2016

 

w Dl. senator Georgică Severin, membru al Comisiei politice a APF, președintele Comisiei pentru cultură și media a Senatului, a participat la Reuniunea intersesională a Comisiei politice a APF (New York, sediul ONU, 11-13 aprilie).

 

Participanții i-au audiat pe dnii. Hervé Ladsous, secretar general adjunct al ONU pentru operațiuni de menținere a păcii și Stephan Tafrov, președintele Grupului Ambasadorilor Francofoni la Națiunile Unite, șeful Misiunii Permanente a Bulgariei la ONU, și au examinat următoarele proiecte de documente ale APF: Raportul de monitorizare a evoluțiilor politice din statele membre ale Francofoniei; Declarațiile APF vizând secțiunile suspendate (Republica Centrafricană și Siria), aflate sub observație (Burundi) sau incluse în programele de asistență ale APF (Haiti);Documentul normativ privind democrația parlamentară și revizuirea procedurii de vigilență democratică a APF; Avizul APF pe tema „Creștere partajată și dezvoltare responsabilă: condiții pentru stabilitatea globală și a spațiului francofon”[1]; Raportul privind combaterea radicalismului religios: stare de fapt și rolul parlamentelor.

 

Totodată, au avut loc dezbateri pe teme de securitate globală, în baza cărora a fost elaborat un proiect de Rezoluție privind terorismul internațional. La propunerea dlui. senator Georgică Severin, în document a fost inclusă o referire la imperativul evitării situațiilor în care noile reglementări juridice naționale și internaționale menite să eficientizeze lupta împotriva terorismului aduc atingere sau îngrădesc drepturile și libertățile fundamentale ale omului și cetățeanului.

 

w La Conferința Președinților Adunării Regionale Europa (ARE) (Capbreton, Franța, 2-5 mai), Parlamentul României a fost reprezentat de dl. senator Georgică Severin.

Conferința a avut ca obiective: analiza activităților Adunării din 2015; stabilirea agendei și programului sesiunii anuale a ARE (din septembrie; pregătirea dezbaterii generale din cadrul viitoarei sesiuni plenare a APF din luna iulie; implementarea Programelor de acțiune și de cooperare ale Regionalei Europa în 2016.

 

Participanții au decis continuarea lucrărilor privind Strategia economică pentru Europa Francofonă, context în care dl. senator Georgică Severin a subliniat că pentru succesul acestui demers se impun atât focalizarea discuțiilor pe elementele cooperării economice - limba franceză reprezentând unul dintre principalele instrumente și nu un scop în sine -,  precum și o mai atentă interconectare a proiectelor parlamentare în domeniu cu documentele programatice și strategice ale Francofoniei guvernamentale.

 

În pregătirea contribuțiilor europene la viitoarea dezbatere generală a APF cu tema Creșterea în comun și  dezvoltarea responsabilă-condiții pentru stabilitatea lumii și a spațiului francofon, una dintre sesiunile ARE a fost dedicată Implementării obiectivelor COP 21 în cadrul unei unități teritoriale: exemplul Departamentului Landes (Franța). În deschidere au luat cuvântul oficialități locale și reprezentanți ai mediului de afaceri care au abordat subiecte precum: rolul instituțiilor publice în gestionarea externalităților; habitatul, transporturile și sectorul terțiarsectorul industrial și performanța energetică. Dl. senator Georgică Severin a subliniat, printre altele, importanța racordării acțiunilor de perspectivă ale Francofoniei vizând dezvoltarea incluzivă și responsabilă la obiectivele, țintele și instrumentele Agendei de Dezvoltare Durabilă 2030.

 

Cu prilejul participării la reuniunile sus-menționate, dl. senator a făcut demersuri în sprijinul solicitării Delegației Parlamentului României la APF de acordare a statutului de secțiune membră (Parlamentul României având statut de secțiune asociată), obținând în acest sens, acordul oficialilor APF.

 

w Dl. senator Georgică Severin, membru al Comisiei politice a APF, președintele Comisiei pentru cultură și media a Senatului, a participat la cea de-a 42-a sesiune plenară a APF (Antananarivo, Madagascar, 10-12 iulie) a cărei agendă  a inclus reuniuni ale structurilor APF (Birou, Rețeaua femeilor parlamentare, Comisii permanente) și mai multe reuniuni în plen.

 

Dl. senator a participat la dezbaterea proiectelor de rezoluții și de rapoarte privind: Situațiile politice din Siria, Burundi, Haiti și Republica Centrafricană (rezoluții); Terorismul internațional (rezoluție care prevede o conlucrare mai strânsă între parlamentele francofone în materie de elaborare a legislației și de exercitare a controlului parlamentar, în contextul creșterii eforturilor globale de combatere a terorismului); Lupta contra radicalismului religios: starea de fapt și rolul parlamentelor (raportul propune o abordare proactivă a acestui fenomen prin combaterea sărăciei și marginalizării sociale, asigurarea accesului egal la educație și crearea de oportunități pentru tineri pe piața muncii); Legalizarea și dezincriminarea consumului de droguri ușoare (raport).

 

Au fost discutate și adoptate și proiectele de rapoarte și/sau rezoluții înaintate de comisiile permanente și Rețelele APF, pe care Adunarea le transmite OIF, altor structuri relevante ale Francofoniei, precum și guvernelor statelor membre și care conțin recomandări/solicitări ale APF privind: instituțiile naționale de promovare și apărare a drepturilor omului; instrumentele de susținere a politicilor agricole; alfabetizarea femeilor adulte; implementarea Codului familiei; creșterea partajată și lupta împotriva sărăciei în spațiul francofon. 

 

La ședința plenară din data de 11 iulie a.c., Adunarea a aprobat în unanimitate solicitarea delegației române de modificare a statutului său în cadrul Adunării, din membru asociat (statut obținut în 1993), în membru cu drepturi depline. Premergător votului, dl. senator Georgică Severin a prezentat un mesaj din partea președintei secțiunii române a APF, dna. deputat Sanda Maria Ardeleanu, cuprinzând principalele argumente în favoarea consolidării statutului României la APF și referiri la cele mai relevante momente ale celor peste două decenii de activitate a țării noastre în cadrul Francofoniei instituționale. Dl. senator a subliniat că dobândirea unei identități consolidate în cadrul APF reprezintă intrarea într-o logică a normalității, prin alinierea la nivelul de reprezentare al țării noastre în cadrul OIF, creând premize pentru o implicare sporită și mai eficace a secțiunii române în activitățile Francofoniei.

 

În cadrul aceleiași sesiuni, dl. senator Georgică Severin a fost distins cu „Ordinul Pleiadei” al APF.

 

w Lucrările celei de a XXIX-a sesiuni a Adunării Regionale Europa a APF (Valle d’ Aosta, Italia, 27-30 septembrie) la care a participat, din partea Senatului, dl. senator Georgică Severin, au fost dedicate continuării dezbaterilor cu tema Francofonia economică, în scopul identificării modalităților prin care parlamentarii francofoni europeni pot contribui la implementarea Strategiei economice a Francofoniei, adoptată de OIF în 2014. În cadrul sesiunii au avut loc audieri, schimburi de idei și dezbateri, cu participarea unor reprezentanți ai OIF și ai Commonwealth, ai administrației și ai unor actori economici locali, ai mediului universitar și ai tinerilor din Valle d’Aosta, membri ai Parlamentului Francofon al Tinerilor.

 

Agenda sesiunii a inclus următoarele subiecte: rolul inovării și al economiei cunoașterii; formarea profesională a tinerilor și încurajarea implicării lor în activități de antreprenoriat; măsuri de sprijinire a întreprinderilor pentru a face față provocării internaționalizării; reforme în materie de fluidizare a operațiunilor economice, răspunsuri la nevoile în permanentă schimbare ale IMM-urilor și ale sistemelor economice locale expuse internaționalizării.

 

În cadrul dezbaterilor, dl. senator Georgică Severin: a prezentat informații de actualitate privind IMM-urile din țara noastră, problemele cu care se confruntă, dar și punctele forte ale mediului investițional din România, considerată în prezent, una dintre cele mai dinamice economii din Europa Centrală și de Est; a prezentat principalele elemente ale cadrului instituțional și juridic în materie și a subliniat contribuția Parlamentului României la dezvoltarea acestuia, referindu-se, în context, la Grupul parlamentar pentru susținerea IMM-urilor, compus din senatori și deputați din toate grupurile politice, care oferă un cadru de analiză și dialog cu guvernul și societatea civilă și reprezintă un avanpost al dezbaterii legislative și un real suport pentru activitatea legislativă a comisiilor permanente de specialitate; s-a referit la cele mai importante programe dedicate susținerii IMM-urilor și tinerilor antreprenori, cuprinse în planurile de acțiune ale strategiei naționale în domeniu.

 

Adunarea a adoptat Rezoluția privind Francofonia economică-integrarea regională, document prin care membrii europeni ai APF se angajează să se implice în programele de implementare a Strategiei economice a Francofoniei care necesită  susținere și expertiză la nivel parlamentar și să direcționeze, după caz, fondurile din bugetul ARE alocate Programului de acțiune pentru cooperare al Regionalei Europa a APF spre finanțarea acestor acțiuni. 

 

 

2015

 

 

w  Dl. senator Georgică Severin, membru al Comisiei politice a APF, președintele Grupului parlamentar de prietenie România – Confederația Elvețiană, președintele Comisiei pentru cultură și media a Senatului, a participat la cea de-a 41-a sesiune plenară a APF (Berna, 6-10 iulie), al cărei program a inclus reuniuni ale structurilor APF (Birou, Rețeaua femeilor parlamentare, Comisii permanente) și mai multe reuniuni plenare, dintre care o reuniune comună cu Parlamentul Francofon al Tinerilor.

 

În cadrul Comisiei politice, dl. senator Georgică Severin a prezentat elemente de interes și informații de actualitate privind cadrul legislativ și instituțional românesc relevant pentru tematica abordată în proiectele de rapoarte ale APF, Strategia Digitală a Francofoniei și Accesul la justiție: rolul parlamentelor, subliniind beneficiile întăririi cooperării europene și internaționale în materie (cu referiri la: Strategia națională privind Agenda digitală pentru România 2020; participarea țării noastre la organizația Parteneriat pentru o Guvernare Deschisă; consacrarea liberului acces la justiție în dreptul românesc și în tratatele internaționale la care România este parte; reglementările privind ajutorul public judiciar în materie civilă, măsurile pentru asigurarea educației copiilor și tinerilor în domeniul juridic s.a.).

 

Dezbaterile generale în plen au fost consacrate temei Încurajarea accesului la o formare de calitate pentru toți: o provocare prioritară pentru Francofonie, cu subtemele: Formarea profesională și Provocările educației online. În acest context, dl. senator Georgică Severin a reamintit faptul că șefii de stat și de guvern din statele francofone au convenit, încă din 2006, prin Declarația adoptată la Sommet-ul OIF de la București, asupra principalelor măsuri menite să maximizeze potențialul noilor tehnologii în domeniul educației. Identificând câteva dintre direcțiile de acțiune stabilite acum aproape un deceniu și care rămân de actualitate, dl. senator a readus în atenția participanților importanța „abordării incluzive și sinergice a accesului la educație prin exploatarea potențialului educațional nu doar al internetului, ci al tuturor mijloacelor media, inclusiv al televiziunii și radioului”. 

 

Membrii APF au dezbătut și adoptat proiectele de rapoarte și/sau rezoluții înaintate de comisiile permanente și de rețelele APF, care vor fi transmise OIF, altor structuri relevante ale Francofoniei, precum și guvernelor statelor membre. Documentele conțin recomandări/solicitări ale APF referitoare la: asigurarea accesului egal și efectiv al cetățenilor la justiție; combaterea terorismului internațional; apropierea aleșilor de cetățeni: accesul la informație parlamentară; întărirea controlului parlamentar; rezolvarea problemei copiilor fără acte de identitate; încurajarea formării profesionale a tinerilor, asigurarea de locuri de muncă pentru tineri; includerea culturii între Obiectivele Dezvoltării Durabile pe Agenda de dezvoltare post 2015 a ONU; combaterea schimbărilor climatice; asigurarea accesului universal la serviciile de prevenire și tratament a HIV/SIDA etc.

 

w  Lucrările celei de a XXVIII-a sesiuni a Adunării Regionale Europa a APF (Saint Hélier, Statul Jersey, 12-15 octombrie) la care a participat, din partea Senatului, dl. senator Georgică Severin, au fost dedicate, în principal, discutării următoarelor două teme:

 

-          Strategia economică pentru Europa Francofonă - dezbaterile au avut ca punct de plecare Strategia economică a Francofoniei, adoptată de șefii de stat și guvern din țările OIF, în 2014.Dl. senator Georgică Severin a prezentat, ca un exemplu de bună practică, programul derulat, începând din 2010, de Ambasada Franței în România care, prin intermediul Institutului Francez și al Agenției Universitare a Francofoniei, prin care se asigură sponsorizări din partea unor companii franceze de top care activează în România pentru tineri studenți români. Aceștia beneficiază de o „pregătire de excelenț㔠(specializare și stagiu practic) în Franța și, la întoarcerea în țară, sunt angajați în cadrul  companiilor implicate în proiect;

 

-          Libertatea de expresie în Europa francofonă: libertatea presei și protejarea minorităților și religiilor. Dl. senator Georgică Severin: a punctat principalele provocări cu care s-a confruntat media românească din 1989 și până în prezent, arătând că pentru corectarea acestor abateri, fără a aduce atingere valorilor democrației, au fost adoptate instrumente legislative prin care mass-media poate fi sancționată, fără a pune în pericol, direct sau indirect, libertatea de expresie; s-a referit la Clasamentul libertății presei realizat de Organizația „Reporteri fără frontiere”, care indică o degradare constantă, începând cu 2012, a libertății de expresie la nivel mondial  și a subliniat că datoria de a asigura respectarea principiului libertății de expresie reprezintă, în primul rând, o datorie a parlamentarilor care legiferează și a guvernanților care conduc instituțiile statului de drept.

 

În cursul anului 2015, senatorii și deputații membri ai delegației române la APF au valorificat toate oportunitățile (participări la reuniuni, întrevederi bilaterale, corespondență etc.) în scopul asigurării susținerii necesare pentru ca Parlamentul României - care deținea în 2015, statutul de membru asociat la APF -  să obțină în anul 2016, statutul de membru al APF[2]. 

Astfel, în marja reuniunilor la care a participat, dl. senator Georgică Severin a avut întâlniri cu dna.  Michaëlle Jean, Secretarul general al OIF, și cu alte personalități ale Francofoniei guvernamentale și parlamentare.

 

 

2014

 

 

w  Dl. senator Georgică Severin, membru al Comisiei politice a APF, președintele Comisiei pentru cultură și media a Senatului, a participat la cea de-a 40-a sesiune plenară a APF (Ottawa, 4-8 iulie). Programul sesiunii a cuprins reuniuni ale structurilor APF (Biroul, Rețeaua femeilor parlamentare, comisiile permanente) și reuniuni în plen.

 

Dl. senator Severin a contribuit activ la lucrările Comisiei politice a APF, completând informațiile despre România (preluate din contribuțiile transmise în pregătirea reuniunii și incluse în proiectele de rapoarte) cu alte informații de interes și de actualitate. O parte dintre documentele aflate pe ordinea de zi  au fost finalizate și adoptate de comisie și, ulterior, de plenul APF (Raportul și Rezoluția privind finanțarea partidelor politice, Memorandumul de înțelegere între Organizația Internațională a Francofoniei și Adunarea Parlamentară a Francofoniei, Cadrul Strategic al APF pentru perioada 2014-2018), iar o altă parte au fost discutate și completate/amendate, urmând să fie finalizate în 2015 (proiectul de Raport privind  Strategia Digitală a Francofoniei, proiectul de Raport privind Accesul la justiție: rolul parlamentelor etc.).

 

Cu prilejul sesiunii de la Ottawa, APF a adoptat un nou statut pentru Rețeaua sa de luptă contra HIV/SIDA (coordonator național: dl. senator Georgică Severin), prin care aceasta și-a extins domeniul de acțiune, a primit noi responsabilități și, în consecință, o nouă denumire, respectiv Rețeaua parlamentară de luptă contra HIV/SIDA, tuberculozei și paludismului a APF. Această decizie a avut în vedere atât provocările în materie de sănătate cu care se confruntă în prezent statele francofone, cât și necesitatea armonizării acțiunilor APF cu noile strategii în domeniu ale ONU-SIDA[3] și OMS.

 

w În perioada octombrie-decembrie, au fost pregătite și transmise Secretariatului APF:

 

2013

 

w În perioada 8 - 12 iulie 2013, dl. senator Georgică Severin, membru al Delegației Parlamentului României la APF, Președintele Comisiei pentru cultură și media a Senatului, a participat la cea de a 39-a sesiune plenară a Adunării Parlamentare a Francofoniei (APF) și la reuniunile asociate (Abidjan, Republica Coasta de Fildeș).

În contribuția sa la dezbaterile generale cu tema Crize identitare, edificarea unei națiuni și a unei democrații, dl. senator Georgică Severin a prezentat cele mai relevante momente din istoria parlamentarismului în România, strâns legate de nașterea națiunii române și a statului național unitar și independent și a subliniat faptul că, după căderea comunismului în 1989, Parlamentul României a devenit din ce în ce mai deschis minorităților naționale și, mai recent, milioanelor de români din afara granițelor. Referindu-se la cele mai relevante măsuri legislative și regulamentare adoptate în acest sens, dl. senator a arătat că prevenirea și gestionarea problemelor minorităților - fără abateri de la ordinea constituțională și principiile statului de drept -, a fost posibilă numai prin acordarea de drepturi și libertăți mergând chiar până la adoptarea unor politici de discriminare pozitivă, măsuri care au influențat favorabil procesele de  aderare a României la UE și NATO.

Totodată, dl. senator Georgică Severin a participat activ la elaborarea rapoartelor și rezoluțiilor Comisiei politice și Comisiei pentru educație, comunicații și cultură (CECAC),  documente care au fost dezbătute și aprobate de plenul APF. Dintre acestea, menționăm rapoartele și rezoluțiile privind: Convenția privind protecția și promovarea diversității expresiilor culturale/Contribuții la Fondul Internațional pentru diversitate culturală, Monitorizarea implementării Rezoluției privind Educația pentru Dezvoltare Durabilă adoptată în 2012 (CECAC); Situații politice în spațiul francofon; Web-ul social: Care este impactul asupra cetățeniei, democrației și mediului politic;  Accesul la justiție: rolul Parlamentelor (Comisia politică).

 

 

 



[1] Avizul a fost prezentat de președintele APF  la Sommet-ul OIF (26-27 noiembrie 2016,  Antananarivo)

[2] Solicitarea delegației române pe lângă APF a primit acordul de principiu al Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului, în data de 16 noiembrie 2015.

 

[3] APF colaborează direct cu ONU-SIDA în baza unui Acord-cadru semnat în anul 2000.