Preşedintele Comisiei pentru politică externă, senatorul Titus Corlăţean - 18 mai 2011

Miercuri, 18 mai a.c., preşedintele Comisiei pentru politică externă, senatorul Titus Corlăţean, s-a întâlnit cu delegaţia liderilor comunităţii românilor din Serbia, compusă din Pedrag Balasevic, preşedinte al Partidului Democrat al Românilor din Serbia, Dragan Demic, vicepreşedinte al aceluiaşi partid, Zavişa Jurj, preşedinte al Asociaţiei culturale Ariadnae Filum şi preotul Boian Aleksandrovic.
Membrii delegaţiei au prezentat situaţia actuală şi dificultățile pe care le întâmpină pentru obţinerea drepturilor care să le permită prezervarea şi afirmarea identităţii naţionale româneşti. Au fost evocate acte de presiune şi intimidare din partea autorităţilor sârbe asupra membrilor comunităţilor româneşti din Serbia de Nord – Est (Valea Timocului).
A fost menţionat sprijinul autorităţilor sârbe faţă de crearea şi funcţionarea a două consilii naţionale separate ale minorităţii române, condamnându-se, totodată, menţinerea de către autorităţile statului vecin a distincţiei artificiale între comunitatea românească în Serbia şi cea „vlahă”, care ar avea o identitate distinctă.
Titus Corlăţean a apreciat că astfel de acţiuni, precum cele prezentate de reprezentanţii comunităţii româneşti din Serbia de Nord – Est (Valea Timocului), contravin normelor europene în materia minorităţilor naţionale, angajamentelor internaţionale asumate de Serbia şi legislaţiei sârbe în vigoare.
Acest lucru contravine spiritului de cooperare şi relaţiilor politice deosebite dintre România şi Serbia şi este greu de explicat şi acceptat conduita autorităţilor sârbe, care cel puţin la nivel parlamentar, au evitat un dialog politic cu Parlamentul României pe această temă, în ciuda propunerilor pe care Comisia pentru politică externă a Senatului le-a avansat în mod repetat.
Totodată, aceste acţiuni nu sunt conforme şi nu răspund sprijinului constant pe care România l-a acordat Serbiei în toţi aceşti ani, inclusiv în momente dificile pentru Belgrad, precum şi susţinerea traseului european pentru o viitoare aderare a Serbiei în UE.
Preşedintele Comisiei pentru politică externă a declarat că va prezenta situaţia actuală în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, urmând ca analiza în legislativul român să fie efectuată cu ocazia ratificării Acordului de stabilizare și de asociere între UE și Serbia.



Go to top