2016

 

 

SESIUNI:

 

Dl. senator Haralambie Vochiţoiu, membru al Delegaţiei Parlamentului României la AP NATO, a participat la a 62-a Sesiune anuală a acestei organizaţii, desfăşurată la Istanbul (Turcia), în perioada 18-21 noiembrie 2016.

 

Plenul Adunării a adoptat 6 rezoluţii şi o declaraţie, sub forma unor recomandări de politică generală, care cheamă guvernele ţărilor membre să îşi întărească apărarea, să menţină un răspuns robust la atitudinea beligerantă a Rusiei şi să consolideze cooperarea în combaterea terorismului.

 

 

COMISII/SUBCOMISII:

 

Reuniunea comună a Comisiei pentru apărare şi securitate, Comisiei pentru economie şi securitate şi Comisiei politice ale AP NATO s-a desfăşurat la Bruxelles, în perioada 13-15 februarie 2016. Senatul României a fost reprezentat de dl. Titus Corlăţean, membru al delegaţiei Parlamentului României la AP NATO.

 

Pe ordinea de zi a reuniunii s-au aflat următoarele teme: „Răspunsul Uniunii Europene la problema terorismului”;Agenda politică a NATO, în perspectiva Summitului de la Varşovia”; „Cheltuielile de apărare ale Aliaţilor – implementarea angajamentelor din Ţara Galilor”; „Operaţiuni NATO actuale şi viitoare”; „Perspectivele relaţiilor NATO-Rusia”; ”Transmiterea mesajului NATO”; „Rolul NATO în descurajare, non-proliferare şi dezarmare în Europa”.

 

Dl. senator Titus Corlăţean a avut o intervenţie în cadrul dezbaterilor privind consolidarea politicii de parteneriat a NATO cu statele din vecinătatea sudică, inclusiv prin intermediul cooperării cu alte organizaţii internaţionale şi regionale precum UE, ONU, OSCE. În opinia sa, evoluţiile actuale indică oportunitatea unei mai mari conectivităţi între APCE şi AP NATO, inclusiv din perspectiva valorificării « Parteneriatului pentru democraţie », program care se desfăşoară cu succes în cadrul APCE şi la care au fost invitate ţări precum Maroc şi Iordania, pe baza progreselor realizate. În cadrul mesei rotunde cu reprezentanţii permanenţi la NATO ai Franţei, Turciei şi Statelor Unite ale Americii, dl. Titus Corlăţean şi-a arătat aprecierea pentru parteneriatele strategice, în plan bilateral, cu cele trei ţări. De asemenea, a reiterat importanţa strategică a regiunii Mării Negre pentru Alianţa Nord-Atlantică, în special în contextul noului mediu din securitate la care Alianţa se adaptează permanent, prin măsurile adoptate la Summitul din Ţara Galilor. Dl. Corlăţean a menţionat şi Declaraţia comună adoptată la Bucureşti, în noiembrie 2015, de şefii de stat ai celor nouă ţări din Flancul Estic al Alianţei, în perspectiva Summitului de la Varşovia, care exprimă preocuparea pentru regiunea extinsă a Mării Negre şi subliniază responsabilitatea crescută a acestor ţări în asigurarea păcii şi stabilităţii, în regiunea cuprinsă între Marea Baltică şi Marea Neagră.

 

În marja lucrărilor reuniunii, domnul senator Titus Corlăţean a avut întrevederi cu domnii Didier Reynders, viceprim ministru şi ministru al Afacerilor Externe al Belgiei şi Michael Turner, Preşedintele AP NATO.

 

 

SEMINARII/ALTE ACTIVITĂŢI

 

Dl. senator Haralambie Vochiţoiu a participat la cel de-al 92-lea Seminar Rose-Roth, organizat de AP NATO în colaborare cu Parlamentul Ucrainei, la Kiev, în perioada 14-16 iunie 2016. 

 

Seminarul a fost dedicat transformărilor din Ucraina, în contextul regional actual. Discuţiile au abordat, printre altele, probleme de politică internă şi externă, anexarea Crimeei, relaţiile Ucraina-NATO, agenda de reforme a Ucrainei.

 

 

2015

 

SESIUNI:

 

La Sesiunea de primăvară a AP NATO (Budapesta, 15-18 mai 2015), Senatul României a fost reprezentat de dnii. senatori Corneliu Dobriţoiu, Titus Corlăţean şi Haralambie Vochiţoiu, membri ai Delegaţiei Parlamentului României la AP NATO.

 

Programul sesiunii a cuprins reuniuni ale grupurilor politice, reuniuni de comisii şi o şedinţă în plen. La reuniunea Grupului socialist, la care au participat dnii. senatori Titus Corlăţean şi Haralambie Vochiţoiu, tema principală de dezbatere a fost securitatea internaţională, context în care dl. Titus Corlăţean a amintit că România a semnalat, în mod repetat, că regiunea Mării Negre şi flancul estic al Alianţei Nord Atlantice, în general, ar trebui să constituie priorităţi politice ale NATO şi UE în ceea ce priveşte planificarea strategică şi asigurarea securităţii energetice.

 

Comisia pentru apărare şi securitate, la lucrările căreia a participat dl. senator Corneliu Dobriţoiu, l-a avut ca invitat special pe gen. lt. John Nicholson, care a expus strategia NATO privind flancul sudic al Alianţei. Prezentarea a fost urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri.

 

Comisia pentru ştiinţă şi tehnologie, din care face parte dl. senator Haralambie Vochiţoiu, a analizat proiectele de rapoarte privind Modernizarea forţelor armate ruse (raportor: Stephen Gilbert, Marea Britanie), Nordul Îndepărtat – noi provocări, noi oportunităţi (raportor: Osman Askin Bak, Turcia) şi Schimbările climatice şi securitatea internaţională (raportor: Philippe Vitel, Franţa).

 

Adunarea a dezbătut şi adoptat Declaraţia privind extinderea NATO, care aminteşte că “extinderea NATO nu ameninţă nicio naţiune, ci mai degrabă întăreşte securitatea şi stabilitatea întregii regiuni euroatlantice” şi cheamă guvernele şi parlamentele statelor membre NATO: să menţină anjagamentele de la Summitul NATO din Ţara Galilor în privinţa politicii “porţilor deschise”; să asigure sprijinul agreat la Summit pentru ţările candidate şi să decidă invitarea Muntenegrului, până la sfârşiul lui 2015; să continue să susţină implementarea Pachetului Substanţial NATO-Georgia şi, în conformitate cu decizia Summitului de la Bucureşti, din 2008, să treacă la următoarea etapă în vederea integrării Georgiei în NATO, prin acordarea MAP pentru această ţară. Declaraţia încurajează Guvernul şi Parlamentul Ucrainei să facă toate eforturile pentru reformarea ţării, în conformitate cu standardele euroatlantice.

 

În marja sesiunii, dl. senator Titus Corlăţean a avut o serie de contacte cu dl. Michael Turner (SUA), preşedintele AP NATO şi cu membrii delegaţiilor parlamentare din SUA, Marea Britanie, Ungaria, Letonia, Georgia, Republica Moldova, Suedia, ş.a.

La cea de-a 61-a Sesiune anuală a AP NATO (Stavanger, Norvegia, 9-12 octombrie 2015) au participat dnii. senatori Titus Corlăţean şi Haralambie Vochiţoiu, membri ai Delegaţiei Parlamentului României la AP NATO.

În cadrul reuniunii Comisiei politice, dl. senator Titus Corlăţean a avut o intervenţie pe marginea raportului Rusia şi securitatea euroatlantică, ocazie cu care: a subliniat importanţa proiectului scutului antirachetă - la care România are o contribuţie esenţială - pentru Alianţa Nord-Atlantică; a menţionat consecvenţa atitudinii şi retoricii agresive a Federaţiei Ruse la adresa acestui proiect al Alianţei şi a statelor contributoare, inclusiv a României, arătând, în acelaşi timp, că proiectul, care îşi păstrează actualitatea în condiţiile evoluţiilor internaţionale din Orientul Mijlociu, avansează conform calendarului agreat; a apreciat abordarea temei securitaţii energetice,  opinând că este necesar ca statele europene partenere NATO, supuse presiunilor din partea Rusiei în domeniul energetic (ex. Republica Moldova), să fie sprijinite în continuare.

Comisia pentru ştiinţă şi tehnologie, din care face parte şi dl. senator Haralambie Vochiţoiu, a analizat proiectele de rapoarte: Modernizarea forţelor armate ruse (raportor: Stephen Gilbert, Marea Britanie), Nordul Îndepărtat – noi provocări, noi oportunităţi (raportor: Osman Askin Bak, Turcia) şi Schimbările climatice şi securitatea internaţională: Paris 2015 (raportor: Philippe Vitel, Franţa). Tema schimbărilor climatice a suscitat ample dezbateri în cadrul Comisiei, atât pe marginea raportului cât şi a rezoluţiei aferente. În esenţă, rezoluţia face apel la conştientizarea strategică a ameninţărilor de securitate impuse de schimbările climatice - sub forma dezastrelor naturale, a competiţiei pentru resurse naturale, a presiunilor migraţioniste crescute, etc.

 

Membrii AP NATO l-au încurajat pe Secretarul general al NATO să sprijine eforturile Muntenegrului de a deveni al 29-lea stat membru al Alianţei (invitaţia oficială va fi lansată cu ocazia Summitului NATO de la Varşovia, în iulie 2016). 

 

Plenul Adunării a dezbătut şi adoptat Declaraţia 419 privind extinderea NATO, precum şi opt rezoluţii (Rezoluţia 420 privind combaterea ameninţării în evoluţie a terorismului; Rezoluţia 421 privind contracararea propagandei şi a campaniilor de dezinformare ale Rusiei; Rezoluţia 422 privind solidaritatea cu Ucraina; Rezoluţia 423 privind menţinerea sprijinului pentru iniţiativele Summitului din Ţara Galilor; Rezoluţia 424 privind sancţiunile economice la adresa Rusiei; Rezoluţia 425 privind un răspuns urgent, global şi unic la crizele din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord; Rezoluţia 426 privind întărirea securităţii şi stabilităţii prin intermediul politicilor porţilor deschise şi de parteneriat ale NATO; Rezoluţia 427 privind schimbările climatice şi securitatea internaţională), reunite sub forma unor recomandări de politică generală, care se adresează autorităţilor guvernamentale şi parlamentelor din ţările membre, asociate şi partenere NATO.

 

SEMINARII/ALTE ACTIVITĂŢI

 

AP NATO, în cooperare cu Parlamentul Republicii Moldova şi cu sprijinul guvernului elveţian, a organizat la Chişinău, în perioada 11-13 noiembrie 2015, cel de-al 90-lea Seminar Rose-Roth, cu tema Viitorul european al Republicii Moldova: Contextul regional şi provocările interne, la care Senatul a fost reprezentat de dl. Haralambie Vochiţoiu.

 

Tematica seminarului a fost următoarea: Relaţiile Republicii Moldova cu NATO; Construirea integrităţii şi a controlului democratic; Relaţiile Republicii Moldova cu Rusia; Transnistria – în căutarea unei soluţii; Agresiunea împotriva Ucrainei: implicaţii pentru securitatea regională şi globală; Vecinătatea estică şi relaţiile UE-Republica Moldova după Summitul de la Riga; Războiul informaţional în Europa de Est; Evoluţii politice şi economice în Republica Moldova.

 

În cadrul discuţiilor, delegaţia română a transmis mai multe elemente de mesaj, dintre care: prioritatea, în acest moment, este menţinerea stabilităţii R. Moldova; este esenţial să se formeze cât mai curând noul guvern – întârzierile, în complicatul context regional, nu sunt benefice pentru stabilitatea de ansamblu a R. Moldova; este la fel de important ca viitoarea alianţă de guvernare să aibă o orientare pro-europeană şi să fie în măsură să urmeze un parcurs clar, consecvent, în această direcţie.

 

2014

 

SESIUNI

 

La Sesiunea de primăvară a AP NATO (Vilnius, 30 mai - 1 iunie 2014), Senatul României a fost reprezentat de dl. senator Haralambie Vochiţoiu, membru al Comisiei pentru ştiinţă şi tehnologie a AP NATO.

 

Programul de lucru al sesiunii a cuprins o şedinţă în plenul Adunării şi reuniuni ale comisiilor şi grupurilor politice. Dl. Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO, a fost prezent la şedinţa de plen şi a răspuns la întrebările parlamentarilor. În alocuţiunea susţinută cu acest prilej, dl. Rasmussen s-a referit la criza din Ucraina şi implicaţiile acesteia asupra viitorului Alianţei, precum şi la importanţa Summit-ului NATO din septembrie; a pledat pentru creşterea bugetelor apărării în statele membre (în prezent, doar patru ţări membre mai alocă apărării 2% din PIB, în timp ce Federaţia Rusă şi-a sporit cheltuielile militare cu 10% în fiecare an, începând din 2008), context în care a salutat deciziile recente ale Letoniei, Lituaniei, Poloniei şi României, care au adoptat măsuri în acest sens. Dl. Rasmussen a mai subliniat că NATO este capabilă şi decisă să-şi protejeze toţi membrii, împotriva oricărei ameninţări.

 

În perspectiva Summit-ului NATO din luna septembrie, având ca scop reafirmarea legăturii dintre continentul european şi cel american şi redefinirea viitorului Alianţei, Adunarea a adoptat o Declaraţie pe tema relaţiilor transatlantice. De asemenea, plenul a dezbătut şi aprobat Declaraţia de sprijinire a Ucrainei şi Declaraţia privind extinderea NATO. Delegaţia României a susţinut mai multe amendamente la aceste declaraţii, care au fost integrate în textele finale adoptate.

 

Plenul AP NATO a aprobat suspendarea statutului de membru asociat acordat Federaţiei Ruse.

 

Comunicat

 

A 60-a Sesiune anuală a AP NATO  s-a desfăşurat la Haga, Olanda, în perioada 21-24 noiembrie 2014. Senatul României a fost reprezentat de dl. senator Haralambie Vochiţoiu, membru al Comisiei pentru ştiinţă şi tehnologie a AP NATO.

 

Lucrările sesiunii s-au desfăşurat în comisii şi în plen, având ca scop dezbaterea şi adoptarea mai multor proiecte de rapoarte şi rezoluţii.

 

Comisia politică a discutat şi aprobat un proiect de rezoluţie care face apel la guvernele ţărilor aliate să susţină Irakul în lupta sa contra SIIL şi a altor grupuri extremiste, prin toate mijloacele (militare, diplomatice, economice ş.a.). Textul rezoluţiei invită, printre altele, ţările aliate să ajute coaliţia internaţională condusă de SUA, în eforturile de neutralizare a grupurilor extremiste care acţionează în Irak şi Siria.

 

Parlamentarii din Comisia pentru ştiinţă şi tehnologie au adoptat un proiect de rezoluţie care susţine, fără rezerve, eforturile NATO de punere în practică a sistemului de apărare anti-rachetă. De asemenea, parlamentarii au susţinut suspendarea, de către NATO, a oricărei cooperări, practice, civile şi militare, cu Rusia, inclusiv cooperarea în materie de apărare anti-rachetă - ca urmare a acţiunilor acestei ţări.

 

Dl. Jens Stoltenberg, noul Secretar general al NATO, a participat la şedinţa în plen din ultima zi a sesiunii. În prima sa alocuţiune adresată parlamentarilor AP NATO, dl. Stoltenberg a declarat că ţările Alianţei trebuie să îşi sporească contribuţiile destinate apărării, pentru ca organizaţia să poate răspundă provocărilor actuale din Europa. Dl. Stoltenberg a reamintit că NATO desfăşoară în prezent de cinci ori mai multe misiuni aeriene faţă de începutul anului, că a trimis nave suplimentare în Marea Baltică şi Marea Neagră şi că va întări prezenţa trupelor sale pe teritoriile ţărilor aliate din Europa de Est.

 

Plenul Adunării a adoptat mai multe rezoluţii pe următoarele teme: sprijinirea suveranităţii Ucrainei şi a democraţiei; criza umanitară la graniţele sudice ale Europei; sprijinirea Forţelor naţionale afgane de securitate după 2015; susţinerea obiectivelor stabilite la Summit-ul NATO din Ţara Galilor; negocierea Tratatului Transatlantic de Parteneriat şi Investiţii (TTIP); cererea reînnoită de acţiune aliată pentru stabilizarea situaţiei în Orientul Mijlociu; reasigurarea şi sprijinirea partenerilor NATO; apărarea anti-rachetă a NATO. 

 

Plenul AP NATO l-a ales în funcţia de preşedinte al Adunării pe congressmanul Michael Turner (SUA, Partidul Republican).

 

COMISII/SUBCOMISII:

 

Dl. Corneliu Dobriţoiu, membru al Delegaţiei Parlamentului României la AP NATO, a participat la vizita în S.U.A. a Comisiei pentru apărare şi securitate a AP NATO (Washington D.C., 10-11 februarie 2014). Temele principale de discuţie au fost: Relaţiile transatlantice; Participarea SUA la operaţiunile NATO; Priorităţile SUA în materie de apărare, politici şi resurse financiare; Mediul de securitate şi operaţiunile din Afganistan; Securitatea maritimă şi aeriană a Asiei; Negocierile privind programul nuclear al Iranului; Procesul de pace israeliano-arab; Siria; Vehiculele aeriene fără pilot. Membrii Comisiei s-au întâlnit cu oficiali ai Departamentului de Stat şi ai Departamentului Apărării.

 

Dl. senator Mircea Dan Geoană, membru al Comisiei politice a AP NATO, a participat la Reuniunea comună a Comisiei pentru apărare şi securitate, Comisiei pentru economie şi securitate şi Comisiei politice ale AP NATO (Bruxelles, 16-18 februarie 2014).

 

În contextul evenimentelor din Ucraina, dl. Geoană a atras atenţia asupra faptului că Republica Moldova ar putea deveni următoarea ţintă a presiunilor din partea Rusiei. În opinia sa, Europa, Statele Unite şi NATO ar trebui să susţină energic, pe toate planurile, parcursul Republicii Moldova către Uniunea Europeană; dacă Europa şi SUA vor acţiona sincronizat, se va asigura dreptul vital al Republicii Moldova, ca şi cel al Ucrainei şi Georgiei, de a-şi alege singure destinul şi sistemul de valori. Dl. Mircea Geoană a mai subliniat că UE, SUA şi NATO trebuie să asigure stabilitatea întregului coridor euro-asiatic în contextul post-Afganistan, al modificării raporturilor cu Federaţia Rusă şi al ofensivei chineze în aceste zone.

 

În ziua de 17 februarie 2014, dl. senator Mircea Geoană a participat la întrevederea şefilor/reprezentanţilor delegaţiilor naţionale cu membrii Consiliului Nord Atlantic, prezidată de dl. Anders Fogh Rasmussen, Secretarul general al NATO. Dl. Rasmussen a expus agenda NATO pentru 2014, cu accent pe obiectivele şi agenda Summit-ul NATO din Marea Britanie.

 

În marja reuniunii AP NATO, dl. senator Mircea Geoană a avut mai multe întrevederi la Comisia Europeană şi Parlamentul European.

 

Dl. senator Haralambie Vochiţoiu, membru al Delegaţiei Parlamentului României la AP NATO, a participat la vizita Subcomisiilor pentru relaţii transatlantice ale AP NATO în S.U.A. şi Canada (28 aprilie-3 mai 2014).

 

Pe parcursul vizitei au fost organizate întrevederi cu reprezentanţi ai Departamentului de Stat, Departamentului Apărării şi Fondului Monetar Internaţional (Washington D.C.), cu reprezentanţi ai autorităţilor legislative şi executive locale (Vancouver), precum şi vizitarea unei baze militare din Victoria (Canada).  Agenda discuţiilor a fost următoarea: NATO post-2014; securitatea euro-atlantică şi relaţiile cu Rusia; poziţia faţă de Asia; Orientul Mijlociu şi Africa de Nord; Afganistan; Mali şi Africa sub-sahariană; priorităţile SUA în domeniul apărării şi constrângerile bugetare; politicile energetice şi de securitate ale Canadei, ş.a.

 

 

2013

 

SESIUNI

 

În calitate de membri titulari ai Delegaţiei Parlamentului României la AP NATO, dnii. senatori Tudor Barbu, secretar al Biroului Permanent, Corneliu Dobriţoiu, preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, Mircea Geoană şi Marius Bălu, au participat la Sesiunea de primăvară a AP NATO (Luxemburg, 17-20 mai 2013).

 

Dintre proiectele de raport de pe ordinea de zi, menţionăm: Consolidarea transformărilor democratice în regiunea Orientului Mijlociu şi Africii de Nord; Balcanii de Vest-securizarea unui viitor stabil; Afganistan la orizontul lui 2014; Relaţii transatlantice, parteneri globali: implementarea noului Concept strategic prin cooperare şi parteneriat; Relevanţa strategică în creştere a Asiei; Cheltuielile de apărare, securitatea naţională şi solidaritatea Alianţei.

 

La şedinţa de plen din cadrul sesiunii, dl. Anders Fogh Rasmussen, Secretarul general al NATO, a subliniat importanţa menţinerii angajamentului aliaţilor în Afganistan, după tranziţia din 2014, şi a răspuns întrebărilor parlamentarilor.

 

Dnii. senatori Corneliu Dobriţoiu, Mircea Dan Geoană, Marius Bălu şi Haralambie Vochiţoiu, membri titulari ai Delegaţiei Parlamentului României la AP NATO, au participat la cea de-a 59-a Sesiune anuală a AP NATO (Dubrovnik, 11-14 octombrie 2013).

 

Prezent la deschiderea Sesiunii anuale, dl. Anders Fogh Rasmussen, Secretarul General al NATO, a avertizat că guvernele ţărilor aliate ar trebui să reziste presiunilor bugetare şi să nu mai reducă cheltuielile militare. „Desigur, apărarea costă, dar absenţa acesteia ar avea un preţ mult mai mare. În lumea imprevizibilă în care trăim, apărarea este o poliţă de asigurare esenţială. Trebuie să cheltuim bani pentru a economisi bani şi pentru a salva vieţi omeneşti”, a declarat dl. Rasmussen.

 

În cadrul lucrărilor Comisiei politice a AP NATO, dl. senator Mircea Dan Geoană a intervenit în dezbaterea pe marginea amendamentelor la rezoluţia privind criza din Siria, sprijinind textul raportorului. Referitor la tema Rolul strategic în creştere al regiunii Asia-Pacific şi în contextul orientării centrului de interes al SUA către această zonă, dl. Geoană a opinat că Europa ar trebui să urmeze aceeaşi direcţie, date fiind interesele sale geo-economice; a remarcat rolul important al Indiei şi Chinei, informându-i totodată pe membrii Comisiei că subiectul a fost abordat şi în cadrul conferinţei „Bucharest Forum 2013 - Anchoring the New Silk Road, Linking Three Seas: Caspian, Black Sea and the Adriatic”, organizată de Institutul Aspen România, în luna septembrie.

 

Membrii Comisiei pentru apărare şi securitate a AP NATO au convenit că ţările NATO trebuie să se angajeze „fără echivoc” în sprijinirea economică şi politică a Afganistanului, după încheierea, în 2014, a misiunii de luptă a Alianţei în această ţară. În cadrul discuţiilor din Comisie, dl. senator Corneliu Dobriţoiu a susţinut o interpelare cu privire la raportul cost/rezultate al misiunii NATO în Afganistan.

 

La finalul sesiunii anuale, cu ocazia alegerilor pentru ocuparea unor funcţii de conducere în cadrul Adunării, dl. deputat Gabriel Vlase, şeful Delegaţiei Parlamentului României la AP NATO, a fost ales în funcţia de vicepreşedinte al Adunării. Adunarea a adoptat şapte rezoluţii, adresate guvernelor şi parlamentelor statelor membre şi asociate, care au fost înaintate şi Consiliului Nord Atlantic, sub forma unor recomandări de politică generală.

 

 

COMISII/SUBCOMISII

 

Dl. senator Tudor Barbu, membru al Comisiei pentru ştiinţă şi tehnologie a AP NATO, a participat la vizita în S.U.A. (Austin şi Midland, Texas, 24-28 iunie 2013) a Subcomisiei pentru relaţii economice transatlantice şi Subcomisiei pentru securitatea energiei şi mediului ale AP NATO, al cărei program a inclus întrevederi cu oficiali guvernamentali americani, lideri politici locali, experţi în domeniul securităţii, reprezentanţi ai industriei de apărare (Bell Helicopters, Boeing, Lockheed Martin, Sikorsky Aircraft Corporation) şi lideri ai unor organizaţii ecologiste (E.ON Climate & Renewables North America).

 

Dl. Corneliu Dobriţoiu, preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a Senatului, a participat la vizita în S.U.A. a Comisiei pentru apărare şi securitate a AP NATO (Washington D.C. şi Dallas/Fort Worth, 9-12 iulie 2013). Temele principale de discuţie au fost: relaţiile transatlantice; participarea SUA la operaţiunile NATO; priorităţile SUA în domeniul apărării-politici şi resurse; mediul de securitate şi operaţiunile din Afganistan; capabilităţi viitoare – avionul de luptă F-35; securitatea maritimă şi Asia; Siria. Membrii Comisiei s-au întâlnit cu oficiali ai Departamentului de Stat şi ai Departamentului Apărării, cu membri ai Congresului SUA şi cu experţi de la Pentagon. Tot cu această ocazie, participanţii au vizitat şi obiective militare din statul Texas (Uzina Lockheed Martin F-35 şi Baza Fort Worth Joint Reserve).

 

Dl. senator Haralambie Vochiţoiu, membru al Delegaţiei Parlamentului României la AP NATO, a participat la vizita Comisiei pentru ştiinţă şi tehnologie a AP NATO în Israel şi Teritoriile Palestiniene (Tel Aviv, Ierusalim şi Rammalah, 4-7 noiembrie 2013). În cadrul vizitei au avut loc întrevederi cu membri ai Knessetului, cu oficiali guvernamentali şi militari israelieni, precum şi cu experţi israelieni şi palestinieni din domeniile securităţii şi industriei aerospaţiale.

 

SEMINARII/ALTE ACTIVITĂŢI

 

Dl. senator Tudor Barbu a participat la cea de-a 82-a ediţie a Seminarului Rose-Roth organizat de AP NATO şi Parlamentul Regatului Maroc (Marrakech, 3-5 aprilie). Seminarul, având ca temă Schimbările politice şi de securitate în Africa de Nord: consecinţele asupra păcii şi cooperării în regiunea euro-mediteraneană şi transatlantică, a fost primul de acest gen găzduit de o ţară nord africană. Participanţii au examinat cu precădere situaţia politică din Mali,  Siria şi Iran. 

 

 

2012

 

COMISII/SUBCOMISII

 

În perioada 12-14 februarie 2012, a avut loc, la Bruxelles, Reuniunea anuală comună a Comisiei pentru apărare şi securitate, Comisiei politice şi Comisiei pentru economie şi securitate ale APNATO. Parlamentul României a fost reprezentat de dl. Teodor Viorel Meleşcanu, preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a Senatului, membru al Comisiei pentru apărare şi securitate a AP NATO.

 

Temele de discuţie au vizat: Agenda politică actuală a NATO; Evoluţia parteneriatelor NATO; Reforma NATO: structura de comandă, comitete şi agenţii; Rolul militar actual şi viitor al NATO; Tendinţe în materie de cheltuieli de apărare şi implicaţiile pentru Alianţă; Reforma gestionării resurselor. Programul a inclus şi o masă rotundă cu tema Apărarea antirachetă, armele nucleare şi controlul armamentelor, cu participarea dlui. ambasador Sorin Ducaru, reprezentantul permanent al României la NATO, precum şi mai multe prezentări ale unor oficiali NATO.