A 132-a Adunare UIP

Hanoi, 28 martie - 1 aprilie

 

Dezbatere generală

 

Obiectivele Dezvoltării Durabile:

de la cuvinte la acţiune

 

 

CONTRIBUȚIA

 

Grupului Român al UIP

 

 

 

Doamnă preşedintă,

Stimaţi colegi,

 

Este o onoare pentru mine să vorbesc, în faţa dumneavoastră, din partea Grupului Român al UIP, despre acest subiect extrem de actual - Obiectivele Dezvoltării Durabile.

Felicităm UIP pentru că a urmărit îndeaproape, încă de la bun început, procesele asociate Agendei de Dezvoltare post-2015, şi pentru contribuţia sa remarcabilă la generarea susținerii şi perspectivei  parlamentare, atât de necesară.

Ţara mea a participat direct la elaborarea propunerilor privind Obiectivele Dezvoltării Durabile, în calitate de membru al Grupului de lucru deschis al ONU pentru ODD.

Abordarea României privind viitoarele Obiective ale Dezvoltării Durabile se axează pe: gestionarea eficientă a resurselor de apă şi a pădurilor, modele sustenabile de producţie şi consum, creştere economică, drepturile omului și egalitatea de șanse, democraţia şi statul de drept.

În opinia noastră, Agenda de Dezvoltare post-2015 ar trebui să promoveze o nouă paradigmă de dezvoltare, bazată pe universalitate, asumare din partea statelor membre, răspundere din partea tuturor părţilor implicate şi un nou parteneriat global.

În calitate de parlamentari, avem responsabilitatea de a ne asigura că Agenda de Dezvoltare  nu lasă pe nimeni deoparte. În special, ea trebuie să răspundă nevoilor celor mai dezavantajaţi şi vulnerabili, incluzând copiii, vârstnicii şi persoanele cu dizabilități, precum şi grupurilor marginalizate şi populaţiilor indigene. Trebuie să promoveze autonomizarea femeilor şi drepturile omului pentru femei şi fete şi să țină pasul cu normele de drept internaţional în materia drepturilor omului. Trebuie să promoveze societăţi paşnice şi incluzive, guvernanţa democratică şi statul de drept.

Mai mult, trebuie să ne asigurăm că obiectivele şi ţintele de dezvoltare durabilă sunt însoţite de indicatori clari şi bine definiţi, care să permită o monitorizare corespunzătoare a implementării viitoarei Agende. Indicatorii vor trebui dezagregaţi la nivelul tuturor obiectivelor şi ţintelor, iar progresul trebuie măsurat prin modalităţi care să nu se limiteze la PIB, ci să dea măsura bunăstării umane, a sustenabilității și echității.   

 

Doamnelor şi domnilor,

Voi încheia prin a reaminti rezultatele sondajului ONU MyWorld, care au arătat că un guvern corect şi responsabil reprezintă una dintre primele patru priorităţi ale cetăţenilor din întreaga lume. Aceasta este o nouă confirmare a rolului şi responsabilităţii noastre ca parlamentari, a necesităţii de a integra guvernanţa democratică în Obiectivele Dezvoltării Durabile şi, cel mai important, a faptului că parlamentele mai puternice şi mai eficiente sunt actori centrali în implementarea Agendei de Dezvoltare post-2015. 

În acest sens, puternic încurajat de succesul seminarului regional privind parlamentele şi Evaluarea Periodică Universală, organizat anul trecut, la Bucureşti, Grupul Român al UIP a făcut propunerea de a găzdui o conferinţă regională pe tema Obiectivelor Dezvoltării Durabile.

Considerăm că această iniţiativă, cu o contribuţie substanţială din partea UIP şi a actorilor cheie de la nivelul ONU, ne va ajuta să identificăm cele mai bune modalităţi de adaptare a viitoarelor obiective globale la prioritățile regionale şi naţionale şi de a crea un sprijin parlamentar viguros pentru implementarea acestora la nivel naţional, valorificând, în acelaşi timp, specificul regional şi valoarea adăugată a unei perspective regionale.

Vă mulţumesc pentru atenţie !