Reuniunea aniversară la nivel înalt dedicată implementării rezultatelor Sesiunii speciale a ONU privind Copiii

(New York, 11-12 decembrie 2007)


 

În contextul activităților asociate evenimentelor majore din sfera ONU, Uniunea Interparlamentară a adresat parlamentelor naționale membre invitația de a-și trimite reprezentanți la Reuniunea aniversară la nivel înalt organizată la New York, în zilele de 11 și 12 decembrie 2007, în scopul evaluării stadiului transpunerii în practică a rezultatelor Sesiunii speciale a ONU privind Copiii, din anul 2002.

 

Promovarea drepturilor copilului și condiția copiilor în societate ocupă un loc prioritar pe agendele UIP și ONU. De altfel, la inițiativa UIP, Sesiunea specială a ONU privind Copiii a beneficiat de prezența și contribuția parlamentarilor.

 

GRUI a fost reprezentat la Reuniune de dna. deputat Doina Drețcanu, membră a Comitetului Director, secretar al Sub-comisiei pentru egalitatea de șanse pentru copii din cadrul Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților, care a participat la lucrări în calitate de membră a delegației naționale a României.  

 

Programul Reuniunii aniversare a inclus două ședințe plenare și două mese rotunde dedicate următoarelor teme:

 

1.     Promovarea unei vieți sănătoase și combaterea HIV/SIDA;

 

2.     Asigurarea educației universale de calitate, factor esențial al realizării Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, aflat în prima linie a protecției contra abuzurilor, exploatării și violenței împotriva copiilor.

 

În cadrul ceremoniei inaugurale, au luat cuvântul Președintele Adunării Generale, Președintele ECOSOC și Directorul Executiv al UNICEF. În sesiunile plenare, s-au adresat, de asemenea, participanților, reprezentanți ai unor ONG-uri și copii membri ai Forumul Copiilor (eveniment organizat în marja Reuniunii). 

 

Discuțiile tematice au avut drept referință documentul final al Sesiunii speciale a ONU privind Copiii (2002), intitulat O lume demnă de copii: asigurarea participării copiilor, mobilizarea resurselor, egalitatea de gen și durabilitatea.