Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Propunerea legislativă a doamnei senator Cristiana Anghel pentru modificarea Legii educaţiei naţionale - marti 26 iulie 2016

În anul 2014 am înregistrat propunerea legislativă (L691/2014 - Senat) privind modificarea art.262 alineatul (3) din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011, înlocuind prevederile art. 262 alin. b) (un post de profesor pentru invatamantul primar pentru fiecare clasa din invatamantul primar sau pentru clase simultane din cadrul acestuia, unde nu se pot constitui clase separate) cu 18 ore pe săptămână pentru profesorii/ învățătorii din învățământul primar (pentru egalitate de tratament cu profesorii din învățământul preuniversitar) și reducerea normei didactice cu două ore săptămânal, fără diminuarea salariului, pentru tot personalul didactic de predare cu o vechime de peste 25 de ani în învățământ cu gradul didactic I.
 
Expunerea de motive este concludentă:
 
De ce am iniţiat şi susţin modificarea acestei legi?
 
Aş fi putut să încep cu principiul drepturilor câştigate recunoscut de jurisprudenţa CEDO... Dar cum aş putea să o contrazic eu pe doamna europarlamentar Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei, care afirmă că nu există aşa ceva.... Doamna ştie mai bine decât o întreagă Curte Europeană a Drepturilor Omului ce se cuvine şi ce nu se cuvine concetăţenilor săi... Doar guvernul pe care l-a susţinut dumneaei e abrogat legea privind statutul personalului didactic, printr-o asumare de răspundere, anulând astfel toate drepturile cadrelor didactice câştigate în ani de luptă...
 
Dar nu o voi face.
 
Voi spune doar că actualul Guvern a câştigat alegerile în iarna anului 2012 cu o majoritate zdrobitoare sub sloganul dreptate până la capăt. Aceeaşi dreptate am promis-o şi eu. Şi pentru colegii mei de suferinţă, şi pentru pensionari, şi pentru militari, şi pentru copii, şi pentru cei bolnavi... Pentru toţi oamenii din această ţară care au fost umiliţi, minţiţi şi furaţi de guvernele anterioare.
 
Şi de aproape doi ani parcă am intrat într-o stare de amnezie…
Pe data de 19 decembrie 2012, cu mâna pe Biblie şi pe Constituţie rosteam aceste cuvinte:
“Jur credinţă patriei mele România; Jur să respect Constituţia şi legile ţării;Jur să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României; Jur să-mi îndeplinesc cu onoare şi fidelitate mandatul încredinţat de popor; Aşa să mă ajute Dumnezeu"
 
Nu cred că există o motivare mai puternică decât respectarea jurământului prin care te-ai angajat, de bunăvoie, să îndeplineşti cu onoare şi fidelitate, mandatul încredinţat de popor.
 
Pe data de 22 iunie 2016, propunerea s-a aflat pe ordinea de zi a Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, la punctul 4. A primit RAPORT DE ADMITERE CU AMENDAMENTE.
           
Prin urmare, în septembrie, legea va fi pe ordinea de zi a Senatului, cameră decizională.
 
 
http://www.senat.ro/Legis/PDF/2014/14L691FG.pdf
http://www.senat.ro/Legis/PDF/2014/14L691EM.pdf
http://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=18622
http://www.senat.ro/Legis/PDF/2014/14L691CR.pdf
 
 
Senator,
Cristiana Anghel


Go to top