Reuniunea parlamentară cu ocazia Sesiunii la nivel înalt privind HIV/SIDA a Adunării Generale a ONU
(New York, 9-11 iunie 2008)
Uniunea Interparlamentară, în colaborare cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Programul Comun al Națiunilor Unite pentru HIV/SIDA (UNAIDS), a organizat, la sediul ONU din New York, în ziua de 9 iunie 2008, o Reuniune parlamentară, în marja Sesiunii la nivel înalt privind HIV/SIDA a Adunării Generale a ONU (10-11 iunie 2008), destinată evaluării generale a progreselor realizate în transpunerea în practică a Declarației Angajament privind HIV/SIDA (2001) și Declarației Politice privind HIV/SIDA (2006).
Din partea GRUI au participat dl. deputat Mircea Ifrim, președintele Comisiei pentru sănătate și familie, din Camera Deputaților și dl. senator Dan Sabău, vicepreședintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport, din Senat.
I. REUNIUNEA UIP
Reuniunea, prezidată de dna. Kay Hull, membră a parlamentului australian, s-a axat pe următoarele aspecte: teme critice în dezbaterea privind HIV/SIDA; stigmatizarea și discriminarea, inclusiv restricțiile de călătorie impuse persoanelor afectate de HIV/SIDA; așteptările și obiectivele parlamentarilor; activitățile viitoare ale UIP în domeniul HIV/SIDA.
Participanții au trecut în revistă mai multe subiecte de actualitate ale problematicii HIV/SIDA, abordând cu precădere perspectiva drepturilor omului ale persoanelor afectate, dar și modalitățile de asigurare a unei finanțări mai mari și pe termen lung a programelor de prevenire și tratament. Au fost prezentate demersurile parlamentare în materie, îndeosebi în plan legislativ și s-au făcut o serie de propuneri pentru transpunerea în practică a rezultatelor primei Conferințe Parlamentare Mondiale privind HIV/SIDA (Manila, 28-30 noiembrie 2007).
În comentariul său, dl. senator Dan Sabău a introdus ca temă de reflecție, în atenția participanților și a Grupului consultativ al UIP privind HIV/SIDA, oportunitatea creării unor centre medicale de excelență destinate intervențiilor chirurgicale în cazul persoanelor infectate cu HIV și bolnave de SIDA, ca modalitate de asigurare a unor servicii medicale la cele mai bune standarde și de prevenire eficientă a răspândirii maladiei. Totodată, referindu-se la preocupările Parlamentului României de dezvoltare și consolidare a cadrului legislativ în conformitate cu recomandările în materie ale ONU, dl. Sabău și-a manifestat interesul de a cunoaște situația actuală, la nivel mondial, privind măsurile, inclusiv legislative, referitoare la fenomenul prostituției și, mai ales, care este impactul acestora în contextul eforturilor de combatere a HIV/SIDA.
II. II. SESIUNEA LA NIVEL ÎNALT A ADUNĂRII GENERALE
Parlamentarii români au făcut parte din delegația națională la Sesiunea la nivel înalt privind HIV/SIDA a Adunării Generale a ONU și, în această calitate, au participat la sesiunea plenară și la discuțiile-panel referitoare la:
- progresele în realizarea, până în 2015, a Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului - asigurarea accesului universal până în 2010;
- orientarea și sprijinul politic în țările cu epidemie concentrată;
- egalitatea de gen și combaterea SIDA;
- SIDA: o provocare multi-generațională: asigurarea unui răspuns substanțial și pe termen lung.
În cadrul panelului privind sprijinul politic în asigurarea accesului la prevenție, tratament și asistență pentru populațiile cele mai vulnerabile, dl. deputat Mircea Ifrim a evidențiat câteva aspecte semnificative privind situația din România: asigurarea accesului universal și gratuit la tratament și asistență socială; reducerea constantă a incidenței HIV/SIDA, începând cu anul 2004; adoptarea în 2002, a unei legi speciale de prevenire a răspândirii SIDA și de protecție a persoanelor afectate de HIV/SIDA, precum și a strategiei și planului de acțiune în domeniu. Dl. Ifrim a subliniat că, deși indispensabil, sprijinul financiar nu poate constitui unica soluție. SIDA este o maladie contagioasă, a cărei combatere, ca și în cazul altor maladii de acest tip (SARS), presupune acțiuni concertate ale guvernului și parlamentului, care să vizeze deopotrivă persoanele infectate și bolnave, dar și cele sănătoase, un rol esențial având în acest sens prevenția. Dl. Ifrim a subliniat și importanța unui control al fenomenului prostituției, masculine și feminine, demers căruia i se opun adesea considerente de ordin religios. Este o problemă pe care nici România nu a rezolvat-o deocamdată și care constituie, așa cum o constată și experții ONU, un obstacol în dezvoltarea și implementarea pe scară largă a unor servicii și programe durabile de prevenire și acces la tratament.
***
Delegația GRUI a participat la diferite evenimente în marja sesiunii, între care: dezbaterea cu tema „Accesul universal la diagnostic, prevenire și tratament pentru HIV/SIDA: în căutarea unor soluții durabile” (9 iunie) și dejunul de lucru cu tema „Acțiunea parlamentară în domeniul SIDA” (11 iunie).