Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Vizita, domnului  senator  Petru Filip, Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, la Washington, în perioada 10-12 aprilie 2013

Domnul senator Petru Filip, Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, a efectuat o vizită la Washington, în perioada 10-12 aprilie a.c.. Cu acest prilej, senatorul român a avut întrevederi oficiale cu Congresmanul Ed Royce, Preşedintele Comisiei pentru Politică Externă a Camerei Reprezentanţilor, Congresmanul Jeff Miller, Preşedintele Comisiei pentru Veterani şi Vicepreşedinte al Subcomisiei pentru Cooperare în domeniul Apărării şi Securităţii Transatlantice din cadrul Adunării Parlamentare NATO, Congresmanul Christopher Smith, Co-preşedinte al Comisiei privind Securitate şi Cooperare în Europa (Comisia Helsinki), Senatorul Bob Corker, Co-preşedinte al Comisiei pentru Politică Externă a Senatului, Congresmanul Joe Willson, membru al Comisiei pentru Apărare a Camerei Reprezentanţilor, Congresmanul Paul Broun, Preşedintele Subcomisiei pentru Investigaţii şi Supraveghere din cadrul Comisiei pentru Ştiinţă, Spaţiu şi Tehnologie a Camerei Reprezentanţilor, precum şi cu alte oficialităţi americane.
A fost trecut în revistă stadiul cooperării româno-americane, bazat pe Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii, relaţie în cadrul căreia implementarea scutului antirachetă rămâne elementul cheie. Discuţiile au vizat, de asemenea, perspectivele extinderii Parteneriatului în alte domenii de activitate, în primul rând colaborarea în sectorul economic, fiind astfel marcată trecerea într-o nouă etapă de cooperare bilaterală.     
A fost subliniată importanţa geostrategică a României, modalitatea prin care ţara noastră poate contribui, în parteneriat cu SUA, la rezolvarea crizelor din regiune.
Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului a reafirmat încrederea că România va beneficia în scurt timp de Programul Visa Waiver, Grupul bilateral de lucru pe probleme consulare având o contribuţie importanţă în acest sens, şi a salutat tendinţa de scădere a ratei de refuz a vizelor de călătorie în SUA pentru cetăţenii români. În acest moment, România beneficiază de un sprijin politic important, la nivelul Congresului SUA, privind programul Visa Waiver, Proiectul de lege cu privire la reforma şi consolidarea securităţii programului Visa Waiver, fiind un exemplu în acest sens. Partea română şi-a exprimat încrederea că acest proiect de lege va inclus pe agenda legislativului american.
În vederea continuării dialogului bilateral, au fost identificate perioadele de timp în care ar putea vizita România oficialii americani cu care s-au purtat discuţii pe durata acestei vizite.


Go to top