_______________________________________________________

 

 

DECLARAŢIE POLITICĂ

 

 

Adresată de către domnul senator Augustin Constantin MITU

Circumscripţia electorală nr. 31 Prahova

Colegiul uninominal nr. 5

Grupul parlamentar: PSD

Membru:

Comisia Românilor de Pretutindeni

Şedinţa Senatului din data de: 18 septembrie 2013

 

Titlul: Democrația, trăită, nu vorbită. Rolul și responsabilitatea Parlamentului în democrație.

 

Textul declaraţiei politice:

 

 

Domnule preşedinte,

Stimaţi colegi,

Doamnelor şi domnilor,

 

 

 

 

Anul acesta, data de 15 septembrie a marcat a cincea aniversare a Zilei Internaționale a Democrației, instituită de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite.

 

Pentru noi, democrația a reprezentat zeci de ani doar un deziderat, iar numeroase generații au trait și au murit fără să îl vadă transformat în realitate. Cu atât mai mult, o asemenea zi nu ne poate lăsa nepăsători.

Este necesar ca scopul acestui eveniment, acela de încurajare a participării comunităţii internaţionale, a guvernelor şi parlamentelor, a societăţii civile şi a cetăţenilor pentru crearea şi consolidarea unor societăţi incluzive, fondate pe supremaţia legii şi pe respectarea drepturilor fundamentale ale omului, să devină o realitate cât mai palpabilă. Așa cum este necesar pentru noi, românii, care, după două decenii și un pic, învățăm încă ce înseamnă cu adevărat democrația, să înțelegem că rolul primordial ne revine nouă, fiecăruia în parte, indiferent de statutul social, profesional, material, vârstă, sex sau etnie.

 De-a lungul timpului, s-au folosit vorbe mari, s-au scris tomuri, s-au creat dezbateri, s-au dat definiții și s-a teoretizat la nesfârșit acest regim care a depășit de mult politicul, devenind forma de manifestare în sine a societății contemporane la toate nivelurile sale.

Nu intenționez, stimați colegi, să îngroș și eu numărul acelora care să vorbească frumos și pilduitor despre democrație. Cedez acest loc teoreticienilor, preferând concretul și democrația trăită, nu vorbită.

Anul pe care mai avem puțin și îl încheiem a fost desemnat drept „Anul European al Cetăţenilor”, iar ziua pe care tocmai am celebrat-o s-a desfășurat sub tema „ facem auzite vocile tuturor, în sprijinul democraţiei”. Nimic mai sugestiv pentru ceea ce înseamnă spiritul democrației și nimic mai important pentru noi, stimați colegi, ca membri ai instituției centrale a democrației.

Am onoarea azi să mă adresez și în numele Grupului Român al Uniunii Interparlamentare, Uniunea Interparlamentară fiind, așa cum știți, prima organizaţie parlamentară internaţională şi singura cu vocaţie mondială.

Și, pentru că am făcut apel la lucruri concrete, aș vrea să vă spun, doamnelor și domnilor, ce înseamnă pentru mine și cum trăiesc eu democrația, indiferent că o fac din postura de parlamentar sau de simplu cetățean al unui stat democratic și sper ca aceste momente solemne să ne determine să înțelegem realmente cât de importante sunt:

-          Participarea conștientă, avizată, civilizată și mai ales continuă a oricărui cetățean la actul de decizie.

-          Adevărata valorizare și valorificare a legii noastre fundamentale, ci nu folosirea ei aleatoare sau interpretarea abuzivă și ignorantă.

-          Un stat care să își respecte cetățenii și, la rândul lor, aceștia să își respecte statul. Nu teoretic, nu prin demogagie, nu prin populism sau calculat pe interese meschine precise.

-          Membri ai Parlamentului care să înțeleagă cu adevărat importanța acestei instituții de bază a democrației și să se comporte ca atare. Nu putem cere credibilitate, stimați colegi, atît timp cât nu o oferim.

-          Partide și oameni politici care să înțeleagă că puterea și opoziția fac parte din circuitul democratic firesc și care să își asume cu decență și responsabilitate rolurile.

-          Cetățeni care să înțeleagă că votul este un drept, dar și o obligație, rol de decizie, care nu se poate juca aleator, cu dezinteres, lipsă de informare sau sub formă de recompensă și politicieni care să nu îl mai trateze drept monedă de schimb.

-          Depășirea stadiului în care cetățenii privesc circumspect și faptele pozitive ale guvernanților, care trebuie să dovedească că numeroșii ani de demagogie au fost depășiți și că poate exista la modul real o relație constructivă între cetățean și reprezentanții statului, nu doar neîncredere, acuze reciproce și măști.

-          Legitimarea statului, a instituțiilor sale, a guvernanților, a partidelor politice, dar și a cetățenilor.

-          Nu în ultimul rând, ‚agora’ se naște din idei, vorbe, dar se clădește și durează prin fapte.

Din păcate, sunt conștient că, în condițiile actuale, va mai dura până aceste lucruri absolut naturale să devină și credibile pentru cei care le aud.

Cu toții, la toate nivelurile, fără nicio excepție, am vorbit atât de mult în toți acești ani, încât am uitat ce înseamnă să și trăiești democrația, confundând nefirescul cu normalitatea pe care acum o considerăm excepție.

Tocmai de aceea, mă bucur să anunț, la rândul meu, că, în vederea consolidării și reformării democratice a instituției parlamentare a cărui reprezentativitate, transparență, accesibilitate, responsabilitate și eficiență trebuie să crească, Uniunea Interparlamentară a lansat de curând proiectul ‚Indicatori pentru parlamente democratice’, proiect care va pune la dispoziţie un nou instrument de măsurare a performanţei parlamentare, cât şi un set de repere şi ţinte pentru programele de consolidare instituţională.

Consider că, în actualele condiții, pornind de la creșterea numărului de parlamentari, majoritatea tineri, și ajungînd până la temele deosebit de importante aflate pe agenda noastră, acești indicatori sunt mai mult decât bineveniți. Chiar dacă finalizarea lor se va produce în primăvara anului viitor, sunt de părere că ar trebui folosiți de pe acum. O autoevaluare obiectivă ar însemna că ne-am înțeles și asumat pe deplin rolul și responsabilitățile pe care acesta le presupune, iar următoarea celebrare a Zilei Internaționale a Democrației ar putea reprezenta prilejul cel mai potrivit pentru o dezbatere a acestei evaluări.

Vă mulțumesc.