Vizite în România, întrevederi bilaterale

w În ziua de 8 martie, dl senator Titus Corlățean l-a primit pe ambasadorul  Republicii Croația în România, dl Davor Vidiš, la solicitarea acestuia. Demersul diplomatului croat a vizat prezentarea candidaturii dnei Marija Pejčinović-Burić, viceprim-ministru și ministru al afacerilor externe și europene din Croația, pentru funcția de secretar general al Consiliului Europei.

w În ziua de 8 martie, dl senator Titus Corlățean a avut o întrevedere cu dl Andrius Kubilius, vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri europene al parlamentului Republicii Lituania, fost prim-ministru, candidatul Lituaniei la funcția de secretar general al Consiliului Europei. La întrevedere a participat și ambasadorul acestei țări la București, Arvydas Pocius. În prezentarea candidaturii sale, oficialul lituanian a pledat inter alia pentru: afirmarea unui rol mai proeminent al Consiliului Europei pe plan internațional; adaptarea mecanismelor instituționale ale CE la noile realități generate de provocările fără precedent la adresa valorilor fundamentale ale organizației; susținerea statelor care au semnate acorduri de asociere cu UE (Republica Moldova, Ucraina și Georgia) în ceea ce privește asumarea standardelor democratice. 

w În ziua de 25 aprilie, membrii Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei, împreună cu membri ai Delegației Parlamentului României la APCE, au avut o întâlnire cu delegația Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția).

Vizita la București a avut loc în contextul solicitării, de către Comisia de monitorizare a APCE, a unui aviz cu privire la OUG nr. 7/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul justiției. Din delegația Comisiei de la Veneția au făcut parte raportorii pentru elaborarea avizului, respectiv: Claire Bazy-Malaurie, membru (Franța); Nicolae Eșanu, membru supleant (Republica Moldova); Martin Kuijer, membru supleant (Olanda); Hanna Suchocka,  președinte onorific, fost membru (Polonia). Din partea Delegației Parlamentului României la APCE au participat dl senator Liviu-Marian Pop, președinte, și dl deputat Iulian Bulai, membru.

w Dnii senatori Titus Corlățean, vicepreședinte al Senatului, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, dl senator Lucian Romașcanu, președintele Delegației Parlamentului României la AP OSCE, și dl senator Liviu-Marian Pop, președintele Delegației Parlamentului României la APCE, au avut o întrevedere la Senat, în ziua de 23 octombrie, cu E.S. dl Andrei Grinkevich, ambasadorul Republicii Belarus în România, în perspectiva alegerilor parlamentare anticipate din Belarus (17 noiembrie 2019) și a participării delegațiilor APCE și APOSCE la misiunile de observare a acestui scrutin.

În cadrul discuțiilor, a fost subliniată contribuția misiunilor APCE și AP OSCE de observare a alegerilor la promovarea guvernanței democratice și la mai buna cunoaștere, înțelegere și acceptare a valorilor și principiilor fundamentale care stau la baza activității celor două organizații internaționale.

Senatorul Titus Corlățean a exprimat aprecieri pentru deschiderea pe care Republica Belarus o manifestă în dezvoltarea unei cooperări constructive cu APCE în ceea ce privește standardele electorale, manifestată inclusiv prin invitarea unui număr mare de observatori internaționali, în acord cu angajamentele asumate; a reafirmat, în calitatea sa de raportor general al APCE pentru abolirea pedepsei cu moartea, necesitatea aplicării unui moratoriu, într-o primă fază și, ulterior, a abolirii de jure a pedepsei capitale de către Belarus, precum și susținerea sa pentru continuarea activității grupului de lucru privind pedeapsa capitală înființat în parlamentul Republicii Belarus.

Au fost punctate, totodată, aspecte ale colaborării dintre Uniunea Europeană și Belarus, precum și ale cooperării  bilaterale româno-belaruse în plan parlamentar și ministerial.