Dl. senator Viorel-Riceard BADEA:

 

- a susținut o intervenție în plenul Adunării, pe marginea raportului referitor la desfășurarea alegerilor parlamentare din Republica Moldova, raportor dl. Jean-Claude Mignon (Franța, PPE/CD).

 

Potrivit senatorului Badea, alegerile parlamentare din Republica Moldova (30 noiembrie 2014) au avut loc într-un moment decisiv pentru viitorul statului de peste Prut, o parte importantă a cetățenilor moldoveni reafirmând prin vot, cu ocazia acestui scrutin, vocația europeană a țării, garanție a continuării reformelor menite să accelereze apropierea de Uniunea Europeană.

 

În opinia senatorului Badea, progresele tangibile înregistrate de autoritățile de la Chișinău în ultima perioadă în dialogul cu Bruxelles-ul ar putea reclama o regândire a locului și rolului acestui stat în cadrul Parteneriatului Estic. În același sens, a arătat că o deplină recunoaștere din partea UE a eforturilor de democratizare și de reformare întreprinse până în acest moment ar putea presupune o apropiere mai degrabă de acele state din grupul statelor din Balcanii de Vest cărora li s-a oferit o clară perspectivă europeană. 

 

- a prezentat, în cadrul reuniunii Comisiei pentru egalitate și nediscriminare a APCE, memorandumul proiectului de raport cu tema “Egalitate și nediscriminare în accesul la justiție”.

 

Prezentarea sa a fost precedată de intervenția dlui. Stéphane Leyenberger,  secretarul Comisiei Europene pentru Eficiența Justiției (CEPEJ), care a relevat, printre altele, necesitatea asigurării accesului neîngrădit la justiție pentru orice persoană, obiectiv care nu poate fi atins decât prin extinderea în continuare a sferei de aplicare a asistenței juridice în statele membre ale Consiliului Europei.

În expunerea sa, parlamentarul român a menționat că egalitatea în fața legii reprezintă un concept abstract care, pentru a deveni aplicabil situațiilor cotidiene, necesită o acțiune susținută din partea decidenților politici. Potrivit proiectului de raport, există o serie de grupuri vulnerabile în societate al căror acces la justiție este îngreunat, printre acestea aflându-se victimele infracțiunilor, migranții, refugiații și apatrizii, persoanele aparținând minorităților naționale și lingvistice, persoanele afectate de dizabilități etc.

Potrivit parlamentarului român, obligativitatea acordării - în cauzele penale și în unele cauze civile - a asistenței juridice, așa cum prevede art. 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, este în practică împiedicată de factori, precum: lipsa încrederii în autorități, necunoașterea legii, teama costurilor prea mari pe care le-ar presupune exercitarea accesului la justiție, teama migranților de a fi returnați dacă se adresează justiției pentru valorificarea drepturilor de care dispun.