Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Marţi, 14 ianuarie 2014

Vizita la Bucureşti a doamnei Victoria Nuland, asistentul pentru Europa şi Eurasia al secretarului de stat al SUA, în perioada 10-11 ianuarie 2014, a constituit un moment important de dialog bilateral şi analiză a progreselor înregistrate în implementarea elementelor de conţinut ale Parteneriatului Strategic România-SUA.
 
Programul vizitei a ocazionat realizarea unei întâlniri a înaltului oaspete american cu reprezentanţi ai media din România, doamna Nuland subliniind, în mod foarte corect, rolul esenţial pe care „…oriunde în lume, presa liberă îl are pentru calitatea şi integritatea democraţiei…” arătând, de asemenea, că „relaţia dintre Guvern şi media trebuie să fie deschisă şi liberă şi transparentă…”.
 
În acest context, Comisia pentru cultură şi media a Senatului, sub a cărei autoritate se află o serie de instituţii de media de importanţă naţională, salută iniţiativa părţii americane de asigurare a unui dialog direct cu presa românească, scrisă şi audio-vizuală.
 
Comisia pentru cultură şi media a Senatului îşi exprimă regretul sincer şi nedumerirea că jurnaliştilor aparţinând unor instituţii de media cu audienţă la nivel naţional şi recunoscute pentru profesionalism, precum Agenţia Naţională de Presă Agerpres şi Radio România Actualităţi din cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune, nu le-a fost permisă acreditarea pentru participarea la întâlnirea menţionată. Contrar principiilor de deschidere, libertate şi transparenţă evocate în ceea ce priveşte relaţionarea instituţiilor statului la piaţa media, prin instituirea unei selecţii caracterizate printr-un grad ridicat de subiectivitate, media publică din România a fost, în fapt, desconsiderată şi s-a limitat accesul la informare pentru o parte importantă a publicului din România.
 
Comisia pentru cultură şi media a Senatului apreciază că mass media reprezintă un instrument fundamental pentru construcţia sferei publice naţionale, consolidarea statului de drept şi a democraţiei, cu mijloacele informării corecte, libere şi prompte a opiniei publice şi, în acest sens, susţine accesul direct neîngrădit al tuturor instituţiilor de media, de stat sau private, la informaţie.
     


Go to top