Comunicate de presă

Comisia pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţa Naţională - 20 decembrie 2014

Proiectul de lege nr 580/2014 privind securitatea cibernetică a Romaniei nu se adresează persoanelor fizice, utilizatoare de internet. 
Prevederile legii se aplica "persoanelor juridice de drept public sau privat, care au calitatea de proprietari, administratori, operatori sau utilizatori de infrastructuri cibernetice". 
Textul definește infrastructuri cibernetice drept "infrastructuri din domeniul tehnologiei, informației si comunicații, constând in sisteme informatice, aplicații aferente, rețele si servicii de comunicații electronice". Cu alte cuvinte, legea nu face obiectul reglementării activității posesorilor individuali de computere. 
Acest act normativ asigură coordonatele generale legislative, necesare gestionării în mod coerent a acțiunilor privind securitatea cibernetică a țării, care este o componentă importantă a securității naționale. 
Art 17, care a generat un interes aparte si interpretări eronate, se referă la responsabilitățile pe care le au deținătorii de infrastructuri cibernetice, persoane juridice de drept public sau privat, pentru asigurarea nivelului de protecție necesar împotriva atacurilor cibernetice. 
Acești deținători de infrastructuri cibernetice operează cu baze de date complexe, unele de interes național, iar aceasta lege îi obliga, practic, să protejeze aceste informații și să asigure sprijinul necesar la solicitarea motivată a structurilor care operează în domeniul securității cibernetice.  Adoptarea proiectului de lege a fost motivată de necesitatea asigurării unui cadru legal în fața amenințărilor cibernetice, din ce în ce mai complexe și mai dese, și care pot afecta securitatea națională, nicidecum împotriva limitării libertăților individuale și a dreptului la liberă exprimare garantat de Constituție.
La formul industrial al NATO din noiembrie a.c., din Croația, s-a apreciat ca atacurile cibernetice au cutremurat industria americană, cu pierderi estimate la peste 300 de mld de dolari. Mai mult decât atât, după atacul cibernetic devastator din Estonia, care a paralizat întreaga țară, statele membre NATO au decis înființarea unui Centru de Excelență aliat, dedicat apărării  cibernetice.
In acest context, România nu putea rămâne în afara unui cadru legislativ adecvat, care să permită Ministerului Comunicațiilor intervenția în caz de atac cibernetic, în cooperare cu celelalte structuri ale statului de drept. 


Comisia pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională


Go to top