Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Întrevederea Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României cu delegația Comisiei pentru afaceri europene din Adunarea Naţională a Franţei

Comisia pentru Afaceri Europene a Senatului României s-a întâlnit astăzi, 26 septembrie, la Salonul Alb, cu delegația franceză a Comisiei pentru afaceri europene din Adunarea Naţională a Franţei condusă de doamna deputat Danielle Auroi, preşedinta Comisiei și domnul deputat Christophe Caresche, vicepreşedinte.
Temele de interes de pe agenda întrevederii celor două Comisii au fost: aderarea României la Spațiul Schengen, Directiva privind detașarea lucrătorilor, Marea Neagră - obiectiv strategic pentru politica de securitate a Europei, Brexit-ul.
În ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen, doamna senator Anca Boagiu, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Senat a salutat sprijinul pe care Franța îl acordă României, sprijin exprimat ferm și de președintele François Hollande în recenta sa vizită în România. Doamna senator a reiterat faptul că România este pregătită pentru aderare de mai bine de 4 ani, la toate capitolele, așteptând doar contextul politic și unanimitatea europeană în ceea ce privește decizia politică finală a statelor membre.
În cazul Directivei privind detașarea lucrătorilor, senatorul Anca Boagiu a criticat poziția Comisiei Europene care nu a luat în considerare punctul de vedere al statelor membre, inclusiv al țării noastre. Senatul României, prin avizul motivat transmis Comisiei Europene, a apărat dreptul românilor la libertatea de mișcare pe piața muncii și a competitivității firmelor românești ce nu practică “dumping social”, termen care nu se regăseşte în terminologia consacrată a dreptului european şi a cărui utilizare în spaţiul public ar trebui limitată, având în vedere potenţialul de utilizare a acestuia într-o manieră populistă.
 Asemenea Franţei, Senatul României susţine protecţia drepturilor lucrătorilor în cadrul Pieţei Interne şi combaterea abuzurilor şi fraudelor în materie, însă pentru îndeplinirea acestor obiective, la nivel european, au fost adoptate instrumente suficiente care, dacă ar fi pe deplin aplicate, ar produce efecte pozitive.
O altă temă abordată de doamna senator Anca Boagiu a fost necesitatea reconsiderării Mării Negre ca zonă de interes maxim în strategia de securitate a UE, ca factor de stabilitate în regiune, în contextul conflictului asimetric de la granița estică a Europei.
La finalul întrevederii, ambele Comisii pentru Afaceri Europene au recunoscut că Europa trece printr-o criză majoră, confruntându-se cu provocări extreme: Brexit, migrație, lipsa locurilor de muncă etc. Tocmai de aceea, membrii Comisiilor și-au luat angajamentul de a lupta pentru recâștigarea încrederii europenilor într-o Europă unită, puternică și solidară, așa cum și-au imaginat-o liderii vizionari care au pus piatra de temelie a Uniunii Europene, o Uniune care să asigure siguranța și prosperitatea cetățenilor săi pe termen lung.



Go to top