PARTICIPAREA DOMNULUI SENATOR DAN SABĂU LA CEA DE-A XVII-A CONFERINȚĂ INTERNAȚIONALĂ PRIVIND SIDA

- Mexico City, 3-8 august  2008 -

 

 

În perioada 3-8 august 2008, Prof. Dan Sabău, vicepreședintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport a Senatului și președinte al Subcomisiei senatoriale pentru Populație și Dezvoltare a participat, în Mexico City, la cea de-a XVII-a Conferință Internațională privind SIDA.

Conferința are loc o dată la doi ani și reprezintă cea mai amplă manifestare internațională periodică pe probleme de sănătate și dezvoltare. Ediția din acest an marchează jumătatea intervalului dintre adoptarea, în 2001, de către statele membre ONU, a Declarației-Angajament privind HIV/SIDA și anul 2015 care este termenul-limită stabilit de ONU, prin Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, pentru stoparea epidemiei.

 

Evenimentul a fost organizat printr-un parteneriat între Programul Comun al Națiunilor Unite pentru HIV/SIDA (UNAIDS), Programul Alimentar Mondial al Națiunilor Unite (WFP), Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Societatea Internațională pentru SIDA, guverne (ministerele afacerilor externe din Suedia și Norvegia) și autorități locale, cu sprijinul unor fundații, companii farmaceutice și institute de cercetare.

 

Contextul general al evenimentului este conturat de cel mai recent raport al UNAIDS privind situația epidemiei la scară globală. Conform acestui document:

-   - la sfârșitul anului 2007, aproximativ 33 de milioane de persoane erau infectate cu HIV la scară globală, dintre care 2 milioane copii;

-   - în același an, s-au înregistrat 2.5 milioane de noi infecții (dintre care 370.000 în rândul copiilor), iar 2.1 milioane persoane au murit din cauza maladiei SIDA;

-   - cele mai ridicate rate ale infecțiilor (între 15 și 28%) se înregistrează în țările din sudul continentului african;

-   - în țările Europei Centrale și de Sud-Est, incidența HIV în rândul adulților se situează între 0,1 și 0,5%;

-   - accesul la tratament anti-retroviral a crescut cu 42% în 2007; cu toate acestea, numai 30% dintre persoanele care au nevoie beneficiază de acest tratament;

-   - deși tratamentele pentru TBC sunt disponibile la prețuri accesibile, numai 31% dintre persoanele co-infectate cu HIV și TBC au primit tratamente pentru ambele infecții; 

-   - o treime din statele lumii nu au încă o legislație care să protejeze persoanele infectate cu HIV;

-   - în țările cu venit mic și mediu, resursele financiare alocate activităților legate de combaterea HIV/SIDA au ajuns la 10 miliarde USD în 2007 (ceea ce reprezintă o creștere cu 12% față de anul 2006 și o creștere de 10 ori în mai puțin de un deceniu).   

 

Lucrările Conferinței au fost deschise oficial de Președintele Statelor Unite Mexicane, dl. Felipe Calderón Hinojosa. La ceremonia inaugurală au luat, de asemenea, cuvântul: Secretarul General al Națiunilor Unite, dl. Ban Ki-moon; Directorul Executiv al UNAIDS, dl. Peter Piot; Directorul General al Organizației Mondiale a Sănătății, dna. Margaret Chan; ministrul mexican al sănătății, dl. José Angel Villalobos.

 

În cadrul temei generale - Acțiune la scară globală acum - cei aproximativ 23.000 de participanți - reprezentând guverne și parlamente naționale, organizații și instituții internaționale, organizații non-guvernamentale, comunitatea științifică, mediul de afaceri, comunități locale, categoriile profesionale care activează în domeniul HIV/SIDA, dar și persoane afectate de HIV/SIDA - au abordat patru domenii principale: consolidarea sistemelor de sănătate; probleme regionale specifice; sinergia dintre măsurile de prevenire și măsurile de tratament; respectarea și promovarea drepturilor omului și egalității de gen în combaterea HIV/SIDA.     

 

Programul Conferinței a inclus o gamă largă de activități care s-au desfășurat în paralel: sesiuni plenare, discuții-panel, simpozioane, briefinguri tematice s.a. Prof. Dan Sabău a participat la dezbateri pe teme precum stadiul actual al epidemiei sau religia și prevenirea HIV, iar în ziua de 7 august a vizitat, împreună cu un grup de medici din Canada, SUA, Japonia și Mexic, Clinica Specializată Condesa din Mexico City. Această instituție, finanțată integral de stat, este una dintre cele mai mari clinici pentru HIV/SIDA din America Latină și se adresează persoanelor infectate cu HIV și care nu beneficiază de asigurări sociale.  

 

În marja Conferinței, în ziua de 5 august 2008, Prof. Dan Sabău a luat parte, în calitate de reprezentant al Parlamentului României, la Reuniunea Parlamentarilor cu tema Leadership-ul parlamentar în abordarea epidemiei HIV/SIDA, eveniment organizat de Uniunea Interparlamentară (UIP) și Senatul mexican. În cadrul acestei întâlniri prezidate de dl. Santiago Creel Miranda, Președintele Senatului mexican, a avut loc un schimb de opinii cu privire la principalele aspecte care stau în atenția parlamentarilor în exercitarea funcțiilor lor legislativă, bugetară și de control în materie de HIV/SIDA.

 

Prof. Dan Sabău a făcut o serie de recomandări de acțiune parlamentară în plan național și internațional, în sprijinul unei implicări mai substanțiale a parlamentarilor în eforturile de combatere a HIV/SIDA. Propunerile au vizat, în principal, stabilirea unui mecanism de cooperare între parlamente și autoritățile naționale de coordonare pe problematica HIV/SIDA;  examinarea și adaptarea, după caz, a procedurilor, mecanismelor și organismelor parlamentare cu relevanță pentru problematica HIV/SIDA; dezvoltarea și sistematizarea schimburilor de informații între parlamentele naționale, pe teme de legislație și bune practici pe problematica HIV/SIDA, cu sprijinul și prin intermediul UIP (s-a propus elaborarea unui repertoar mondial al instanțelor parlamentare și crearea unei rețele de parlamentari persoane de contact în parlamentele membre UIP pentru problematica HIV/SIDA). Sugestiile reprezentantului României au fost primite cu deosebit interes de membrii Grupului consultativ al UIP pentru HIV/SIDA și de ceilalți parlamentari prezenți la reuniune.

 

În marja reuniunii parlamentare, Prof. Dan Sabău a avut o scurtă discuție cu dna. Rosario Green Macías, președinta Comisiei de Relații Externe a Senatului mexican, fost ministru al afacerilor externe. A fost exprimată dorința comună de dezvoltare a relațiilor dintre Senatele României și Statelor Unite Mexicane și, în acest context, interesul pentru realizarea, în toamna acestui an, a vizitei oficiale în Mexic a Președintelui Senatului României, dl. Nicolae Văcăroiu.