Participarea delegației GRUI la Conferința inaugurală a Inițiativei pentru consolidarea capacității parlamentelor în domeniul dezvoltării durabile      

- Paris, 22-23 aprilie 2005 -

 

 

Cadrul general

 

Conferința a fost organizată de Senatul francez, Uniunea Interparlamentară și Institutul Națiunilor Unite pentru și Instruire și Cercetare (UNITAR), cu scopul de a-i sensibiliza pe participanți cu privire la temele esențiale ale gestionării mediului și dezvoltării și la rolul ce revine parlamentarilor în raport cu acestea.

 

Au participat parlamentari din peste 70 de țări, invitați din partea Parlamentului European, Adunării Parlamentare a Francofoniei, sistemului Națiunilor Unite, Ministerului francez al Afacerilor Externe s.a. Din delegația parlamentară română au făcut parte: domnii senatori Șerban Cezar Strătilă, membru al Comisiei economice (Alianța DA) și Liviu Doru Bindea, secretar al Comisiei juridice, pentru numiri, disciplină, imunități și validări și membru al Comisiei pentru muncă, familie și protecție socială (PRM), membri ai Comitetului Director al GRUI; dna. Cristina Dumitrescu, consilier șef serviciu, DRPE.

 

La ședința inaugurală au luat cuvântul: dl. Robert Del Picchia, vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe a Senatului francez, președintele Grupului francez al Uniunii Interparlamentare; dna. Nathalie Kosciusko-Morizet, președinta Grupului de studiu privind sănătatea și mediul, Adunarea Națională franceză; dl. Marcel Boisard, secretar general adjunct al Națiunilor Unite, directorul executiv al UNITAR; dl. Anders B. Johnsson, secretarul general al UIP.

 

Pe parcursul lucrărilor au avut prezentări înalți oficiali și experți, din mediul parlamentar și extra-parlamentar, între care: dl. Nitin Desai, fost sub-secretar general pentru afaceri economice și sociale al Națiunilor Unite; dna. Marie-Noëlle Lienemann, membră a Comitetului pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European; dl. Félix Onkeya, președintele Comisiei pentru cooperare și dezvoltare a APF; dl. Ernst Ulrich von Weiszäcker, președintele Comisiei pentru mediu a Bundestag-ului german; dl. Tom Spencer, director executiv al Centrului European pentru Afaceri Publice al Universității din Surrey, fost europarlamentar; dl. Janos Pasztor, directorul Programului pentru Dezvoltare Durabilă, Secretariatul Convenției-cadru a Națiunilor Unite privind schimbările climatice; dl. Peter Bridgewater, secretar al Convenției de la Ramsar; dl. Rainer Enderlein, secretar al Convenției CEE/NU privind protecția și utilizarea cursurilor de apă transfrontaliere și a lacurilor internaționale.

 

Agenda dezbaterilor (elaborată în funcție de sugestiile exprimate de parlamentele naționale în anul 2004, cu ocazia unei anchete UIP-UNITAR care a permis identificarea și ierarhizarea domeniilor în care este nevoie de o consolidare a cunoștințelor, la nivelul forurilor legislative) a fost următoarea: provocări majore: aplicarea angajamentelor asumate la Summit-ul Mondial pentru Dezvoltare Socială și realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (ODM); progrese în domeniul dezvoltării durabile: o perspectivă parlamentară; dezvoltarea durabilă, ODM și parlamentarii: provocări, roluri și oportunități, cu următoarele sub-teme: apa; energia și schimbările climatice; comerțul pentru o dezvoltare durabilă.

 

Contribuția GRUI

 

Membrii delegației române au participat la discuțiile privind schimbările climatice (dl. senator Liviu Doru Bindea) și comerțul (dl. senator Șerban Cezar Strătilă).

 

Dl. senator Liviu Doru Bindea a trecut în revistă principalele elemente ale Strategiei naționale în domeniu, pentru intervalul 2005-2007, aflată în prezent în stadiu de proiect, evidențiind obiectivele prioritare și rolul parlamentului în transpunerea ei în practică (cu accent pe: dezvoltarea cadrului legislativ și instituțional, coordonarea actorilor naționali, diseminarea informațiilor și sensibilizarea cu privire la schimbările climatice).

 

Dl. senator Șerban Cezar Strătilă a abordat tema comerțului în contextul negocierilor de aderare a României la Uniunea Europeană, evidențiind elementele specifice ale acquis-ului comunitar în domeniu, precum și implicațiile aderării asupra politicilor comerciale ale țării noastre.

 

Senatorii români au avansat propuneri concrete, care au fost integrate în procesul de follow-up al Conferinței. Acestea vizează atât orientările, cât și mecanismele acțiunii parlamentare. Astfel, la propunerea delegației GRUI, asistența ce urmează a fi acordată parlamentelor prin programul UIP-UNITAR va avea în vedere și:

- promovarea, de către parlamentari, a integrării protecției mediului, în general și a temelor ei specifice, în programele educaționale;

- asigurarea unei coordonări, la nivel național, a tuturor factorilor interesați și implicați în problematica protecției mediului și dezvoltării durabile;

- dezvoltarea cooperării cu și implicarea sporită a societății civile, îndeosebi pentru promovarea unei conștientizări sporite a provocărilor și oportunităților, precum și a impactului schimbărilor climatice;

- elaborarea și asigurarea aplicării unor strategii naționale și a unor planuri de acțiune pe domenii specifice (ex: schimbări climatice).

 

Referitor la mecanismele concrete de consolidare a capacității parlamentare, au fost reținute următoarele propuneri ale GRUI:

- abordarea, de o manieră integrată, a problemelor de mediu la nivelul tuturor comisiilor parlamentare permanente cu atribuții în materie;

- asocierea sistematică a parlamentarilor la negocierile internaționale în domeniu;

- valorificarea cooperării între grupurile parlamentare de prietenie în scopul discutării și realizării unor schimburi de experiență și bune practici pe teme specifice din sfera dezvoltării durabile.

 

În contextul discuțiilor generale privind mediul și dezvoltarea durabilă, dl. senator Liviu Doru Bindea a prezentat prevederile relevante ale Constituției revizuite, cu privire la dreptul la un mediu sănătos (articolul 35). Prevederi similare au fost aduse în atenția participanților de parlamentari din Franța, Kenya și Bahrein. Salutând acest tip de demers constituțional, care consacră drepturile și obligațiile cetățenilor și îndatoririle statului în raport cu mediul, din perspectiva dezvoltării durabile, participanții au decis ca una dintre direcțiile de acțiune viitoare să fie chiar integrarea dispozițiilor referitoare la mediu în legea fundamentală, România oferind, din acest punct de vedere, un exemplu pozitiv care va putea fi valorificat în cadrul Inițiativei UIP-UNITAR de consolidare a capacității parlamentelor în domeniul dezvoltării durabile.