Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Constituirea unei Comisii de Anchetă privind importurile, depozitarea și transportul deșeurilor toxice pe teritoriul României cu potențial de contaminare iremediabilă a resurselor de apă ale țării.

Astăzi, marți 5 aprilie 2016 , domnul senator Sebastian Grapă a susținut o conferință de presă având ca subiect  „România, țintă concertată a ecomafiei transnaționale. Potențial pericol de transformare a solului si subsolului României in depozit de deșeuri toxice si radioactive prin importurile necontrolate ale acestora drept cogeneratoare energetice sau solvenți de fracturare hidraulică.Distrugerea si contaminarea iremediabila a resurselor de apa potabila ale Romaniei ca urmare a superficialității legislative și a toleranței iresponsabile a autorităților.  Efecte majore concretizate in distrugerea mediului și prejudicierea țării cu miliarde de lei.”
          Această conferință de presă reprezintă  un semnal de atenționare asupra  actiunilor concertate ale profitorilor transnaționali care sunt specializați in cea mai profitabila afacere din ultimii 40 de ani:  afacerea deșeurilor cu potențial toxic și exportul acestora în țări cu legislație permisivă, pe fondul corupției, care în ultima perioadă și-au intensificat activitatea, provocând României grave prejudicii atât de mediu cât și financiare.
 
MOTIVAREA SI TINTELE PREZENTEI ACTIUNI PUBLICE:
 
1.                  Identificarea, determinarea si activarea responsabilităților Ministerului Mediului, a Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, a altor autorități centrale, a  autorităților județene si locale, referitoare la importul, transportul si depozitarea deșeurilor cu potențial toxic, si identificarea tuturor zonelor contaminate.
2.                  Constituirea, de urgenta, a comisiilor de identificare si inventariere a zonelor afectate de depozitarea necontrolate a deșeurilor cu potențial toxic, inventarierea tuturor cantităților de deșeuri toxice; masuri de neutralizarea acestora.
3.                   Identificarea făptuitorilor.
4.                  Masuri urgente de curățirea terenurilor, protejarea resurselor de apa potabila, existente.
5.                  Determinarea prejudiciilor create si a costului pentru ecologizare; determinarea costurilor pentru potabilizarea apei din zonele infestate.
6.                  Conștientizarea si informarea corectă a populației,
7.                  Promovarea conlucrării interactive a autorităților responsabile cu cetățenii pentru stoparea contaminării teritoriului României.
 
             Având în vedere gravitatea situației care poate produce efecte iremediabile prin contaminarea generalizată  a surselor de apă potabilă din România ,domnul senator Sebastian Grapă  va demara procedurile pentru constituirea unei Comisii de Anchetă privind  importurile, depozitarea și transportul deșeurilor toxice pe teritoriul României cu potențial de contaminare iremediabilă a resurselor de apă ale țării.



Go to top