Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Declaraţiile domnului senator Călin Popescu-Tăriceanu, co-preşedintele ALDE, făcute luni, 20 iunie 2016

Reporter: Care este politica de alianțe a ALDE pentru alegerile parlamentare?
Călin Popescu-Tăriceanu: Până să vorbim despre politica de alianțe trebuie să vorbim mai întâi despre constituirea alianțelor locale. Văd că acest proces este amânat de PNL, care nu depune situațiile financiare rezultate în urma alegerilor locale la Autoritatea Electorală, potrivit legii, ca să aibă timp pentru mai multe negocieri. Noi ne-am precizat poziția, care este conformă cu declarațiile pe care le-am făcut și înainte de alegeri, deci nu mai vreau să revin asupra acestui subiect, în ceea ce privește alianțele locale. Și la parlamentare intenționăm să mergem pe liste separate, din convingerea că în România există un electorat liberal, că reprezentarea acestuia este făcută în momentul de față de către ALDE şi acest lucru trebuie să continue, că electoratul liberal a fost, practic, abandonat de PNL, după cum s-a văzut la recentele alegeri și, ca atare, cred că cea mai bună soluție pentru noi este să mergem în continuare singuri, independenți pe liste. După aceea, cred că va fi nevoie să se alcătuiască o majoritate pentru că România trebuie să fie guvernată. Cred că niciunul dintre partidele plasate acum pe locul unu și doi nu vor putea obţine singure o majoritate. Pe baza experienței politice mai recente, din 2012 încoace, colaborarea pe care am avut-o cu PSD -  nu mă refer la ALDE, pentru că noi nu eram atunci creați, ci mă refer la colaborarea între liberali și social-democrați care a funcționat – a fost bună și când spun bună mă gândesc la rezultatele guvernării pentru cetățeni. Pentru unii dintre liderii politici probabil că au existat anumite nemulțumiri, dar eu cred că important este rezultatul politic pentru societate și cum e perceput de cetățean acest rezultat. Am fost acum în campania electorală și vă spun că am fost surprins să văd câți oameni au venit să-mi spună lucruri de laudă, poate o să vi se pară exagerat, dar lucruri foarte pozitive despre guvernarea din perioada 2012-2015 la care am participat activ - mă refer la ALDE - și sigur că, din acest motiv, nu am niciun fel de inhibiție în a declara că putem relua această colaborare la nivel politic și parlamentar și, eventual, guvernamental, evident după alegerile de la finele acestui an.
Reporter: Excludeți o eventuală negociere cu PNL după parlamentare?
Călin Popescu-Tăriceanu: Eu nu exclud niciodată nimic. Dar atâta vreme cât PNL o să se comporte cum s-a comportat în ultima vreme, ca un fel de instrument de lucru în mâna Președintelui României, fără să aibă capacitatea să-și ia singur deciziile și se complace în această postură de executant al președintelui, nu e un partener predictibil, cu care să poți să antamezi niște discuții pe termen mediu și lung. Sigur că președintele, în configurația politică și constituțională de la noi, în loc să fie în afara partidelor, are permanent nevoie de o susținere politică pentru următoarele alegeri. Bănuiesc că președintele își face planuri pentru 2019, are nevoie de un partid care să-l susțină și de aici această legătură ombilicală, care, până în momentul de față, s-a văzut că nu-i face bine PNL care, în aceste condiţii, nu este capabil să analizeze și să ia decizii de unul singur. În acest context chiar nu văd care ar fi utilitatea unei colaborări cu PNL, mai ales că experiența pe care am avut-o cu PSD de la crearea ALDE până în momentul de față a fost bună. Am reușit, într-o măsură importantă, să ne punem de acord anumite opinii politice, proiecte politice, decizii politice, în special pe chestiunile legate de domeniul economic, de domeniul fiscal, pentru stimularea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii, a întreprinzătorilor privați. Cred că trebuie să punem în continuare accent pe aceste lucruri pentru că cetățenii așteaptă de la noi mai mult decât orice transferul de la creșterea economică la creşterea nivelului de trai  și la puterea de cumpărare. Deci cooperarea pe care avut-o până acum e bună, relațiile au fost bune, nu văd de ce ar trebui să schimbăm și să jucăm și cu alții.
Reporter: Cei de la UNPR n-au o problemă…
Călin Popescu-Tăriceanu: Ei văd că nu au o problemă, dar cred că fiecare dintre partide este liber să-și hotărască direcția politică. În ceea ce mă privește, cred că se impune o anumită seriozitate în politică, e obligatorie o anumită consecvență în relațiile și în atitudinile politice. 


Go to top