Conferința mondială e-Parlament

(Geneva, 11 octombrie 2007)

 

Uniunea Interparlamentară, Departamentul ONU pentru Afaceri Economice și Sociale și Asociația Secretarilor Generali de Parlamente au organizat, în ziua de 11 octombrie 2007,  Conferința mondială e-Parlament – Provocări și beneficii ale TIC în viața parlamentară.  

Evenimentul a avut ca scop realizarea unui schimb de experiență și bune practici privind utilizarea noilor tehnologii informaționale pentru îmbunătățirea și modernizarea procesului parlamentar și a dialogului dintre parlamentari și cetățeni.

Au participat: parlamentari, secretari generali de parlamente și experți cu atribuții și preocupări în domeniul TIC din peste 70 de țări; reprezentanți ai unor adunări parlamentare (Adunarea UEO, Parlamentul Francofon din Bruxelles);  reprezentanți ai ONU, UNCTAD, Interamerican Development Bank, Consiliului Europei, Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, Centrului de Comerț Internațional pentru Dezvoltare; reprezentanți ai societății civile și ai mediului academic (Universitatea din Roma, Institutul Universitar European, Universitatea din Bologna, Universitatea din Geneva, Colegiul pentru Managementul Tehnologiei din Lausanne, Universitatea Vestfold din Norvegia).

În deschiderea Conferinței au luat cuvântul dnii: Anders B. Johnsson, secretarul general al UIP; Sha Zukang, subsecretar general al Națiunilor Unite pentru Afaceri Economice și Sociale; Anders Forsberg, președintele ASGP; Prof. Stefano Rodota, Universitatea La Sapienza, Roma.

Din delegația GRUI au făcut parte reprezentanți ai Camerei Deputaților: dna. Georgeta Ionescu, secretar general; dl. Vasile Lapteș, directorul Direcției pentru tehnologia informației și a comunicațiilor și dl. Marian Boțocan, șef serviciu în cadrul aceleași Direcții; dna. Gabriela Enea, directoarea Direcției pentru relații publice.

Programul Conferinței a inclus patru sesiuni de dezbateri, pe următoarele teme: 

1.         Conducerea și viziunea TIC în parlamente (moderator: dna. Georgeta Ionescu, Camera Deputaților);

2.         Provocările TIC în parlamente, din punct de vedere organizatoric (moderator: dl. Albert Kushi, Albania); 

3.         Utilizarea sistemelor informaționale parlamentare în vederea consolidării capacității instituționale (moderator: dl. Santiago Gonzalez Barboni, Uruguay); 

4.         Oportunitățile oferite de aplicațiile on-line ale tehnologiilor Web 2.0 pentru îmbunătățirea dialogului dintre parlament și cetățeni (moderator: dl. Joseph Owona Kono, Camerun). 

În cadrul primei sesiuni, dna. Georgeta Ionescu a prezentat acțiunile întreprinse de Camera Deputaților pentru creșterea transparenței instituționale, îndeosebi implicarea publicului și mai ales a tinerilor în procesul de elaborare a legilor, prin facilitarea participării acestora la ședințele plenare și la cele ale comisiilor permanente.  

Pe parcursul lucrărilor participanții au prezentat diferite aspecte ale accesului la informație și modalități diverse de valorificare a TIC în dezvoltarea relațiilor dintre parlamente și celelalte instituții ale statului, precum și a dialogului cu cetățenii.

Principalele concluzii:

§         Internetul și Web-ul au accelerat procesele de comunicare, de elaborare, prelucrare și stocare a informațiilor și documentelor legislative;

§         Uilizarea surselor deschise XML (eXtensible Markup Language) de prelucrare a textelor permite accesul la documentele legislative nu numai din interiorul parlamentului, ci și în cadrul schimbului de informații între legislativ, executiv, societatea civilă și factorii implicați în procesul de decizie, precum și în cadrul schimbului de informații între parlamente, la nivel internațional;

§         Site-urile web ale parlamentelor reprezintă importante surse de informare pentru public; studiile au demonstrat că, pentru a fi eficiente, site-urile trebuie să reflecte activitatea membrilor parlamentului și, totodată, să vină în întâmpinarea necesităților alegătorilor, oferind transparență în ceea ce privește inițiativele legislative care trebuie să reflecte cerințele acestora;

§         Impactul pozitiv al TIC se manifestă prin: accesul la o arie largă de informații (inclusiv prin utilizarea sistemului de video-conferințe între parlamentari); posibilitatea schimbului de informații între parlamentari și experți la nivelul rețelelor virtuale; posibilitatea comparării informațiilor oficiale cu cele oferite de alte surse; lărgirea posibilităților de contacte între parlamentari și cetățeni;

§         Este necesară întărirea capacității instituționale a parlamentelor în utilizarea tehnologiilor TIC, prin înființarea unor structuri specializate și o colaborare eficientă dintre acestea, astfel încât procesul legislativ să fie transparent și deschis și să răspundă cerințelor societății civile.