Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

INFORMARE DE PRESĂ - Întrevedere româno-cehă la nivel de Comisii pentru Afaceri Europene

        Întrevederea dintre Comisia pentru Afaceri Europene a Senatului României şi delegaţia Comisiei pentru Afaceri Europene a Senatului Republicii Cehe.
 
         Joi, 9 noiembrie, la Salonul Alb, Comisia pentru Afaceri Europene a Senatului României, prezidată de doamna senator Anca Boagiu, a avut o întrevedere cu delegaţia Comisiei pentru Afaceri Europene a Senatului Republicii Cehe, condusă de domnul Miroslav Krejča, preşedintele Comisiei, la care a participat și E.S. domnul Jiří Šitler, ambasadorul Republicii Cehe la București.
         Președintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Senatului Republicii Cehe, domnul Miroslav Krejča, a menționat că delegația pe care o conduce este interesată de modalitatea de lucru a Comisiilor de Afaceri Europene din Senat și Camera Deputaților, de procesul de selecție și dezbatere a documentelor europene, fapt pentru care atât domnia sa, cât şi ceilalţi membri ai comisiei au adresat întrebări de tehnică legislativă părţii române. 
         Preşedintele Comisiei pentru Afaceri a Senatului României, doamna senator Anca Boagiu, şi-a exprimat în primul rând aprecierea pentru sprijinul acordat României de către Cehia în ceea ce priveşte aderarea la UE şi integrarea în spaţiul Schengen. Referitor la întrebările punctuale de tehnică legislativă, atât domnia sa cât şi membrii comisiei româneşti au adus clarificările de rigoare, subliniindu-se efortul şi modalităţile întreprinse pentru creşterea rolului Comisiei pentru Afaceri Europene în procesul de legiferare al proiectelor legislative cu caracter european, precum şi strategiile de creştere a popularizării problematicilor europene atât în rândul parlamentarilor români, cât şi la nivelul opiniei publice.
        De asemenea, au fost subliniate şi întărite pozițiile similare ale celor două țări față de teme de actualitate ale agendei europene: extinderea UE, securitatea energetică, Vecinătatea Estică (Parteneriatul Estic), Balcanii de Vest, această viziune comună promovând securitătea şi stabilitatea atât la nivel european, cât şi la nivel global.
          Un alt subiect de interes a fost şi buna colaborare economică dintre cele două ţări, mai ales în domeniul energetic, domnul Miroslav Krejča subliniind importanța celor peste 500 de societăți comerciale cu capital ceh, compania energetică CEZ fiind principala firmă investitoare în România. 
        În încheiere a fost reafirmată dorința celor două părți pentru continuarea dialogului parlamentar precum şi invitaţia din partea comisiei cehe, pentru comisia omoloagă românească, în vedere unei vizite de lucru la Parlamentul Ceh.
 
 
 
 



Go to top