Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Relaţii internaţionale - Activităţi multilaterale

Summit-ul Mondial al Forumului Global al Femeilor în Parlamente - WIP (Amman, 4-5 mai 2016)

Dnele. senatoare Biró Rozalia-Ibolya, preşedinta Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi şi Gabriela Creţu, membră a Comisiilor pentru cultură şi media şi, respectiv, afaceri europene, au participat la Summit-ul Mondial al Forumului Global al Femeilor în Parlamente – WIP (Amman, 4-5 mai), eveniment organizat în colaborare cu Camera Reprezentanţilor din Iordania, cu sprijinul OCDE.
 
Reunind femei parlamentare din peste 80 de ţări, alături de şefi de stat, înalţi oficiali guvernamentali şi ai unor organizaţii internaţionale, personalităţi din societatea civilă şi experţi, Summit-ul WIP a fost primul care s-a desfăşurat într-o ţară din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, pe fondul progreselor înregistrate în ultimii ani în regiune în ceea ce priveşte implicarea femeilor în procesele decizionale.
 
Programul a inclus intervenţii tematice, sesiuni în grupuri de lucru şi discuţii-panel pe teme precum: importanţa reprezentării femeilor în politică (definirea parităţii); participarea politică în regiunea MENA, în toate domeniile - economie, educaţie, sănătate, utilizarea instrumentelor media, dinamica partidelor politice şi formarea alianţelor; contribuţia femeilor la prevenirea şi soluţionarea conflictelor şi la menţinerea păcii; soluţiile politice ale femeilor lideri la criza refugiaţilor; drepturile omului; colaborarea dintre parlamente şi organizaţiile non-guvernamentale ale femeilor; violenţa politică împotriva femeilor.
 
Dna. senator Gabriela Creţu a avut o intervenţie în cadrul panelului privind contribuţia femeilor la prevenirea şi soluţionarea conflictelor şi menţinerea păcii, referindu-se, în special, la scopul final al asigurării egalităţii de gen şi observând că: este important ca femeile să deţină funcţii de decizie, dar obiectivul trebuie să fie utilizarea corectă a acestor funcţii, pentru a schimba regulile care adâncesc inegalităţile, alimentează discriminarea şi pot genera conflicte violente; pacea reprezintă baza bunăstării, dezvoltării, democraţiei şi libertăţii şi, deci, o condiţie obligatorie pentru asigurarea egalităţii de gen; implicarea femeilor în echipele de soluţionare a conflictelor este o realitate, însă nu implică automat o putere de decizie reală. În acest sens, dna. senator Creţu a propus o abordare diferită şi anume înfiinţarea, sub autoritatea Naţiunilor Unite, cu sprijinul femeilor şefi de stat şi de guvern, a unei Conferinţe Globale Mondiale a Femeilor pentru Pace, deschisă tuturor femeilor din politică, unite de dorinţa şi voinţa de a găsi soluţii alternative de promovare şi consolidare a păcii.
 


Go to top