Ziua Internațională a Democrației - 15 septembrie 2018

 

Data de 15 septembrie reprezintă un prilej de evaluare a democrației în întreaga lume. Cea de-a 11-a ediție a Zilei Internaționale a Democrației pune accentul pe importanța controlului parlamentar, o funcție de bază a parlamentelor și un element esențial al echilibrului de puteri într-o democrație consolidată.

 

Anul 2018 marchează 11 ani de la proclamarea, de către ONU, a Zilei Internaționale a Democrației - 15 septembrie și  21 de ani de la adoptarea, de către Uniunea Interparlamentară, a Declarației Universale privind Democrația  .

Adoptarea, în 1997, a Declarației Universale privind Democrația, are o semnificație specială: pentru prima dată în istorie, parlamentele din peste 130 de țări au stabilit de comun acord componentele și principiile fundamentale ale democrației, între care alegerile libere și periodice, statul de drept, drepturile omului, egalitatea între bărbați și femei, libertatea de exprimare și, nu în ultimul rând, instituții parlamentare puternice.   

 

Cu ocazia Zilei Internaționale a Democrației, UIP a lansat platforma New Parline, o versiune actualizată a bazei de date Parline, instrument de referință al UIP care oferă informații despre structura și modul de funcționare a parlamentelor și despre reprezentarea femeilor și tinerilor în parlamente. New Parline se adresează parlamentarilor, mediului academic, societății civile, mass media și tuturor celor interesați de parlamente, ca instituții centrale ale democrației.

 

Președintele UIP, dna Gabriela Cuevas, a declarat, cu această ocazie, că: "Democrația este permanent amenințată în lumea post-adevăr. Prin lansarea New Parline cu ocazia Zilei Internaționale a Democrației, UIP își reafirmă angajamentul de a promova democrația și valorile democratice. Având la bază informații verificate, noua bază de date constituie un instrument esențial pentru combaterea renașterii retoricii populiste."

 

La rândul său, secretarul general al UIP, dl Martin Chungong, subliniază că: "Într-o lume a știrilor false și a faptelor alternative, este important să avem date precise în sprijinul democrației. Lansarea New Parline consolidează rolul UIP ca sursă unică și de încredere pentru informații privind parlamentele."

 

Controlul parlamentar este și tema celui de-al doilea Raport Parlamentar Mondial, realizat în 2017 de UIP, în colaborare cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Rezultatele sondajelor efectuate în rândul parlamentelor și al parlamentarilor din peste 120 de țări, privind rolul și puterile parlamentelor în exercitarea controlului asupra activității guvernelor, precum și o serie de recomandări, pot fi consultate pe website-ul UIP, la https://www.ipu.org/resources/publications/reports/2017-10/global-parliamentary-report-2017-parliamentary-oversight-executive-summary.

 

***

Grupul Român al UIP încurajează parlamentarii români să promoveze și să marcheze Ziua Internaţională a Democraţiei 2018  în dialogul lor direct cu cetățenii, în mass-media şi pe rețelele de socializare. 

  

Uniunea Interparlamentară (UIP), organizaţia mondială a parlamentelor lumii, a fost creată în 1889 şi a constituit primul forum permanent de negocieri politice multilaterale, aflându-se la originile cooperării multilaterale instituţionale de astăzi. România a fost reprezentată în UIP încă din 1892. În prezent, la UIP sunt afiliate 178 de parlamente naţionale. 

 

Promovarea democraţiei este un obiectiv central al mandatului UIP şi se realizează prin activităţi şi programe având ca scop: consolidarea instituţiei parlamentare; încurajarea parteneriatului între femei şi bărbaţi în viaţa politică; apărarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor omului ale parlamentarilor.

 

LEGĂTURI UTILE:

Uniunea Interparlamentară și Ziua Internațională a Democrației  

 

Ziua Internațională a Democrației la Națiunile Unite      

-          Mesajul dlui António Guterres, secretarul general al Naţiunilor Unite      

 

Ziua Internaţională a Democraţiei la Senatul României

-          2017