2023

 

Adunarea generală a Asociației Secretarilor Generali ai Parlamentelor Francofone (Bruxelles, 8-9 septembrie)

 

La reuniune a participat dna Cătălina Bădoiu, secretar general adjunct al Senatului.

Programul  a inclus o sesiune organizatorică a Asociației și un seminar care a oferit participanților prilejul unui schimb de experiențe și bune practici pe următoarele teme: Care este rolul personalului angajat la comisii?; Ce sprijin primesc parlamentarii în cadrul comisiilor?; Asigurarea continuității activităților parlamentare: este pregătit parlamentul pentru o situație de criză majoră?; Recrutarea personalului parlamentar: care sunt principalele criterii?.

 

La invitația președintelui ASGPF, dl Siegfried Peters, secretarul general al Adunării Naționale a Québec-ului, dna Cătălina Bădoiu a îndeplinit rolul de vorbitor principal la dezbaterea moderată de președintele ASGPF privind asigurarea continuității activităților parlamentare, prezentând un studiu de caz care a avut ca subiect Senatul României.

În contribuția sa, dna Cătălina Bădoiu a abordat diverse aspecte menite să susțină ideea că Senatul, inclusiv ca urmare a măsurilor luate pentru a-și putea continua activitatea în condițiile impuse de pandemia de COVID-19, este pregătit să își îndeplinească rolurile constituționale în situații de criză majoră, indiferent de natura crizei (de securitate, politică, dezastru natural s.a.).

 

Dna secretar general adjunct a prezentat cadrul constituțional și juridic care reglementează sarcinile ce revin instituției parlamentului în situații de criză, precum și modificările din 2021 ale regulamentelor Senatului, Camerei Deputaților și ședințelor comune ale celor două Camere care permit desfășurarea online sau în format hibrid a lucrărilor structurilor parlamentare, inclusiv a procedurilor de vot. În acest context, a evidențiat efortul depus de Serviciile Senatului pentru digitalizarea  rapidă a procedurilor de lucru.

Această  preocupare rămâne de actualitate iar procesul tranziției la e-parlament continuă în cadrul Proiectului Soluții digitale pentru creșterea capacității administrative a Senatului României, care are ca obiectiv modernizarea și eficientizarea instituției, în special în ceea ce privește interacțiunea cu cetățenii.

 

Totodată, dna Cătălina Bădoiu a subliniat importanța pe care o are, mai ales în perioadă de criză, comunicarea instituțională internă și externă care trebuie să contracareze potențialul destabilizator și/sau demoralizator al știrilor false, prin asigurarea informării rapide și corecte a cetățenilor.