Participarea delegației GRUI la prima parte a celei de-a 45-a sesiuni a Comisiei Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Socială

- New York, 7-9 februarie 2007 -

 

Comisia ONU pentru Dezvoltare Socială (CDS) s-a reunit la sediul Națiunilor Unite din New York, în perioada 7-16 februarie a.c., în cadrul celei de-a 45-a sesiuni. Programul a inclus dezbaterea unei teme prioritare - Promovarea ocupării integrale a forței de muncă și a unei munci decente pentru toți - și o evaluare  a stadiului transpunerii în practică a angajamentelor asumate la Summit-ul Mondial pentru Dezvoltare Socială și la cea de-a 24-a sesiune specială a Adunării Generale (implementarea programelor mondiale de acțiune privind persoanele cu handicap, tinerii, persoanele vârstnice, familia).

La invitația Uniunii Interparlamentare, au participat la prima parte a sesiunii parlamentari cu preocupări și atribuții în domeniul muncii. Inițiativa s-a înscris în contextul demersurilor UIP de elaborare a unei strategii parlamentare coerente în materie. În acest scop, UIP va lansa, în 2008, un program de cooperare cu Organizația Internațională a Muncii (OIM) și a inclus pe agenda următoarei sale sesiuni ordinare o dezbatere privind ocuparea forței de muncă.

 

Din partea GRUI au participat la sesiunea CDS: dna. senator Paula Maria Ivănescu, membră a Comisiei pentru muncă, familie și protecție socială a Senatului, secretar al Biroului Executiv al GRUI; dl. deputat Vladimir Alexandru Mănăstireanu, membru al Comisiei pentru muncă și protecție socială a Camerei Deputaților, membru al Comitetului Director al GRUI. Membrii delegației parlamentare au făcut parte din delegația națională la sesiunea CDS (România este membră a Comisiei, alături de alte 45 de state).

 

Dezbaterile au avut ca elemente de referință trei rapoarte ale Secretarului General al Națiunilor Unite, referitoare la: Promovarea ocupării integrale a forței de muncă și a unei munci decente pentru toți; Implementarea Programului Mondial de Acțiune pentru Tineri; Dezvoltări majore în domeniul îmbătrânirii, după cea de-a doua Adunare Mondială privind Îmbătrânirea.  

 

Poziția Uniunii Europene în raport cu tema prioritară a fost prezentată de Dr. Hermann Kues, ministrul pentru familie, persoane vârstnice, femei și tineri al Republicii Federale Germania, și a inclus precizări privind: Strategia Lisabona și obiectivele UE (crearea unui număr suficient de locuri de muncă, salarii corecte, protecția împotriva riscurilor de sănătate la locul de muncă, afirmarea intereselor angajatului și încurajarea implicării acestuia, o organizare a muncii care să vină în sprijinul familiei), principalele documente ale Uniunii privind munca decentă.

 

Dl. José Antonio Ocampo, Sub-secretar general al Națiunilor Unite pentru afaceri economice și sociale, a prezentat principalele probleme identificate de Organizație în domeniul ocupării și al muncii decente: rezultate modeste în ocuparea forței de muncă, la scară globală; accentuarea, în majoritatea țărilor în curs de dezvoltare, a fenomenului sub-ocupării (având ca efecte o productivitate redusă, venituri neadecvate chiar și în cazul unui orar prelungit, insecuritate și sărăcie); ponderea majoritară a femeilor și tinerilor în numărul total al șomerilor și al persoanelor încadrate sub capacități; creșterea inegalității de venituri și lipsa progreselor în eliminarea inegalității de gen în materie de ocupare, salarii și condiții de muncă; impactul negativ al schimbărilor și ajustărilor pieței muncii, determinate de concurența globală, asupra siguranței locului de muncă.    

 

În contextul sesiunii CDS, parlamentarii români au luat parte la o serie de evenimente asociate între care Forumul Societății Civile (ale cărui concluzii și propuneri au fost prezentate membrilor CDS) și întâlnirea Observatorilor permanenți ai UIP și OIM la ONU, dna. ambasador Anda Filip și, respectiv, dl. Djank Ndjonkou, cu parlamentarii prezenți la sesiune, pe tema cooperării UIP-OIM și a sprijinului parlamentar în favoarea programelor naționale ale OIM de promovare a muncii decente.