COMISII 

w Dl senator Titus Corlăţean a participat la reuniunea Comisiei pentru alegerea judecătorilor la CEDO (Paris, 11 ianuarie). Pe ordinea de zi au figurat interviuri cu candidații propuși din partea Suediei și Italiei pentru funcția de judecător la CEDO.

w Dl senator Titus Corlăţean a participat la reuniunea Comisiei pentru regulament, imunități și afaceri instituționale (Bruxelles, 15 ianuarie). Membrii comisiei au examinat: stabilirea unui mecanism al Uniunii Europene pentru democrație, stat de drept și drepturi fundamentale; posibila înființare a unui registru de transparență al reprezentanților grupurilor de interese; raportul Organismului independent de anchetă privind alegațiile de corupție în cadrul Adunării Parlamentare: evaluarea implementării de către comisie a concluziilor și recomandărilor.  

w Dna senator Alina-Ștefania Gorghiu a participat la reuniunea Comisiei pentru cultură, știință, educație și media (Granada, 4 martie). În cadrul reuniunii au fost dezbătute rapoartele cu temele: Rețelele de socializare: platforme pentru crearea de legături sociale sau amenințări la adresa drepturilor omului?; Conservarea patrimoniului cultural evreiesc; Educația în domeniul media în noul peisaj mediatic. De asemenea, au avut loc audieri și schimburi de opinii cu participarea, în calitate de experți, a dnei Helen Hyde și a dlui Michael Mail, președinte și director executiv ai Foundation for Jewish Heritage, Londra.

w Dl senator Titus Corlăţean a participat la reuniunea Comisiei pentru afaceri juridice și drepturile omului (Paris, 4 martie). Cu ocazia audierii pe tema restricțiilor privind activitatea ONG-urilor în statele membre ale Consiliului Europei (raportor: Olena Sotnyk, Ucraina, ALDE), Anna Rurka, președinta Conferinței organizațiilor internaționale neguvernamentale (INGO) afiliate Consiliului Europei, și-a manifestat preocuparea față de proiectele de lege din România și Olanda, care promovează prevederi de natură să oblige ONG-urile să dezvăluie identitatea donatorilor. În replică, dl senator Corlățean a menționat că proiectul de lege care face obiectul criticii experților INGO a urmărit transpunerea Directivei UE 2015/849 a Parlamentului European și a Consiliului privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului, iar MONEYVAL a fost informat cu privire la  respectivul proiect de lege.

w Dnii senatori Titus Corlățean și Ion Popa au participat la reuniunea Comisiei pentru afaceri politice și democrație (Paris, 5 martie).

Dl senator Corlățean:

- în cadrul dezbaterii pe marginea proiectului de raport Rolul și misiunea Adunării Parlamentare: principalele provocări pentru viitor (raportor: Tiny Kox, Olanda, Stânga Europeană Unită), s-a referit la prioritățile Președinției române a Consiliului UE (combaterea rasismului, intoleranței și discursului motivat de ură) și și-a exprimat preocuparea cu privire la rezultatele viitoarelor alegeri europarlamentare; 

- la dezbaterea liberă dedicată concluziilor conferinței privind inteligența artificială, organizată la Helsinki, sub egida Președinției finlandeze a Consiliului European, a subliniat necesitatea unei abordări mai ample a noțiunii de noi tehnologii și analizarea impactului acestora asupra individului și societății, precum și nevoia unei garanții că ființele umane rămân cele care stăpânesc tehnologia;

- la dezbaterea proiectului de raport Evaluarea Parteneriatului pentru Democrație cu Parlamentul din Iordania (raportor: Mogens Jensen, Danemarca, SOC) a făcut referire, în calitate de raportor general al comisiei pe tema abolirii pedepsei capitale, la declarația publică (publicată și pe site-ul APCE), făcută împreună cu raportorul danez, față de sentința de condamnare la moarte pronunțată de autoritățile iordaniene la 10 februarie 2019; a menționat că factorii de decizie din Iordania ar trebui să încerce să influențeze opinia publică cu privire la această chestiune și nu doar să urmeze întocmai vocea acesteia.

w Dl senator Titus Corlăţean a participat la reuniunea Comisiei de monitorizare (Paris, 6 martie).

În contextul dezbaterii proiectului de raport referitor la instituirea unei noi proceduri de evaluare periodică a îndeplinirii obligațiilor care decurg din calitatea de stat membru al Consiliului Europei, dl senator și-a exprimat susținerea pentru implementarea acestei noi proceduri și propunerea ca România să fie selectată pentru raport, ca oportunitate de clarificare a politicilor și reformelor autorităților de la București (cu condiția ca evaluarea să înceapă după alegerile prezidențiale din România, pentru a fi evitată manipularea ei politică). Comisia a decis să solicite Biroului APCE examinarea propunerii de sesizare pentru elaboarea unui raport de evaluare a obligațiilor de stat membru al Consiliului Europei pentru Franța, Ungaria, Malta și România.

La dezbaterea proiectului de raport referitor la îndeplinirea obligațiilor și angajamentelor de către Republica Moldova (co-raportori: Egidijus Vareikis, Lituania, PPE/CD și Maryvonne Blondin, Franța, SOC), dl Corlățean a salutat concluziile OSCE/ODIHR privind desfășurarea alegerilor parlamentare din Republica Moldova (24 februarie 2019), manifestându-și regretul că raportul nu include nicio mențiune cu privire la interferențele rusești în timpul procesului electoral.

În cadrul discuției privind propunerea de solicitare a avizului Comisiei de la Veneția asupra recentelor modificări legislative privind sistemul de justiție din România (OUG 7/2019), depusă de membrii din opoziție ai Delegației române la APCE, dl senator s-a exprimat în favoarea solicitării avizului, menționând că, pentru a se evita folosirea acestui instrument în scop electoral, solicitarea ar fi trebuit transmisă Comisiei de la Veneția de către Comisia APCE pentru afaceri juridice și drepturile omului. În urma discuțiilor, membrii comisiei au decis să solicite un aviz Comisiei de la Veneția cu privire la OUG 7/2019.

w Dl senator Viorel-Riceard Badea a participat la reuniunea Comisiei pentru egalitate și nediscriminare (Paris, 7 martie), care a dezbătut următoarele proiecte de rapoarte: promovarea unor parlamente fără sexism și hărțuire sexuală; stoparea discursului motivat de ură și a actelor de ură în sport; rolul și responsabilitățile liderilor politici în combaterea discursului motivat de ură și a intoleranței; Convenția de la Istanbul: realizări și provocări; o agendă ambițioasă a Consiliului Europei în domeniul egalității de gen; discriminarea rasială rusă față de tătarii din Crimeea; alcătuirea profilelor etnice în Europa: un subiect foarte îngrijorător.

w Dl senator Viorel-Riceard Badea a efectuat, în calitate de raportor al Comisiei pentru afaceri sociale, sănătate și dezvoltare durabilă, o vizită de documentare în Italia (Roma, 11-12 martie). În pregătirea proiectului de raport Impactul migrației forței de muncă asupra copiilor rămași în țările de origine, dl senator Badea a avut întrevederi cu reprezentanţi guvernamentali, parlamentari și ai societății civile din Italia. 

Dl senator: a adus în atenția oficialilor italieni situația lucrătorilor migranți, inclusiv a celor intracomunitari, care poate fi extrem de dificilă, în pofida cadrului  juridic și instituțional existent; a arătat că efectele resimțite de copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, dar care locuiesc încă în țările de origine, sunt, în cele mai multe cazuri, devastatoare, iar îmbunătățirea acestei situații presupune eforturi atât din partea statelor de origine, cât și a celor de destinație. 

Reprezentanții societății civile s-au referit la situația precară a migranților din Italia, cu precădere în cazurile în care nu este încheiat un contract individual de muncă sau situația locativă este incertă, arătând că numeroase organizații neguvernamentale din Peninsulă pot oferi asistență juridică gratuită pentru grupurile vulnerabile. Reprezentanții guvernamentali (Ministerul pentru Familie și Dizabilitate) și parlamentari (Comisia parlamentară comună pentru problemele copiilor și adolescenților): au prezentat o serie de bune practici de gestionare a situației migranților, inclusiv inițiativa elaborării unei noi strategii pentru combaterea angajărilor ilegale și a exploatării prin muncă, în agricultură; au menționat programele destinate migranților care, printre altele, fac o delimitare netă între migranții economici și cei care au nevoie de protecție internațională; în context, au amintit acordurile speciale de cooperare încheiate cu diverse state și strânsa colaborare cu Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR). 

Raportorul român și-a exprimat regretul că, deși se presupune că migranții intracomunitari au drepturi egale, situația acestora pare să fie subestimată sau puțin cunoscută la nivel european, iar reprezentarea politică a intereselor lor este una extrem de modestă, invers proporțională cu greutățile cu care ei se confruntă. 

w Dna senator Alina-Ștefania Gorghiu și dl senator Titus Corlăţean au participat la reuniunea Comisiei pentru alegerea judecătorilor la CEDO (Paris, 29 martie). Pe ordinea de zi au fost programate interviuri cu candidații propuși din partea Turciei și Maltei.

w Dl senator Titus Corlăţean a participat la reuniunea plenară a Comisiei europene împotriva rasismului și intoleranței - ECRI (Strasbourg, 2-4 aprilie), în calitate de reprezentant al Comisiei APCE pentru afaceri politice și democrație la ECRI.

w Dl senator Viorel-Riceard Badea a participat la reuniunea Comisiei pentru afaceri sociale, sănătate și dezvoltare durabilă și la reuniunea Subcomisiei pentru copii din cadrul aceleiași comisii (Viena, 13-14 mai)

Dl senator Badea a prezentat concluziile vizitei de documentare pe care a întreprins-o în Italia (Roma, 11-12 martie) în calitate de raportor pe tema impactului migrației forței de muncă asupra copiilor rămași în țările de orimgine.

Agenda reuniunilor a inclus și alte teme din sfera socială, a sănătății și dezvoltării durabile, precum: stoparea violenței împotriva copiilor: o contribuție a Consiliului Europei la Obiectivele Dezvoltării Durabile; Carta Socială Europeană - concluziile anuale, pentru 2017 și 2018, ale Comitetului European pentru Drepturi Sociale; turismul pentru transplantul de organe; dependența involuntară de medicamente; impactul societal al ”economiei digitale”; inteligența artificială și piața muncii: prieteni sau adversari?; Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei: contribuții la creșterea incluziunii sociale.

w Dl senator Titus Corlățean a participat la reuniunea Comisiei de monitorizare (Londra, 16-17 mai).   

Dl senator:

- a prezentat, în calitate de coraportor, stadiul procedurii de monitorizare a Georgiei și al implementării recomandărilor Comisiei de la Veneția privind modificările legislative în cadrul procesului de reformă a sistemului judiciar din această țară; 

- referitor la dialogul de postmonitorizare cu Bulgaria, a prezentat o evaluare realizată pe baza unor elemente obiective care converg în favoarea propunerii de continuare a postmonitorizării Bulgariei până la îndeplinirea obligațiilor asumate;

- a susținut, alături de alți membri ai APCE, propunerea președintelui comisiei (Sir Roger Gale, Marea Britanie, CE) de a se înainta Biroului Adunării o solicitare de aviz, din partea Comisiei pentru regulament imunități și afaceri instituționale, cu privire la competențele Comisiei de monitorizare de selectare a țărilor pentru  procedura de evaluare periodică. 

În acest context, s-a luat decizia suspendării pregătirii rapoartelor de evaluare periodică cu privire la Franța, Malta, România și Ungaria, cele patru țări selectate de Comisia de monitorizare, în luna martie, pentru următoarea evaluare periodică.

w Dna senator Alina-Ștefania Gorghiu și dl senator Ion Popa au participat la reuniunea Comisiei pentru cultură, știință, educație și media (Paris, 27-28 mai). Comisia a examinat următoarele proiecte de rapoarte: educația în domeniul presei și peisajul media actual; noi formate de dezbatere publică privind aspectele etice ale progreselor rapide în domeniul științei și tehnologiei; conservarea patrimoniului cultural evreiesc; amenințări la adresa libertății academice și a autonomiei universitare în Europa; amenințări la adresa libertății și securității jurnaliștilor în Europa.

w Dl senator Titus Corlățean a participat la reuniunea Comisiei pentru regulament, imunități și afaceri instituționale (Paris, 3 iunie), unde au fost examinate proiecte de rapoarte privind: consolidarea procesului decizional în cadrul Adunării Parlamentare cu privire la deplinele puteri și la vot; bugetul și prioritățile Consiliului Europei pentru perioada 2020-2021 și cheltuielile Adunării Parlamentare pentru aceeași perioadă; utilizarea, către grupurile politice, a fondurilor alocate pentru anul 2018.

w Dnii senatori Liviu-Marian Pop și Viorel-Riceard Badea au participat la reuniunile  Comisiei pentru egalitate și nediscriminare și Subcomisiei pentru drepturile minorităților (Belgrad și Novi Sad, 5-6 iunie).

În deschiderea reuniunii comisiei APCE, s-a adresat participanților președinta Adunării Naționale a Republicii Serbia, Maja Gojković. Lucrările au continuat cu audieri, prima dintre ele dedicată progreselor și provocărilor în combaterea violenței împotriva femeilor în Serbia, iar cea de-a doua având ca temă femeile, pacea și securitatea: o perspectivă regională. Programul a inclus și dezbaterea următoarelor proiecte de rapoarte: o agendă ambițioasă a Consiliului Europei în domeniul egalității de gen; Convenția de la Istanbul privind combaterea violenței împotriva femeilor: realizări și provocări; situația tătarilor din Crimeea; consolidarea statutului femeilor prin promovarea accesului la contracepție în Europa.

În cadrul reuniunii Subcomisiei APCE pentru drepturile minorităților au avut loc audieri și prezentări ale unor experți cu privire la inițiativa Minority SafePack și pe tema protecției minorităților în provincia autonomă Voivodina: bune practici și lecții învățate.

w Dl senator Viorel-Riceard Badea a participat la Forumul Anual al Diasporei (Istanbul, 10 iunie), cu tema participarea democratică a diasporei. În cadrul sesiunii de deschidere au luat cuvântul Mevlüt Çavușoğlu, ministrul turc al afacerilor externe, fost președinte al APCE, precum și reprezentanți ai Comisiei APCE pentru migrație, refugiați și persoane strămutate. Reuniunea a continuat cu două dezbateri tematice privind participarea politică a comunităților din diaspora, ca dimensiune a integrării și, respectiv, drepturile de vot ale diasporei și cetățenia.

w Dna senator Alina-Ștefania Gorghiu și dl senator Titus Corlățean au participat la reuniunea Comisiei pentru alegerea judecătorilor la CEDO (Paris, 14 iunie). Pe ordinea de zi au figurat interviuri cu candidații propuși din partea Germaniei și Estoniei.

w Dl senator Robert-Marius Cazanciuc, președintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului, a participat la cea de-a 83-a Reuniune plenară a Grupului de State împotriva Corupției al Consiliului Europei (Strasbourg, 17-21 iunie).

Participarea a avut loc ca urmare a invitației adresate Senatului de Ministerul Justiției, în contextul declanșării, față de România, a Art. 34 din Regulamentul GRECO, respectiv procedura ad-hoc desfășurată în circumstanțe excepționale. În cadrul reuniunii, delegația României a prezentat o actualizare scrisă privind stadiul reformelor propuse cu privire la sistemul judiciar, inclusiv aspecte de ordin instituțional, precum și de drept penal material și procedural.

w Dl senator Titus Corlățean a participat la cea de-a 79-a reuniune plenară a Comisiei europene împotriva rasismului și intoleranței-ECRI (Strasbourg, 18-21 iunie). Comisia a dezbătut și aprobat: proiectele de rapoarte preliminare de țară cu privire la Belgia, Germania și Elveția; raportul final de țară privind Finlanda; proiectul de concluzii din cadrul follow-up-ului interimar privind Armenia. Au avut loc schimburi de opinii referitoare la raportul anual ECRI 2018 și studiul cu tema Discriminarea, inteligența artificială și procesul de luare a deciziilor pe bază algoritmică

w Dl senator Titus Corlățean a participat la cea de-a 58-a reuniune plenară a Comitetului de experți privind evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului - MONEYVAL (Strasbourg, 16-18 iulie), în calitate de reprezentant al Comisiei pentru afaceri juridice și drepturile omului la acest organism al CE.

Comitetul a finalizat rapoartele de țară privind Republica Moldova și Malta; a adoptat rapoarte de implementare (follow-up) privind Croația, Estonia, Muntenegru, România, Ucraina și Dependența britanică Insula Man; a adoptat un raport privind schema de obligații fiscale voluntare privind Lituania. 

În cadrul dezbaterii raportului privind România, au fost constatate progrese semnificative de la ultimul raport de conformitate (decembrie 2018), inclusiv intrarea în vigoare a Legii nr. 129/2019 privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, și a Legii nr. 58/2019 de modificare a Legii 535/2004 privind prevenirea și combaterea terorismului. Comitetul a recomandat României remedierea deficiențelor restante, apreciind progresele înregistrate în implementarea recomandărilor speciale I (implementarea instrumentelor Națiunilor Unite) și III (înghețarea și confiscarea bunurilor provenite din activități teroriste).

w Dl senator Titus Corlățean a participat, la reuniunea Comisiei de monitorizare (Paris, 10 septembrie). Comisia a dezbătut proiectele de rapoarte referitoare la îndeplinirea obligațiilor și angajamentelor de către: Republica Moldova, Macedonia de Nord, Azerbaidjan, Albania, Polonia, Serbia și Federația Rusă.

w Dl senator Cristian-Sorin Dumitrescu a participat la reuniunea Comisiei pentru egalitate și nediscriminare (Paris, 12 septembrie)

În cadrul reuniunii au fost dezbătute rapoarte pe următoarele subiecte:  situația tătarilor din Crimeea; consolidarea statutului femeii - promovarea accesului la contracepție în Europa; alcătuirea profilelor etnice în Europa: un subiect foarte îngrijorător; violența obstetrică și ginecologică; prevenirea discriminării cauzate de utilizarea inteligenței artificiale; păstrarea diversității lingvistice, etnice, culturale și naționale a Europei. 

w Dl senator Titus Corlățean  a participat, alături de parlamentarul Claude Kern (Franța, ALDE), în calitate de raportori ai Comisiei de monitorizare privind îndeplinirea obligațiilor și angajamentelor Georgiei față de Consiliul Europei, la misiunea de monitorizare în Georgia (Tbilisi, 16-18 septembrie).

Cei doi raportori au avut întâlniri cu înalte oficialități georgiene - dna Salome Zurabișvili, președintele Georgiei, dl Archil Talakvadze, președintele Parlamentului georgian, dl David Zalkaliani, ministrul afacerilor externe, dl Giorgi Gakharia, viceprim-ministru și ministru de interne etc, cu membri ai partidelor politice parlamentare și cu reprezentanți ai societății civile.

Printre temele abordate s-au numărat: evoluțiile politice recente; independența și reforma justiției, funcționarea Înaltului Consiliu pentru Justiție; reforma electorală și desfășurarea alegerilor; angajamente relevante asumate de Georgia, inclusiv din perspectiva Cartei Europene a Limbilor Regionale sau Minoritare.

w Dna senator Alina Gorghiu a participat la reuniunea Comisiei pentru alegerea judecătorilor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (Paris, 20 septembrie). La reuniune au fost intervievați cei trei candidați propuși din partea Portugaliei.

w Dl senator Titus Corlățean  a participat, în calitate de reprezentant al Comisiei pentru afaceri politice și democrație la Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI), la Conferința la nivel înalt în contextul împlinirii a 25 de ani de la crearea ECRI (Paris, 26-27 septembrie), cu tema Calea spre egalitate efectivă: nevoia unor noi răspunsuri în fața rasismului și intoleranței?

Evenimentul, organizat sub egida președinției franceze a Comitetului Miniștrilor al CE, a inclus patru sesiuni tematice: Analiza realității după 25 de ani: câștigăm sau pierdem lupta pentru egalitate?; Privind spre viitor: aceleași modalități sau noi metode de a obține egalitatea?; Societăți incluzive: cum să le construim în mod corect?; Noile tehnologii și Internetul: cum putem utiliza oportunitățile și controla riscurile?

w Dl senator Titus Corlățean a participat la reuniunea Comisiei de monitorizare (Paris, 13 noiembrie).

Ordinea de zi a inclus: un schimb de opinii privind stadiul procedurii de monitorizare în perioada ianuarie-decembrie 2019; audieri cu privire la evoluțiile recente din Turcia, Albania și Armenia; desemnarea de noi co-raportori pentru monitorizarea obligațiilor și angajamentelor față de CE ale Bosniei și Herțegovinei și Federației Ruse; desemnarea unui nou co-raportor în cadrul dialogului de postmonitorizare cu Macedonia de Nord.

w Dnii senatori Titus Corlățean și Ion Popa au participat la reuniunea Comisiei pentru afaceri politice și democrație (Berlin, 14 noiembrie).  

Comisia a avut dezbateri pe următoarele teme: instituirea unor standarde minime pentru sistemele electorale, premisă a unor alegeri libere și corecte; transparența și reglementarea  donațiilor din surse externe în favoarea partidelor politice și a campaniilor electorale; implementarea Rezoluției 2277 (2019) și a Recomandării 2153 (2019) privind rolul și misiunea Adunării Parlamentare, precum și a Rezoluției 2298 (2019) privind situația din Siria.

În partea a doua a lucrărilor, la reuniunea comună cu Comisia pentru afaceri juridice și drepturile omului, au avut loc schimburi de opinii cu dl Michael Roth, secretar de stat pentru afaceri europene în cadrul  MAE german, și dl Norbert Röttgen, președintele Comisiei pentru afaceri externe a Bundestag-ului german.

w Dl senator Titus Corlățean a participat la reuniunile Biroului, în calitate de prim-vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri politice și democrație, Comisiei prezidențiale și Comisiei permanente ale APCE, în calitate de reprezentant al președintelui Delegației Parlamentului României la APCE (Strasbourg, 28-29 noiembrie).

Biroul a examinat ordinea de zi a primei părți a sesiunii plenare a anului 2020 și a aprobat procedura alegerii secretarului general adjunct al Consiliului Europei și principalele orientări ale relațiilor externe ale APCE.

Comisia prezidențială și președinții delegațiilor naționale la APCE au dezbătut proiectul de propunere privind noua procedură complementară între Comitetul Miniștrilor și APCE, ca răspuns la neîndeplinirea, de către un stat membru, a obligațiilor statutare. Comisia prezidențială a hotărât redactarea, în regim de urgență, a unui raport pe această temă, iar dl Frank Schwabe (Germania, SOC) a fost desemnat în calitate de raportor.

w Dl senator Viorel-Riceard Badea a participat la reuniunile Comisiei pentru afaceri sociale, sănătate și dezvoltare durabilă (Paris, 3 decembrie) și Comisiei pentru egalitate și nediscriminare (Paris, 4 decembrie).

Membrii Comisiei pentru afaceri sociale, sănătate şi dezvoltare durabilă au dezbătut rapoarte privind: combaterea traficului cu ţesuturi şi celule umane; turismul pentru transplantul de organe; raportul dintre inteligenţa artificială şi piaţa muncii; inteligenţa artificială în domeniul sănătăţii: provocări medicale, juridice şi etice.

Comisia pentru egalitate şi nediscriminare a organizat schimburi de vederi, cu participarea unor experţi, referitoare la: dimensiunea de gen a politicii externe; păstrarea diversităţii lingvistice, etnice, culturale şi naţionale în Europa; prevenirea discriminării determinate de utilizarea inteligenţei artificiale. Totodată, a dezbătut rapoarte privind: consolidarea statutului femeilor: promovarea accesului la contracepţie în Europa; situaţia tătarilor din Crimeea; întărirea luptei împotriva aşa-ziselor crime săvârşite din onoare.

La audierea privind păstrarea diversității lingvistice, etnice, culturale și naționale (raportor: Elvira Kovács, Serbia, PPE/CD) au fost invitați dl Fernand de Varennes, raportor al ONU pentru minorități, și dna Petra Roter, profesor asociat, Centrul de Relații Internaționale, Universitatea din Ljubljana, fost președinte al Comitetului consultativ al Convenției-cadru a CE pentru protecția minorităților naționale.

 

În intervenția sa, dl senator Badea a precizat că: în România, persoanele aparținând minorităților naționale sunt reprezentate ex officio în Camera Deputaților, iar, împreună cu minoritatea ungară, au 47 de voturi în Parlamentul României, dintr-un total de 465 de parlamentari; niciun guvern din România nu a putut guverna până în momentul de față fără participarea minorităților naționale; acesta este un exemplu de bune practici care ar putea fi urmat și în alte state membre. În context, a atras atenția asupra unei situații despre care nu se discută aproape deloc în spațiul public și anume situația cetățenilor aparținând majorității dintr-un stat, dar care, într-o anumită regiune cu populație minoritară compactă, sunt ei înșiși minoritari.

 

w Dl senator Titus Corlățean a participat la cea de-a 59-a reuniune plenară a Comitetului de experți privind evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului - MONEYVAL (Strasbourg, 4-5 decembrie), în calitate de reprezentant al Comisiei pentru afaceri juridice și drepturile omului la acest organism al CE.

 

Comitetul a adoptat rapoartele de țară privind Cipru și Dependența britanică a Gibraltarului și rapoartele de follow-up privind Albania, Andorra, Bosnia și Herțegovina, Ungaria, Letonia, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia și Dependența britanică a Insulei Man

w Dna senator Alina Gorghiu, dl senator Cristian-Sorin Dumitrescu și dl senator Ion Popa au participat la reuniunea Comisiei pentru cultură, știință, educație și media (Paris, 5-6 decembrie).

Comisia a dezbătut rapoartele privind: guvernanța și etica în fotbal: business versus valori; amenințări la adresa libertății academice și a autonomiei universitare în Europa; amenințări la adresa libertății presei și a securității jurnaliștilor în Europa; către o instituție a Ombudsman-ului Internetului; este momentul să acționăm: răspunsul politic al Europei în combaterea manipulării competițiilor sportive; noi formate de dezbatere publică privind aspectele etice ale avansării rapide în știință și tehnologie.

Amendamentele propuse de dna senator Gorghiu la proiectul de rezoluție aferent raportului privind instituția Ombudsman-ului Internetului au fost aprobate de membrii comisiei.

Comisia a examinat și votat nominalizările pentru Premiul Muzeul Consiliului Europei 2020. Muzeul Casa Frunzelor din Albania este recomandarea comisiei pentru decernarea acestui premiu.

w Dl senator Titus Corlățean a participat la reuniunea  Comisiei pentru afaceri juridice și drepturile omului  (Paris, 10 decembrie).

Dl senator:

- a prezentat, în calitate de raportor general al APCE pentru abolirea pedepsei cu moartea, ultimele evoluții la nivel global referitoare la eliminarea pedepsei capitale în statele membre ale CE, în țările cu statut de observator, în Belarus și în statele ale căror parlamente au statut de parteneri pentru democrație ai APCE; a menționat tendința de restrângere a numărului de state care aplică de jure sau de facto pedeapsa capitală, evidențiind rolul Consiliului Europei în transformarea continentului european într-o zonă în care pedeapsa cu moartea nu se mai aplică (cu excepția Belarusului); în context, a avut loc și un schimb de vederi cu dna Chiara Sangiorgio, consilier Amnesty International; la finalul dezbaterii, membrii comisiei au decis prelungirea cu un an a mandatului de raportor al dlui senator Corlăţean;

- a participat, în calitate de reprezentant al președintelui Delegației Parlamentului României la APCE, la un schimb de vederi cu privire la stadiul executării, de către România, a hotărârilor CEDO, în cadrul dezbaterii celui de-al 10-lea proiect de raport referitor la executarea de către statele membre ale CE a hotărârilor CEDO (raportor: Constantinos Efstathiou, Cipru, SOC); a arătat că: în ceea ce privește executarea hotărârilor, este nevoie de un ritm mai susținut, deziderat de care autoritățile naționale competente sunt conștiente și, în acest scop, cooperează îndeaproape cu Comitetul Miniştrilor al CE şi cu CEDO în vederea identificării modalităţilor adecvate pentru soluţionarea deficienţelor, inclusiv prin ajustarea cadrului legislativ şi instituţional intern; numărul plângerilor împotriva României la CEDO a cunoscut în ultimii ani un trend descendent, inclusiv ca urmare a adoptării unor decizii pilot în materia restituirii imobilelor naţionalizate şi a suprapopulării centrelor de detenţie şi arest preventiv şi a penitenciarelor. În încheiere, a informat că va propune Comisiei de constituționalitate a Senatului, al cărui mandat se circumscrie monitorizării hotărârilor CEDO, organizarea unei audieri pe tema aspectelor semnalate de raportor; concluziile vor fi transmise raportorului, cu propunerea de a fi luate în considerare în elaborarea proiectului de raport.

w Dl senator Titus Corlățean a participat la cea de-a 80-a reuniune plenară a Comisiei Europene împotriva Rasismului și Intoleranței - ECRI (Strasbourg, 11-13 decembrie), în calitatea sa de reprezentant al Comisiei pentru afaceri politice și democrație la acest organism al CE.

w Dl senator Ion Popa au participat la reuniunea Subcomisiei pentru relații externe din cadrul Comisiei pentru afaceri politice și democrație (Rovaniemi, 15-16 decembrie).

Programul reuniunii a inclus dezbateri privind evoluțiile din regiunea arctică și oportunitățile de cooperare internațională. În deschidere, au luat cuvântul dna Liliane Maury Pasquier, președintele APCE, și dna Tuula Haatainen, prim-vicepreședintele Parlamentului finlandez. De asemenea, au fost invitați dl Timo Koivurova, profesor cercetător, Directorul Centrului Arctic, Universitatea Laponia, precum și reprezentanți ai Comisiei Permanente a Parlamentarilor Regiunii Arctice, ai Președinției islandeze a Consiliului Arctic și ai Guvernului finlandez.