Ziua Internațională a Democrației - 15 septembrie 2019

 

Ediția din acest an a Zilei Internaționale a Democrației se înscrie în seria de evenimente prin care cei 46 000 de parlamentari ai lumii marchează 130 de ani de la înființarea UIP.

 

 

Ziua Internațională a Democrației a fost inițiată de Uniunea Interparlamentară și a fost instituită de Adunarea Generală a ONU în 2007 printr-o rezoluție   care reafirmă că democraţia este o valoare universală, bazată pe voinţa liber exprimată a popoarelor de a-şi determina propriile sisteme politice, economice, sociale şi culturale şi pe participarea lor deplină la toate aspectele vieţii.

 

Totodată, la data de 16 septembrie 1997, la Cairo, cu ocazia celei de-a 161-a sesiuni a Consiliului Director, UIP a adoptat Declarația Universală privind Democrația, document  ce evidenţiază principiile fundamentale ale democraţiei - în primul rând participare şi responsabilitate -, elementele şi modalităţile de exercitare a unei guvernări democratice, precum şi dimensiunea internaţională a democraţiei.

 

 

 

În mesajul său cu ocazia Zilei Internaționale a Democrației 2019, președintele UIP, dna Gabriela Cuevas Barron, declara, printre altele, că: "Democrația este o stradă cu  două sensuri – un dialog constant între societatea civilă și clasa politică."

 

La rândul său, secretarul general al Națiunilor Unite, dl António Guterres, transmitea că: "În esență democraţia este despre oameni. Este construită pe incluziune, tratament egal şi participare - fiind piatră de temelie pentru pace, dezvoltare durabilă şi drepturile omului".

***

 

Ca în fiecare an, Grupul Român al UIP încurajează parlamentarii români să promoveze și să marcheze Ziua Internaţională a Democraţiei 2019  în dialogul lor direct cu cetățenii, în mass-media şi pe rețelele de socializare. 

 

  

Uniunea Interparlamentară (UIP), organizaţia mondială a parlamentelor lumii, a fost creată în 1889 şi a constituit primul forum permanent de negocieri politice multilaterale, aflându-se la originile cooperării multilaterale instituţionale de astăzi. România a fost reprezentată în UIP încă din 1892. În prezent, la UIP sunt afiliate 179 de parlamente naţionale. 

 

Promovarea democraţiei este un obiectiv central al mandatului UIP şi se realizează prin activităţi şi programe având ca scop: consolidarea instituţiei parlamentare; încurajarea parteneriatului între femei şi bărbaţi în viaţa politică; apărarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor omului ale parlamentarilor.

 

LEGĂTURI UTILE:

 

Ziua Internațională a Democrației la Națiunile Unite   

 

Mesajul dlui António Guterres, Secretarul General al Naţiunilor Unite