BIROUL, COMISIA PERMANENTĂ, COMITETUL MIXT APCE-CM

Ų Dl senator Titus Corlățean a participat, īn calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru alegerea judecătorilor la CEDO, la reuniunea Biroului APCE (Paris, 5 martie).

La această reuniune au fost aprobate propunerile de sesizare a comisiilor de specialitate ale APCE pe diverse subiecte, a fost aprobat raportul de informare al Comisiei ad-hoc pentru observarea alegerilor parlamentare anticipate din Azerbaidjan (9 februarie) și s-a decis ca președintele APCE, dl Rik Daems, să transmită scrisori īn atenția președinților de parlamente naționale/camere parlamentare īn care să fie atrasă atenția asupra nivelului scăzut de participare la activitatea Adunării a reprezentanților parlamentari din respectivele delegații naționale.  

 

Ų Dl senator Titus Corlățean a participat, ca reprezentant al Delegației Parlamentului Romāniei la APCE, la reuniunea Comitetului Mixt APCE - Comitetul Miniștrilor (Paris, 5 martie).

Īn cadrul reuniunii a avut loc un schimb de vederi, īn sistem videoconferință, īntre reprezentanții celor două organe statutare ale Consiliului Europei (Comitetul Miniștrilor și APCE) cu privire la candidaturile depuse pentru funcția de secretar general adjunct al Consiliului Europei și referitor la calendarul alegerilor pentru această funcție.

                          ***

Īn ziua de 9 martie, īn vederea evitării răspāndirii noului coronavirus COVID-19, s-a luat decizia, la nivelul Consiliului Europei, ca toate reuniunile Organizației (inclusiv APCE) să fie anulate sau amānate. Īn acest context, a fost anunțată anularea celei de-a doua părți a Sesiunii ordinare a APCE (Strasbourg, 20-24 aprilie 2020) și a reuniunilor de comisii programate īn perioada martie-aprilie, precum și desfășurarea la distanță a activităților președintelui, raportorilor și secretariatului APCE.

Ų Dl senator Titus Corlățean a participat la reuniunea online a Comisiei permanente (30 aprilie) și a luat cuvāntul īn cadrul dezbaterii privind răspunsul statelor membre ale Consiliului Europei īn fața pandemiei COVID-19 din perspectiva respectării drepturilor omului, democrației și a statului de drept, evidențiind următoarele aspecte: Parlamentul, īn virtutea rolului său constituțional, a īncuviințat două decrete ale Președintelui privind instituirea stării de urgență și īși īndeplinește activ obligația de a veghea īndeaproape asupra măsurilor luate de guvern īn timpul stării de urgență, astfel īncāt restrāngerea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor să respecte principiul proporționalității īnscris īn Convenția Europeană a Drepturilor Omului și īn protocoalele sale adiționale; decizia abuzivă a autorităților naționale de a īnchide funcționarea īn ansamblu a unor publicații online, īn absența unei notificări prealabile de eliminare a conținutului considerat inadecvat, reprezintă o īncălcare a libertății de exprimare și a dreptului la informație al cetățenilor; este necesară realizarea unor evaluări cuprinzătoare la nivelul APCE, ulterior īncetării stării de urgență, privind compatibilitatea măsurilor luate de statele membre cu prevederile Convenției Europene a Drepturilor Omului și, īn baza acestor evaluări, sunt așteptate  recomandări ferme īn atenția autorităților naționale.

Comisia Permanentă a validat deciziile Biroului Adunării, luate īn cadrul reuniunii sale online din 29 aprilie, respectiv: amānarea sesiunii de vară a APCE (22-26 iunie) pentru o dată ulterioară, dar anterior sesiunii de toamnă a APCE (12-16 octombrie); aprobarea memorandumului privind procedurile de lucru excepționale la nivelul comisiilor - adaptarea procedurilor de lucru īn comisii ca răspuns la situația excepțională determinată de pandemia COVID-19; autorizarea depunerii de moțiuni pentru rezoluție/recomandare prin mijloace electronice (cu semnăturile scanate ale membrilor Adunării); extinderea cu șase luni a validității termenelor pentru adoptarea rapoartelor īn plen.

Ų Dl senator Titus Corlățean a participat la reuniunea online a Comisiei Permanente (7 mai), īn cadrul căreia: au fost prezentate și aprobate de către Comisia Permanentă propunerile Biroului, īntrunit īn format online īn aceeași zi, de sesizare a comisiilor pentru desemnare de raportori īn vederea elaborării unor viitoare proiecte de rapoarte, cinci dintre acestea avānd ca subiect consecințele pandemiei COVID-19 din perspectiva mandatelor diferitelor comisii APCE.

 Ų Dl senator Titus Corlățean a participat la reuniunea online a Comisiei Permanente (26 iunie) īn care au fost dezbătute și adoptate proiecte de rezolutie/recomandare pe următoarele teme: īnvățăminte pentru viitor ale unui răspuns eficient și bazat pe respectarea drepturilor omului īn fața pandemei de COVID-19; combaterea violenței sexuale īmpotriva copiilor: intensificarea acțiunii și cooperării īn Europa; īntărirea statutului femeilor: promovarea accesului la contracepție īn Europa. De asemenea, membrii Comisiei Permanente au avut un schimb de opinii cu dl Miltiadis Varvitsiotis, ministrul delegat al afacerilor externe al Greciei, președintele-īn-exercițiu al Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei.

w Ca urmare a restricțiilor impuse de statele membre pentru limitarea efectelor pandemiei de COVID-19, sesiunile de primăvară și de vară ale APCE au fost anulate, iar sesiunea de toamnă a fost īnlocuită cu o reuniune lărgită a Comisiei permanente (12-13 și 22-23 octombrie), īn format videoconferință, la care au participat dnii senatori Titus Corlățean și Viorel Badea.

Īn zilele de 12 și 13 octombrie au fost dezbătute și adoptate următoarele rapoarte: Politica īn materie de droguri și drepturile omului īn Europa: un studiu de referință; Este momentul să acționăm: răspunsul politic al Europei privind combaterea manipulării competițiilor sportive; Democrațiile īn fața pandemiei de COVID-19; Consecințele pandemiei de COVID-19 asupra drepturilor omului și statului de drept; Garantarea drepturilor omului īn timp de criză și pandemie: dimensiunea de gen, egalitatea și nediscriminarea; Consecințele pandemiei de COVID-19 asupra migranților și refugiaților.

Au avut loc schimburi de opinii cu dl Miltiadis Varvitsiotis, ministrul delegat al afacerilor externe al Greciei, președintele Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei, și cu dl Angel Gurria, secretar general al OCDE. Dna Dunja Mijatović, Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, a prezentat raportul de activitate pentru anul 2019. Totodată, au avut loc discuții de actualitate pe tema confruntărilor militare dintre Armenia și Azerbaidjan.

La reuniunea din 23 și 24 octombrie, au fost adoptate rezoluții și/sau recomandări pe tema inteligenței artificiale (IA): Necesitatea unei guvernanțe democratice a IA; Justiția bazată pe algoritmi-rolul IA īn cadrul poliției și īn sistemele de justiție penală; Prevenirea discriminării cauzate de utilizarea IA; Interfața creier-computer: noi drepturi sau noi pericole la adresa libertăților fundamentale; IA și sănătatea: provocări de ordin medical, juridic și etic; IA: prieten sau adversar?; Aspecte juridice ale vehiculelor autonome, precum și o rezoluție īn baza raportului referitor la Principiile și garanțiile profesiei de avocat. A avut loc și o dezbatere īn procedură de urgență privind Noile represiuni asupra opoziției politice și dizidenților civili din Turcia: necesitatea urgentă de salvgardare a standardelor Consiliului Europei și a fost adoptată o rezoluție pe această temă.

wDnii senatori Titus Corlățean și Viorel Badea au participat la reuniunea online īn format extins a Comisiei permanente (20 noiembrie).

Comisia a dezbătut și adoptat rapoarte privind: Modificarea Regulamentului APCE cu privire la modalitățile alternative de organizare a părților de sesiune plenară ale APCE; Modificarea Regulamentului APCE; dimensiunea de gen īn politica externă; Amenințări la adresa libertății academice și autonomiei instituțiilor de īnvățămānt superior din Europa.

A fost organizată o dezbatere de actualitate pe tema Declarația de la Atena a Președinției Comitetului Miniștrilor: un răspuns eficient la criza sănătății publice, cu respectarea deplină a drepturilor omului, democrației și statului de drept și a fost adoptată Declarația privind contribuția parlamentară la Declarația de la Atena. 

Īntrucāt formatul extins al reuniunii a condus la prelungirea dezbaterilor, o parte din  rapoartele aflate pe ordinea de zi, īntre care și cel al dlui senator Viorel Badea pe tema impactului migrației forței de muncă asupra copiilor rămași īn țara de origine, au fost amānate pentru o dată ulterioară. 

w Ca urmare a restricțiilor impuse de statele membre pentru limitarea efectelor pandemiei de COVID-19, sesiunile de primăvară și de vară ale APCE au fost anulate, iar sesiunea de toamnă a fost īnlocuită cu o reuniune lărgită a Comisiei permanente (12-13 și 22-23 octombrie), īn format videoconferință, la care au participat dnii senatori Titus Corlățean și Viorel Badea.

Īn zilele de 12 și 13 octombrie au fost dezbătute și adoptate următoarele rapoarte: Politica īn materie de droguri și drepturile omului īn Europa: un studiu de referință; Este momentul să acționăm: răspunsul politic al Europei privind combaterea manipulării competițiilor sportive; Democrațiile īn fața pandemiei de COVID-19; Consecințele pandemiei de COVID-19 asupra drepturilor omului și statului de drept; Garantarea drepturilor omului īn timp de criză și pandemie: dimensiunea de gen, egalitatea și nediscriminarea; Consecințele pandemiei de COVID-19 asupra migranților și refugiaților.

Au avut loc schimburi de opinii cu dl Miltiadis Varvitsiotis, ministrul delegat al afacerilor externe al Greciei, președintele Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei, și cu dl Angel Gurria, secretar general al OCDE. Dna Dunja Mijatović, Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, a prezentat raportul de activitate pentru anul 2019. Totodată, au avut loc discuții de actualitate pe tema confruntărilor militare dintre Armenia și Azerbaidjan.

La reuniunea din 23 și 24 octombrie, au fost adoptate rezoluții și/sau recomandări pe tema inteligenței artificiale (IA): Necesitatea unei guvernanțe democratice a IA; Justiția bazată pe algoritmi-rolul IA īn cadrul poliției și īn sistemele de justiție penală; Prevenirea discriminării cauzate de utilizarea IA; Interfața creier-computer: noi drepturi sau noi pericole la adresa libertăților fundamentale; IA și sănătatea: provocări de ordin medical, juridic și etic; IA: prieten sau adversar?; Aspecte juridice ale vehiculelor autonome, precum și o rezoluție īn baza raportului referitor la Principiile și garanțiile profesiei de avocat. A avut loc și o dezbatere īn procedură de urgență privind Noile represiuni asupra opoziției politice și dizidenților civili din Turcia: necesitatea urgentă de salvgardare a standardelor Consiliului Europei și a fost adoptată o rezoluție pe această temă.

wDnii senatori Titus Corlățean și Viorel Badea au participat la reuniunea online īn format extins a Comisiei permanente (20 noiembrie).

Comisia a dezbătut și adoptat rapoarte privind: Modificarea Regulamentului APCE cu privire la modalitățile alternative de organizare a părților de sesiune plenară ale APCE; Modificarea Regulamentului APCE; dimensiunea de gen īn politica externă; Amenințări la adresa libertății academice și autonomiei instituțiilor de īnvățămānt superior din Europa.

A fost organizată o dezbatere de actualitate pe tema Declarația de la Atena a Președinției Comitetului Miniștrilor: un răspuns eficient la criza sănătății publice, cu respectarea deplină a drepturilor omului, democrației și statului de drept și a fost adoptată Declarația privind contribuția parlamentară la Declarația de la Atena. 

Īntrucāt formatul extins al reuniunii a condus la prelungirea dezbaterilor, o parte din  rapoartele aflate pe ordinea de zi, īntre care și cel al dlui senator Viorel Badea pe tema impactului migrației forței de muncă asupra copiilor rămași īn țara de origine, au fost amānate pentru o dată ulterioară.