Comisia pentru politică externă a Senatului României a avut o întrevedere, marți 21 iunie 2016, cu membrii delegației Conferinței Consultative Politice a Poporului Chinez, conduse de către domnul Han Qide, vicepreședinte al Comitetului Permanent al CCPPC, președintele Asiociației pentru Pace și Dezarmare a Poporului Chinez.
Din partea română, au participat la întrevedere domnii senatori Petru Filip, președintele Comisiei pentru politică externă, Octavian Motoc, președintele Grupului parlamentar de prietenie România - R.P. Chineză și Șerban Valeca, membru al Comisiei pentru politică externă.
În cadrul întrevederii, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului și-a exprimat satisfacția deosebită față de importanța și trăinicia relațiilor româno-chineze, bazate pe prietenie și respect reciproc, ambele țări reușind să depășească obstacolele întâmpinate de-a lungul timpului, creând astfel premizele unor noi colaborări pe termen lung în domenii importante ale economiei.
Astfel, domnul președinte Petru Filip a salutat dinamica dialogului politic, la toate nivelurile, între România și R.P. Chineză, arătâtnd că vizita la București a premierului chinez, domnul Li Keqiang, a deschis noi perspective de cooperare, valorificând atât potențialul României, ca stat membru al Uniunii Europene, în asigurarea legăturii dintre Europa și Asia, cât și oportunitățile pe care le creează evoluțiile economiei globale. .
Partea română a mai subliniat importanța diplomației parlamentare în promovarea intereselor comune și în concretizarea acțiunilor întreprinse în ultimii ani pentru dinamizarea cooperării economice și comerciale dintre cele două țări, care vizează, în special, domeniile energiei și intrastructurii de transport.
Totodată, președintele Comisei pentru politică externă a Senatului a subliniat importanța pe care o are constituirea Băncii Asiatice pentru Investiții în Infrastructură (AIIB), pentru promovarea inițiativei privind ”Noul Drum al Mătăsii” arătând că aderarea României la AIIB reprezintă o oportunitate pentru țara noastră.
Domnul senator Octavian Motoc a menționat, la rândul său, importanța schimburilor culturale dintre cele două țări și dorința reciprocă de îmbunătățire a relațiilor în plan economic.
De asemenea, domnul senator Șerban Valeca a subliniat necesitatea accelerării negocierilor privind cooperarea româno-chineză în domeniul energetic, exemplificând două dintre proiectele prioritare ale României în acest domeniu: continuarea investițiilor pentru unitățile 3 și 4 ale Centralei Nucleare Electrice de la Cernavodă și realizarea hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești.
Domnul senator Șerban Valeca a vorbit și despre perspectivele intensificării schimburilor universitare și cooperării în plan local, prin înfrățiri între diferite localități, lansând propunerea de înfrățire a orașului Mioveni, din Județul Argeș, cu un oraș din China.
Au fost abordate și aspecte ale cooperării în plan cultural, ca punte de legătură între cele două țări și popoare.