Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Vicepreședintele Senatului României, domnul senator Ioan Chelaru - marți, 31 mai 2016

Domnul senator Ioan Chelaru, vicepreședintele Senatului România și vicepreședinte al Uniunii Naționale a Barourilor din România îi solicită ministrului Justiției, doamna Raluca Prună, să-și ceară scuze public pentru afirmațiile făcute în data de 30 mai a.c., la un post de televiziune, potrivit cărora nu ar exista nicăieri în Europa ,,o reglementare  a regimului avocaților similara cu cea propusa in proiectul de modificare a legii 51/95 privind exercitarea si organizarea profesiei de avocat”.
De asemenea, vicepreședintele Ioan Chelaru explică, într-o declarație de presă, în ce constă legislația în domeniu în alte țări din Europa:
”Am aflat ca doamna avocat cu 20 de ani vechime, Raluca Prună, devenită ministrul Justiției, la un post de televiziune, a făcut o serie de afirmații din .... cultura ei juridica generală. Nicăieri in Europa, zice dumneaei, nu există o reglementare  a regimului avocaților similară cu cea propusă în proiectul de modificare a Legii nr. 51/95 privind exercitarea și organizarea profesiei de avocat. Daca există și nu știe, își va cere scuze public. La ce ar mai folosi acest lucru avocaților, după ce a aruncat cu atâta minciuna și dezinformare? Totuși, o anunț pe  doamna Prună că este cu adevărat datoare cu scuze publice informând-o că: ”decanul Baroului din Paris participă la percheziţiile făcute la un avocat aparțin Baroului din Paris". Pentru a-i ușura documentarea, îi recomand să citească art. 56-1 din codul de procedură penală francez, unde se spune exact cum e cu prezența decanului la percheziții și care este scopul acestei reglementări.
Și dacă tot vine de la Bruxelles, fără ambiții politice, poate să citească și art. 90 aliniatul 8 din codul de instrucție penală belgian. Dumneaei acceptă că ministerul n-a făcut analize de drept comparat, dar face declarații că nicăieri în Europa nu s-a mai pomenit o ”asemenea imunitate” sau că n-a auzit de prezența decanului la perchezițiile făcute la sediul avocatului.  Dar dacă pentru dânsa ”drepturile omului sunt un lux!”, poate să arunce o privire și pe site-ul Uniunii Naționale a Barourilor din România, unde va găsi nenumărate studii și analize de drept comparat cu privire la legislația profesiei.
Și dacă tot declară că i-ar fi plăcut să aibă oportunitatea să vorbească cu avocații ca să le arate ce a găsit în lege, îi amintim că a fost invitată și la ședințele congresului și ale consiliului avocaților, când s-a discutat proiectul pe articole, însă domnia sa a declinat invitațiile. Oricum, o așteptăm în continuare!”.


Go to top