2018

 

Participarea la Reuniunea intersesională a Comisiei pentru afaceri parlamentare a APF (Bruxelles, 21-23 martie)

 

Dl. senator Cătălin Dumitru Toma, membru al Comisiei pentru afaceri parlamentare a APF, vicepreşedintele Comisiei pentru administrație publică şi organizarea teritoriului a Senatului, secretarul Comisiei pentru afaceri europene a Senatului, a participat la Reuniunea intersesională a Comisiei pentru afaceri parlamentare a APF (Bruxelles, 21-23 martie).

 

Participanţii i-au audiat pe dl Jean-Philippe Walter (Elveţia), Preşedintele Asociaţiei Francofone a Autorităţilor pentru Protecţia Datelor (AFAPDP) şi pe dl Ambasador Stéphane Lopez, Reprezentantul permanent al Organizaţiei Internaționale a Francofoniei pe lângă Uniunea Europeană, şi au examinat proiectele de rapoarte ale APF cu următoarele teme: Deontologia şi etica parlamentară în cadrul parlamentelor francofone; Reprezentarea în cadrul parlamentului naţional a cetăţenilor din diaspora; Locul parlamentului şi parlamentarilor într-un regim democratic şi raporturile dintre legislativ şi executiv.

 

Au fost discutate, de asemenea: stadiul derulării programelor de cooperare interparlamentară ale APF în 2018; elemente ale Cadrului Strategic al APF (2019-2022); Programul de asistenţă parlamentară Noria; Seminariile şi stagiile de formare parlamentare, atribuirea Premiului Geoffrey - Dieudonné în 2018; Parlamentul francofon al tinerilor, parlamentele naţionale ale tinerilor şi Programul „Tineri parlamentari francofoni” şi a fost examinat Acordul-cadru încheiat de APF cu Asociaţia Avocaţilor Poporului şi Mediatorilor din Statele Francofone (AOMF), în prezenţa dlui Marc Bertrand, preşedintele AOMF.

 

Participarea la cea de-a 44-a sesiune plenară a APF (Québec, 3-10 iulie)

 

D-nii senatori Virginel Iordache, membru al Comisiei pentru cooperare şi dezvoltare a APF, şi Cătălin-Dumitru Toma, membru al Comisiei pentru afaceri parlamentare a APF, au participat la lucrările celei de-a 44-a sesiuni plenare a APF (Québec, 3-10 iulie). Agenda a inclus o masă rotundă a preşedinţilor şi secretarilor generali de parlamente, reuniuni ale Biroului, Reţelei Femeilor parlamentare (7 iulie) şi comisiilor permanente ale APF (8 iulie), precum şi patru sesiuni plenare (9 şi 10 iulie).

 

Dl senator Virginel Iordache a participat la lucrările Comisiei pentru cooperare şi dezvoltare.

În contribuţia la raportul privind Sistemele de sănătate în spaţiul francofon, domnul senator s-a referit, în principal, la modul de organizare şi la modalităţile de finanţare ale sistemului de sănătate românesc, la sistemul asigurărilor medicale de sănătate şi la protecţia persoanelor defavorizate. Domnul senator a subliniat, de asemenea, importanţa pe care o acordă ţara noastră stopării migraţiei medicilor şi a personalului medical - fenomen care pune în pericol funcţionarea, la standarde europene, a sistemului medical din România.

 

Dl senator Cătălin Dumitru Toma a participat la lucrările Comisiei pentru afaceri parlamentare.

În contribuţia sa la raportul privind Protecţia datelor personale în spaţiul francofon, dl senator Cătălin Toma a prezentat cadrul legislativ şi instituţional românesc şi a subliniat rolul substanţial al Senatului în realizarea controlului parlamentar în domeniu (avizarea structurii organizaţionale şi numirea preşedintelui Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, discutarea Raportului anual de activitate al ANSPDCP).

In intervenţia la raportul şi rezoluţia privind Deontologii şi codurile de etică în cadrul parlamentelor din spaţiul francofon, dl senator Toma s-a referit la instrumentele juridice (Constituţie, Legea privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, Regulamentele celor două Camere şamd), precum şi la mecanismele instituţionale relevante pentru tema raportului (Agenţia Naţională de Integritate).

În cadrul dezbaterilor pe tema Reprezentării în cadrul parlamentului naţional a cetăţenilor din diaspora, dl senator a prezentat modul în care România a reglementat relaţiile sale cu cetăţenii români stabiliţi în străinătate, inclusiv prin modificarea legislaţiei electorale pentru a face posibilă reprezentarea acestora în parlament şi prin crearea comisiilor permanente pentru relaţia cu diaspora în Senat şi Camera Deputaţilor.

 

În cadrul sesiunilor plenare au fost audiaţi Secretarul general al OIF şi alte personalităţi ale Francofoniei din Québec şi ale Francofoniei internaţionale; a fost validată propunerea creării Reţelei Tinerilor Parlamentari a APF; au fost discutate şi adoptate rapoartele şi rezoluţiile prezentate plenului de cele patru comisii permanente care includ recomandări privind: monitorizarea implementării Strategiei Economice a OIF; etica şi deontologia parlamentară în spaţiul francofon; lupta împotriva traficului de fiinţe umane; utilizarea noilor tehnologii în beneficiul agriculturii durabile, sistemele de sănătate publică în spaţiul francofon ş.a.

 

Cea de-a 31-a Adunare Regională Europa a APF Andorra la Vella (Andorra, 21-24 oct.)

 

În perioada 21-24 octombrie, dl senator Cătălin Dumitru Toma a participat la cea de-a 31-a Adunare Regională Europa a APF, care s-a desfăşurat la Andorra la Vella, în organizarea Parlamentului Principatului Andorra (Consell General).

 

Tema generală a celei de-a XXXI-a Adunări Regionale Europa (ARE) a fost Turismul durabil în statele spaţiului francofon: factor de dezvoltare economică, a mediului şi socioculturală.

 

La lucrările conduse de dl Jean Paul Wahl, Preşedintele Regionalei Europa a APF au participat peste 60 de parlamentari din 18 state europene membre ale Francofoniei, Secretarul general al APF, Preşedintele Regionalei America a APF, precum şi numeroşi oficiali şi persoane cu expertiză în domeniu din ţara gazdă, care au prezentat exemple concrete de bune practici în dezvoltarea turismului durabil, evidenţiind punctele forte, dar şi provocările acestui demers.

 

În contribuţia la dezbateri, dl senator Cătălin Dumitru Toma a subliniat că, deşi formatori de opinie europeni aduc, tot mai frecvent, în dezbaterea publică tema supra-turismului, statisticile arată că sectorul turismului reprezintă unul din principalele „motoare” de creştere economică în UE. Mai dificil de cuantificat, dar la fel de important, este rolul educativ, formator şi civilizator al turismului ca fenomen social de masă al lumii contemporane. Cel puţin din aceste motive, nu poate fi pusă sub semnul întrebării oportunitatea menţinerii continentului european pe poziţia de lider mondial în domeniul turismului ci, mai degrabă, trebuie identificate măsurile prin care statele europene vor reuşi să dezvolte practici turistice durabile, echitabile şi solidare care să valorifice potenţialul noilor tehnologii informaţionale, care să fie permanent conectate la cerințele consumatorilor şi, nu în ultimul rând,  care să responsabilizeze cetăţenii faţă de protejarea patrimoniului cultural şi de mediu.

În rezonanţă cu dezideratul comun al membrilor Francofoniei europene de întărire a cooperării în acest sector, dl senator Toma a adus în discuţie beneficiile economice, sociale şi culturale pe termen lung ale proiectelor de înfrățire între localităţi, oferind ca exemplu înfrățirea dintre comuna Jariştea şi Airola (Italia), realizată în cursul mandatului său de primar. 

 

În finalul lucrărilor, parlamentarii au adoptat Rezoluţia de la Andorra privind turismul durabil.