Participarea delegației GRUI la Conferința Parlamentară privind Organizația Mondială a Comerțului

- Hong Kong, 12 și 15 decembrie 2005 -


 

În perioada 13-18 decembrie 2005, la Hong Kong a avut loc cea de-a VI-a Conferință Ministerială a Organizației Mondiale a Comerțului (OMC). În marja acestei întâlniri, Uniunea Interparlamentară și Parlamentul European au organizat, în zilele de 12 și 15 decembrie 2005, cea de-a patra sesiune a Conferinței Parlamentare privind OMC.

 

Au participat aproximativ 450 de delegați reprezentând 72 de parlamente naționale și o serie de adunări interparlamentare regionale. O prezență substanțială și de înalt nivel a avut Parlamentul European, cu o delegație alcătuită din 30 de euro-parlamentari, condusă de dl. Enrique Baron Crespo, președintele Comisiei PE pentru comerț internațional.

 

Delegația Grupului Român al Uniunii Interparlamentare a fost formată din doi membri ai Comitetului Director - dnii. senatori Liviu Doru Bindea, secretar al Comisiei juridice și Șerban Cezar Strătilă, membru al Comisiei economice - și secretarul tehnic al GRUI, dna. Cristina Dumitrescu, consilier șef serviciu, DRPE Senat. Conform practicii GRUI și recomandărilor UIP, delegația parlamentară a făcut parte din delegația oficială a României la Conferința OMC, fiind acreditată în această calitate și la Conferința parlamentară. 

 

Reuniunea de la Hong Kong a fost prezidată de dl. Pier Ferdinando Casini, Președintele UIP și Președinte al Camerei Deputaților din Italia. Dintre înalții oficiali invitați pentru prezentări și schimburi de opinii cu parlamentarii îi menționăm pe: dl. Pascal Lamy, Directorul General al OMC; dna. ambasador Amina Chawahir Mohamed, Președinta Consiliului General al OMC; dl. Peter Mandelson, Comisarul UE pentru comerț exterior; dl. Supachai Panitchpakdi, Secretarul General al UNCTAD.

 

Parlamentarii au abordat teme de actualitate ale Agendei de Dezvoltare de la Doha: agricultura, accesul pe piețele neagricole, aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală, serviciile,  precum și modalitățile de asigurare a coerenței dintre politicile comerciale și politicile publice din alte sectoare, prin prisma realizării Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului. A avut loc și un schimb de opinii despre modalitățile în care parlamentele interacționează cu guvernele în acest domeniu, cu accent pe: urmărirea modului în care se aplică legislația; resursele la dispoziție în acest scop; modul în care abordează chestiunile legate de comerțul internațional (structurarea comisiilor, proceduri parlamentare etc.); eventualele necesități în materie de asistență tehnică.  

 

Contribuția delegației GRUI

 

În contextul discuțiilor privind realizarea Agendei de Dezvoltare de la Doha, dl. senator Liviu Doru Bindea a subliniat: importanța continuării procesului de liberalizare a comerțului; obiectivele României în raport cu Runda Doha (în principal, un acces îmbunătățit pe piețe, pentru produsele agricole și neagricole, dar și reguli mai clare și mai detaliate care să permită o valorificare mai bună a avantajelor noastre comparative); sprijinul României pentru consolidarea capacităților în materie de comerț internațional ale țărilor în curs de dezvoltare. Dl. Bindea a susținut importanța includerii în documentul reuniunii ministeriale a unei referiri la contribuția parlamentelor în raport cu activitatea OMC și a propus, pentru Declarația finală a reuniunii parlamentare, un amendament care să reflecte rolul parlamentarilor în promovarea potențialului în materie de dezvoltare al schimburilor comerciale multilaterale.   

 

Dl. senator Șerban Cezar Strătilă a participat la dialogul privind interațiunea parlament-guvern în sfera comerțului internațional. S-a referit la resursele aflate la dispoziția Comisiei economice, inclusiv cele de ordin informațional și a oferit câteva exemple de dată recentă privind participarea membrilor comisiei la elaborarea legislației, urmărirea modului de aplicare a acesteia, inclusiv promovarea, în colaborare cu Executivul, de soluții pentru depășirea unor disfuncționalități. Dl. senator a arătat că este necesară demararea, sub egida UIP, a unui program coerent de asistență și schimburi de bune practici parlamentare în sfera comerțului multilateral. Ideea a fost preluată și dezvoltată în intervențiile majorității participanților și face obiectul unui paragraf distinct al documentului final al Conferinței.

 

Declarația Conferinței reflectă pozițiile consensuale ale participanților în raport cu stadiul și perspectivele negocierilor interguvernamentale din cadrul Rundei Doha, atât în ansamblul lor, cât și pentru fiecare dintre domeniile de negociere. Declarația reiterează susținerea parlamentară în favoarea unui sistem comercial multilateral deschis, liber și corect - considerat drept un factor major de reducere a sărăciei - și solicită o asociere mai substanțială a parlamentarilor la activitățile OMC.

 

La propunerea delegației GRUI și în baza unui amendament înaintat Comitetului Director al Conferinței, în textul Declarației a fost inclusă o referire la rolul special pe care îl au parlamentarii în sensibilizarea populației cu privire la potențialul pe care sistemul comercial multilateral îl oferă pentru dezvoltare.