Prezentare sintetică
Conferinţa a fost organizată de Uniunea Interparlamentară, în cooperare cu Congresul Statelor Unite Mexicane, Guvernul Statului Chiapas, Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului; Expertul Independent al Naţiunilor Unite pentru Problemele Minorităţilor; Grupul Internaţional pentru Drepturile Minorităţilor.
Au participat: delegaţii parlamentare naţionale alcătuite din reprezentanţi ai unor minorităţi sau populaţii indigene şi/sau din membri ai comisiilor cu atribuţii în domeniul drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor şi al drepturilor omului, în general; oficiali ONU şi ai ţării gazdă; experţi.
GRUI a fost reprezentat de dl. senator Emilian Valentin Frâncu, membru al Comitetului Director, vicepreşedinte al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi a Senatului.
Reuniunea a fost parte integrantă a proiectului de cooperare UIP-ONU având ca scop promovarea unor parlamente inclusive. Proiectul a demarat în 2008, cu elaborarea unui studiu privind reprezentarea minorităţilor şi comunităţilor indigene în parlamente şi în procesele politice. În cadrul celei de-a doua etape a proiectului, s-au realizat studii de caz, România fiind una dintre ţările selectate.
Programul Conferinţei a inclus dezbateri în plen, pe următoarele teme: participarea efectivă la viaţa politică: un drept al omului, o condiţie indispensabilă democraţiei şi un mijloc de prevenire a conflictelor ; lecţii învăţate - impactul participării minorităţilor şi populaţiilor indigene la elaborarea legilor care le afectează; participarea femeilor aparţinând minorităţilor şi populaţiilor indigene la procesele decizionale; elaborarea unei agende pentru o participare politică efectivă.
Dl. senator Emilian Valentin Frâncu, în calitate de key note speaker, a participat la panelul moderat de reprezentantul Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului, pe tema participării efective a minorităţilor în viaţa politică, prilej cu care a făcut o prezentare cuprinzătoare a situaţiei minorităţilor din România, referindu-se în mod special la: prevederile constituţionale şi cadrul legislativ în materie; mecanismele instituţionale care au rolul de a promova drepturile şi de a facilita afirmarea identităţii etnice a persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale; reprezentarea minorităţilor naţionale în Parlamentul României (modalităţi de acces în parlament şi participare în structurile parlamentare).
În cadrul conferinţei s-a pus accentul pe semnificaţia unei participări efective a minorităţilor şi populaţiei indigene în viaţa politică şi modalităţile concrete de depăşire a problemelor care împiedică sau îngreunează acest proces. Schimbul de opinii s-a axat pe:
- obstacolele în realizarea dreptului la o participare reală;
- măsura în care cetăţenii sunt pregătiţi să accepte diversitatea pe care o conferă societăţii minorităţile şi populaţiile indigene şi rolul mass media;
- eficienţa planurilor naţionale de acţiune prin care se promovează participarea;
- modul de determinare a gradului de implicare a minorităţilor şi populaţiilor indigene la elaborarea cadrului legislativ şi a măsurilor care le privesc;
- situaţia femeilor parlamentare aparţinând minorităţilor şi populaţiilor indigene, cauzele numărului lor foarte redus şi modalităţi de remediere a acestei situaţii;
- măsurile ce trebuie adoptate pentru ca partidele politice să ia în considerare drepturile minorităţilor şi populaţiilor indigene;
- avantajele şi limitele de acţiune ale comisiilor parlamentare care au mandatul de a promova drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor sau populaţiilor indigene.
Cu ocazia Conferinţei au fost lansate mai multe publicaţii incluzând studii individuale de caz referitoare la reprezentarea minorităţilor şi comunităţilor indigene în parlamente şi în procesele politice din diferite ţări ale lumii, printre care şi broşura intitulată Reprezentarea minorităţilor în Parlamentul României, redactată de un colectiv de specialişti condus de dl. Oleh Protsyk, cercetător la Centrul European pentru Problemele Minorităţilor.
Conferinţa s-a încheiat cu adoptarea, prin consens, a Declaraţiei finale de la Chiapas, document care include şi propuneri ale reprezentantului României.