Reuniunea cu tema „Femeile și munca”

(Geneva, 6-8 decembrie 2007)

 


 

Cea de-a doua reuniune anuală destinată comisiilor parlamentare cu atribuții în domeniul egalității de gen s-a înscris în suita activităților UIP care au ca scop promovarea condiției femeii în societate.

 

În alegerea temei generale - Femeile și munca - organizatorii (UIP și Organizația Internațională a Muncii) au avut în vedere faptul că femeile, care reprezintă la ora actuală aproape 40% din forța de muncă la nivel mondial, sunt deseori discriminate la locul de muncă, munca le este plătită preponderent sub valoarea reală sau au salarii mai mici decât bărbații. Pe de altă parte, un acces sporit al femeilor pe piața muncii și creșterea contribuției lor economice reprezintă elemente esențiale ale dezvoltării, în general și ale realizării Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, în special.  

 

Scopul principal al reuniunii a fost informarea reciprocă cu privire la noile provocări cu care se confruntă femeile în domeniul muncii și identificarea unor direcții prioritare de acțiune și a celor mai potrivite inițiative și strategii parlamentare în sprijinul egalității între femei și bărbați pe piața muncii.   

 

Lucrările au fost prezidate de dna. senator Monica Xavier (Uruguay), președinta Comitetului de Coordonare al Reuniunii Femeilor Parlamentare din cadrul UIP.

 

Printre invitați și moderatori s-au numărat: dna. Nouzha Skalli, ministru pentru dezvoltare socială, familie și solidaritate, Maroc; dl. Assane Diop, Director Executiv, OIM; dl. John Messenger, expert, Programul pentru condiții de muncă și ocuparea forței de muncă, OIM;  dna. Shahra razavi, cercetător, Institutul de Cercetare al Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Socială; dna. Pramila Patten, membră a Comitetului CEDAW. 

 

Programul reuniunii a inclus sesiuni de dezbateri pe următoarele teme:

 

1.     Schimbarea modelelor de muncă în context global;

2.     Forme vechi și noi de discriminare la locul de muncă;

3.     Creșterea oportunităților economice pentru femei sau a independenței lor economice (sub-teme: antreprenoriatul feminin; reconcilierea muncii cu viața de familie; accesul la protecția socială; diminuarea riscurilor și vulnerabilităților);

4.     Lecții învățate și strategii pentru viitor.

 

Din delegația GRUI au făcut parte doi reprezentanți ai comisiilor de resort din cele două Camere, respectiv: dna. deputat Lia Ardelean, vicepreședintă a Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, Camera Deputaților și dl. senator Nicolae Iorga, vicepreședintele Comisiei pentru egalitatea de șanse, Senat.

 

Parlamentarii români au prezentat succint situația actuală a femeilor pe piața muncii din România, precum și cadrul legislativ și instituțional, principalele strategii și programe, obiectivele și prioritățile autorităților române și activitatea celor două comisii pentru egalitatea de șanse în următoarele domenii: promovarea egalității de gen și combaterea discriminării bazate pe gen pe piața muncii; creșterea accesului femeilor pe piața muncii; încurajarea antreprenoriatului feminin; protecția socială a femeii și familiei; reconcilierea vieții profesionale cu viața de familie.