Data: 
MoTuWeThFrSaSu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Scrisoare adresată de Președintele Senatului României, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, Președintelui României, domnul Klaus Iohannis
București, 17 ianuarie 2017
Domnului Klaus Iohannis
Președintele României

 
Stimate domnule Preşedinte,
 
Am urmărit cu deosebită îngrijorare recentele evenimente care au dus la solicitarea de trecere în rezervă a prim-adjunctului SRI, Florian Coldea. Acestea dezvăluiau un comportament în afara democraţiei şi a statului de drept. Din păcate, se adună nu doar „suspiciuni rezonabile”, pentru a folosi un termen des invocat în ultima perioadă, ci şi dovezi fără tăgadă a modului în care democraţia şi statul de drept sunt încălcate în România. Cea mai recentă dovadă vă implică direct pe Dumneavoastră şi este şi motivul pentru care vă adresez această solicitare oficială din poziţia conferită Preşedintelui Senatului. Mă refer la publicarea de către Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR), a unui document CSAT referitor la relaţia dintre serviciile de informaţii şi Justiţie. Astfel, conform UNJR, în documentul publicat se arată că “CSAT a trasat SRI-ului sarcini informativ-operative ce nu se regăsesc în cadrul legal cunoscut”. CSAT a recunoscut că în privinţa relaţiei dintre parchete şi serviciile de informaţii, aceasta s-a materializat în constituirea de echipe mixte, cu reprezentanţi ai organelor de urmărire penală, în scopul contracarării riscurilor derivate din derularea unor activităţi cu caracter infracţional. Pe scurt, aţi închis ochii la folosirea discreţionară a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru a reglementa în secret implicarea serviciilor secrete în actul de justiţie. În orice democraţie, tăcerea şi inacţiunea Dumneavoastră echivalează cu încălcarea principiilor statului de drept şi a separării puterilor în stat.
 
Publicat in data de 17.1.2017 18:14
Declaraţiile Preşedintelui Senatului României, domnul Călin Popescu-Tăriceanu - miercuri, 28 decembrie 2016
Referindu-se la cererea de reexaminare a legii privind eliminarea a 102 taxe si impozite, Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu a declarat miercuri, 28 decembrie 2016: 

 ,,Vreau să fac câteva precizări în legătura cu una dintre deciziile importante care au fost luate ieri la nivelul Senatului, mă refer la decizia Senatului de a respinge cererea de reexaminare a legii privind eliminarea a 102 taxe şi impozite, lege care, după cum ştim, vreau să subliniez, a fost trimisă la reexaminare de preşedintele României. Există un angajament al nostru, al coaliţiei PSD plus ALDE de a merge pe direcţia unei relaxări fiscale, a unei simplificări a procedurilor administrative, a adoptării unui pachet de măsuri care să vină în sprijinul cetăţenilor pentru a reduce birocraţia, pentru a reduce povara fiscală. Această intenţie a fost materializată în proiectul de lege care a fost adoptat de Parlament, de eliminare a 102 taxe şi impozite şi sunt foarte bucuros că ieri, Senatul, cu o majoritate clară, a respins cererea de reexaminare a preşedintelui. În acest fel, am dat posibilitatea, prin trimiterea proiectului la Cameră, să facem şi pasul următor şi am convingerea că şi la nivelul Camerei Deputaţilor va exista aceeaşi disponibilitate şi aceeaşi celeritate pentru a parcurge şi această ultimă etapă, în aşa fel încât îmi exprim speranţa, de la 1 ianuarie, această lege să intre în vigoare, spre beneficiul cetăţenilor, evident”. 
Publicat in data de 28.12.2016 13:16