europa Centrală și de Est și cu Biroul Agenției Universitare a Francofoniei pentru Europa Centrală și de Est, ambele cu sediul la București.
În cadrul discuţiilor au fost abordate aspecte referitoare la întărirea dimensiunii politice a Francofoniei și consolidarea profilului și relevanţei organizaţiei în plan internaţional, subliniindu-se necesitatea unei coagulări mai puternice de forţe şi de mijloace, la nivel guvernamental şi parlamentar, în jurul obiectivelor strategice ale Francofoniei mileniului trei. Interlocutorii au evidențiat importanţa valorificării, de către OIF şi operatorii săi, a întregului potenţial - instituţional, uman, de expertiză, de creativitate, cu care APF poate contribui la afirmarea politică, economică şi socială a mişcării francofone de pe cele cinci continente.
La dejun au mai participat: dl senator Cătălin Dumitru Toma, membru al Delegației Parlamentului României la APF, secretar al Comisiei pentru afaceri europene, şi dl senator Titus Corlățean, membru al Comisiei pentru afaceri europene, preşedintele Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Franceză din Senat. Din delegația OIF au făcut parte Rennie Yotova, directorul BRECO, și Jean-Pierre Ndoutoum, directorul Institutului Francofon pentru Dezvoltare Durabilă din Quebec.
Anul 2018
Participarea la Reuniunea intersesională a Comisiei pentru afaceri parlamentare a APF (Bruxelles, 21-23 martie)
Dl. senator Cătălin Dumitru Toma, membru al Comisiei pentru afaceri parlamentare a APF, vicepreşedintele Comisiei pentru administrație publică şi organizarea teritoriului a Senatului, secretarul Comisiei pentru afaceri europene a Senatului, a participat la Reuniunea intersesională a Comisiei pentru afaceri parlamentare a APF (Bruxelles, 21-23 martie).
Participanţii i-au audiat pe dl Jean-Philippe Walter (Elveţia), Preşedintele Asociaţiei Francofone a Autorităţilor pentru Protecţia Datelor (AFAPDP) şi pe dl Ambasador Stéphane Lopez, Reprezentantul permanent al Organizaţiei Internaționale a Francofoniei pe lângă Uniunea Europeană, şi au examinat proiectele de rapoarte ale APF cu următoarele teme: Deontologia şi etica parlamentară în cadrul parlamentelor francofone; Reprezentarea în cadrul parlamentului naţional a cetăţenilor din diaspora; Locul parlamentului şi parlamentarilor într-un regim democratic şi raporturile dintre legislativ şi executiv.
Au fost discutate, de asemenea: stadiul derulării programelor de cooperare interparlamentară ale APF în 2018; elemente ale Cadrului Strategic al APF (2019-2022); Programul de asistenţă parlamentară Noria; Seminariile şi stagiile de formare parlamentare, atribuirea Premiului Geoffrey - Dieudonné în 2018; Parlamentul francofon al tinerilor, parlamentele naţionale ale tinerilor şi Programul „Tineri parlamentari francofoni” şi a fost examinat Acordul-cadru încheiat de APF cu Asociaţia Avocaţilor Poporului şi Mediatorilor din Statele Francofone (AOMF), în prezenţa dlui Marc Bertrand, preşedintele AOMF.
Participarea la cea de-a 44-a sesiune plenară a APF (Québec, 3-10 iulie)
D-nii senatori Virginel Iordache, membru al Comisiei pentru cooperare şi dezvoltare a APF, şi Cătălin-Dumitru Toma, membru al Comisiei pentru afaceri parlamentare a APF, au participat la lucrările celei de-a 44-a sesiuni plenare a APF (Québec, 3-10 iulie). Agenda a inclus o masă rotundă a preşedinţilor şi secretarilor generali de parlamente, reuniuni ale Biroului, Reţelei Femeilor parlamentare (7 iulie) şi comisiilor permanente ale APF (8 iulie), precum şi patru sesiuni plenare (9 şi 10 iulie).
Dl senator Virginel Iordache a participat la lucrările Comisiei pentru cooperare şi dezvoltare.
În contribuţia la raportul privind Sistemele de sănătate în spaţiul francofon, domnul senator s-a referit, în principal, la modul de organizare şi la modalităţile de finanţare ale sistemului de sănătate românesc, la sistemul asigurărilor medicale de sănătate şi la protecţia persoanelor defavorizate. Domnul senator a subliniat, de asemenea, importanţa pe care o acordă ţara noastră stopării migraţiei medicilor şi a personalului medical - fenomen care pune în pericol funcţionarea, la standarde europene, a sistemului medical din România.
Dl senator Cătălin Dumitru Toma a participat la lucrările Comisiei pentru afaceri parlamentare.
În contribuţia sa la raportul privind Protecţia datelor personale în spaţiul francofon, dl senator Cătălin Toma a prezentat cadrul legislativ şi instituţional românesc şi a subliniat rolul substanţial al Senatului în realizarea controlului parlamentar în domeniu (avizarea structurii organizaţionale şi numirea preşedintelui Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, discutarea Raportului anual de activitate al ANSPDCP).
In intervenţia la raportul şi rezoluţia privind Deontologii şi codurile de etică în cadrul parlamentelor din spaţiul francofon, dl senator Toma s-a referit la instrumentele juridice (Constituţie, Legea privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, Regulamentele celor două Camere şamd), precum şi la mecanismele instituţionale relevante pentru tema raportului (Agenţia Naţională de Integritate).
În cadrul dezbaterilor pe tema Reprezentării în cadrul parlamentului naţional a cetăţenilor din diaspora, dl senator a prezentat modul în care România a reglementat relaţiile sale cu cetăţenii români stabiliţi în străinătate, inclusiv prin modificarea legislaţiei electorale pentru a face posibilă reprezentarea acestora în parlament şi prin crearea comisiilor permanente pentru relaţia cu diaspora în Senat şi Camera Deputaţilor.
În cadrul sesiunilor plenare au fost audiaţi Secretarul general al OIF şi alte personalităţi ale Francofoniei din Québec şi ale Francofoniei internaţionale; a fost validată propunerea creării Reţelei Tinerilor Parlamentari a APF; au fost discutate şi adoptate rapoartele şi rezoluţiile prezentate plenului de cele patru comisii permanente care includ recomandări privind: monitorizarea implementării Strategiei Economice a OIF; etica şi deontologia parlamentară în spaţiul francofon; lupta împotriva traficului de fiinţe umane; utilizarea noilor tehnologii în beneficiul agriculturii durabile, sistemele de sănătate publică în spaţiul francofon ş.a.
Cea de-a 31-a Adunare Regională Europa a APF Andorra la Vella (Andorra, 21-24 oct.)
În perioada 21-24 octombrie, dl senator Cătălin Dumitru Toma a participat la cea de-a 31-a Adunare Regională Europa a APF, care s-a desfăşurat la Andorra la Vella, în organizarea Parlamentului Principatului Andorra (Consell General).
Tema generală a celei de-a XXXI-a Adunări Regionale Europa (ARE) a fost Turismul durabil în statele spaţiului francofon: factor de dezvoltare economică, a mediului şi socioculturală.
La lucrările conduse de dl Jean Paul Wahl, Preşedintele Regionalei Europa a APF au participat peste 60 de parlamentari din 18 state europene membre ale Francofoniei, Secretarul general al APF, Preşedintele Regionalei America a APF, precum şi numeroşi oficiali şi persoane cu expertiză în domeniu din ţara gazdă, care au prezentat exemple concrete de bune practici în dezvoltarea turismului durabil, evidenţiind punctele forte, dar şi provocările acestui demers.
În contribuţia la dezbateri, dl senator Cătălin Dumitru Toma a subliniat că, deşi formatori de opinie europeni aduc, tot mai frecvent, în dezbaterea publică tema supra-turismului, statisticile arată că sectorul turismului reprezintă unul din principalele „motoare” de creştere economică în UE. Mai dificil de cuantificat, dar la fel de important, este rolul educativ, formator şi civilizator al turismului ca fenomen social de masă al lumii contemporane. Cel puţin din aceste motive, nu poate fi pusă sub semnul întrebării oportunitatea menţinerii continentului european pe poziţia de lider mondial în domeniul turismului ci, mai degrabă, trebuie identificate măsurile prin care statele europene vor reuşi să dezvolte practici turistice durabile, echitabile şi solidare care să valorifice potenţialul noilor tehnologii informaţionale, care să fie permanent conectate la cerințele consumatorilor şi, nu în ultimul rând, care să responsabilizeze cetăţenii faţă de protejarea patrimoniului cultural şi de mediu.
În rezonanţă cu dezideratul comun al membrilor Francofoniei europene de întărire a cooperării în acest sector, dl senator Toma a adus în discuţie beneficiile economice, sociale şi culturale pe termen lung ale proiectelor de înfrățire între localităţi, oferind ca exemplu înfrățirea dintre comuna Jariştea şi Airola (Italia), realizată în cursul mandatului său de primar.
În finalul lucrărilor, parlamentarii au adoptat Rezoluţia de la Andorra privind turismul durabil.
Anul 2017
Membrii delegaţiei române la APF au participat la:
· acţiunile de diplomaţie publică organizate de Ministerul Afacerilor Externe în colaborare cu Primăria Municipiului Bucureşti şi Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale cu prilejul Zilei Internaţionale a Francofoniei (20 martie);
· întâlnirea de lucru cu delegaţia Comisiei pentru relaţii internaţionale a Parlamentului Valonia-Bruxelles, condusă de dl Jacques Brotchi, preşedintele comisiei, aflată în vizită de lucru la Bucureşti, şi cu dl Eric Poppe, Delegat general al Valonia–Bruxelles la Bucureşti (7 iunie);
· Conferința internațională a femeilor francofone cu tema Creaţie, inovaţie, antreprenoriat, creştere economică şi dezvoltare: femeile se afirmă!, organizată de România și Organizația Internațională a Francofoniei (OIF), sub înaltul patronaj al Președintelui României, în prezența Secretarului General al Francofoniei (Palatul Parlamentului, 1-2 noiembrie).
Evenimentul a reunit peste 700 de participanţi (reprezentanţi guvernamentali, ai mediului de afaceri şi societăţii civile și ai unor organizații internaționale) şi s-a desfășurat în sesiuni plenare şi ateliere, în cadrul cărora au fost abordate: Drepturile femeii și accesul la piața forței de muncă, Inovația și spiritul antreprenorial al femeilor și Leadershipul femeilor în guvernanța economică.
Cu același prilej, a fost lansată Reţeaua francofonă a femeilor de afaceri, care facilitează cooperarea între mediile de afaceri din ţările francofone.
Participanţii au adoptat documentul politic intitulat Apelul de la Bucureşti, un îndemn la acţiune concertată şi susţinută în întreg spaţiul francofon pentru asigurarea drepturilor economice, sociale şi culturale ale femeilor.
Sub deviza Femeile se afirmă, bărbaţii se angajează, în cadrul Conferinţei a avut loc, în organizarea Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse şi ONU Femmes, o acţiune de promovare a campaniei HeForShe, iniţiativă a ONU la care Preşedintele României a fost desemnat Impact Champion.
[1] Calendarul reuniunilor: Comitetul director al Rețelei Femeilor Parlamentar - 2 iunie, Comisia pentru cooperare şi dezvoltare - 24 iunie, Comisia pentru afaceri parlamentare - 26 iunie, Comisia politică - 29 iunie şi 12 octombrie, Comisia pentru educaţie, comunicaţii şi cultură şi Reţeaua parlamentară pentru lupta împotriva HIV/SIDA, malariei şi tuberculozei - 8 iulie, Comitetul permanent al APF - 9 septembrie, Reţeaua Femeilor parlamentar - 6 octombrie, Reţeaua parlamentară pentru lupta împotriva HIV/SIDA, malariei şi tuberculozei - 23 şi 24 noiembrie.
[2] Programul de acţiuni are rolul de a sprijini proiectele ARE-APF în domenii precum: cooperare inter-universitară în domeniul relaţiilor internaţionale şi al afacerilor europene; promovarea multiculturalismului, multilingvismului şi limbii franceze în rândul tinerilor; cooperare culturală.