Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Marți, 10 decembrie 2013, domnul senator Petru FILIP, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, a avut o întrevedere cu E.S. domnul Manuel Gonzalo Vieira Merola, ambasadorul Republicii Orientale a Uruguayului la Bucureşti, aflat într-o vizită de prezentare.
Primind felicitările pentru recenta acreditare în România pentru a continua tradiția legăturilor diplomatice bilaterale, la care s-a adăugat în ultimele două decenii și componenta parlamentară, ambasadorul uruguayan a dorit să afle de la domnul senator Petru Filip noutăți asupra vieții politice și agendei parlamentare a Senatului pentru a putea identifica împreună linii de acțiune comune și de cooperare cu Uruguayul și sistemul de organizații regionale din care face parte.
Domnul președinte Petru Filip a recunoscut că pentru cei veniți din afară, viața politică din România pare destul de agitată, datorată influențării deciziilor de pe poziții politice divergente care opun principalele instituții ale statului, în perspectiva anului 2014, când pe finalul fiecărui semestru vor avea loc alegeri europarlamentare și respectiv, cele prezidențiale. De asemenea, diplomatul uruguayan a fost informat asupra priorităților agendei parlamentare din care nu a lipsit preocuparea pentru intrarea în vigoare cât mai repede a Legii Bugetului de stat, exprimându-și încrederea în surmontarea opoziției la promulgare a Președintelui sau eventualele proceduri la Curtea Constituțională.
Ambasadorul Uruguayului a spus că înțelege foarte bine aceste preocupări legislative, pentru că țara sa - care este recunoscută pentru spiritul republican dezvoltat, deci având un mare respect asupra legii, indiferent de succesiunea guvernelor și alternanța majorităților parlamentare -  a avut experiența veto-ului prezidențial și a deciziilor de respingere a unor legi de Tribunalul Constituțional, mai ales în timpul guvernului militar, cu decenii în urmă. 
În cadrul întrevederii au fost evocate pe larg domenii de interes care să contribuie la valorificarea marelui potențial al relaţiilor bilaterale între cele două state, pe toate planurile. În acest sens, domnul senator Petru Filip a amintit de utilitatea dialogului parlamentar, oferind sprijinul Comisiei pentru politică externă a Senatului, împreună cu rolul pe care îl poate juca Grupul de prietenie cu Uruguay din Parlamentul României, interesându-se de evoluția relațiilor cu alte state, a volumului comercial pentru a identifica împreună câteva domenii economice prioritare în care un sprijin din partea parlamentului ar facilita obținerea rezultatelor așteptate. Ambasadorul Vieira Merola a făcut o prezentare a situaţiei politice şi economice a ţării pe care o reprezintă, menționând că din păcate în baza Tratatului de Liber Comerț UE - Mercosur, care se sprijină, în principal, pe trei piloni, doar cel care reglementează schimburile din Educația și Cultura oferă deplină satisfacție, în timp ce se aplică cu dificultate în Agricultură și Achiziții publice, ceea ce îi face pe oamenii de afaceri uruguayeni să fie încă prudenți în abordarea unor noi regiuni și segmente ale pieței europene. De aceea, dând exemplul încurajator al proiectelor de cercetare demarate în comun cu universitatea bucureșteană, ambasadorul uruguayan a susținut că potențialul celor două țări poate servi creșterii substanțiale a schimburilor bilaterale prin încurajarea mai ales a cooperării orizontale în toate domeniile.
Domnul senator Filip a dorit să sublinieze că România în strategia sa de relansare a relațiilor cu America Latină, își propune să dezvolte un parteneriat strategic cu o țară din regiune, care dispune de o poziție care ar permite accesul produselor românești pe piața regională, iar Uruguayul poate fi o astfel de țară.  În acest sens, de la nivelul Comisiei pe care o conduce, își propune să promoveze o acțiune găzduită de Senat, care să pună în evidență oferta de cooperare cu Uruguayul. A adăugat că  evocând tematica interesantă a reuniunii avute anul trecut cu Grupul Ambasadorilor Latinoamericani, această inițiativă se poate extinde.   
Considerând necesară studierea în detaliu a posibilităților pe care le oferă celor două părți, prevederile Acordurilor de liber schimb și pentru acordarea de asistență tehnică dintre Uniunea Europeană și organizațiile regionale din zona America Latină și Caraibi, precum și cu Mercosur, Președintele Filip a evidențiat complementaritatea și potențialul economic existent, fiind necesară sprijinirea unor viitoare proiecte în domenii sectoriale de interes bilateral, în industrie, agricultură, energie, transporturi și în cercetarea aplicată în domenii de nișă, urând succes ambasadorului Vieira Merola, în exercitarea mandatului său.



Go to top