Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

MIERCURI, 29 IANUARIE 2014

Preşedintele Comisiei pentru cultură şi media a Senatului, dl. senator Georgică Severin, a luat cunoştinţă cu surprindere şi îngrijorare de hotărârea comisiei de rating a Centrului Naţional al Cinematografiei, de încadrare a filmului „Nymphomaniac Vol. II” al regizorului danez Lars von Trier la categoria „Interzis minorilor sub 18 ani şi interzis proiecţiei cu public”, ceea ce implică interdicţia proiecţiei filmului respectiv în cinematografe.
 
Surprinderea este generată, mai întâi, de faptul că prima parte a filmului, „Nymphomaniac Vol. I”, care rulează deja în cinematografe, a primit autorizarea de difuzare din partea aceleiaşi comisii, iar, apoi, de informaţia potrivit căreia România este singura ţară europeană care a luat această gravă decizie, de a interzice proiecţia cu public a filmului. În fapt, „Nymphomaniac Vol. II” a fost clasificat în categoria „filme nerecomandate tinerilor sub 15 ani” în Danemarca, „filme nerecomandate tinerilor sub 16 ani” în Elveţia, Estonia, Franţa, Germania şi Olanda şi „filme interzise minorilor” în Cehia.
 
Îngrijorarea provine din tentativa unei comisii legal constituite de a cenzura opera unui creator de film de valoare mondială, recunoscută prin nominalizările la Oscar şi la Globurile de aur şi prin numeroase premii la festivaluri internaţionale de film. Decizia comisiei C.N.C. nu poate să nu ne aducă aminte de alte astfel de tentative, făcute în numele moralei publice şi a unei false pudori, care au avut ca subiect opere ale unor creatori de artă de valoare mondială, precum Gustave Flaubert, sau ale unor mari scriitori români, precum Geo Bogza. A aplica artei secolului XXI astfel de tipare este un evident regres.
 
Preşedintele Comisiei pentru cultură şi media a Senatului face apel, pe această cale, la conducerea Centrului Naţional al Cinematografiei şi la comisia de rating să reanalizeze o decizie care ar situa România în afara spaţiului cultural european şi să permită iubitorilor români ai celei de-a 7 arte să vadă pe ecranele cinematografelor mari actori, precum Charlotte Gainsbourg, Willem Dafoe, Uma Thurman sau  Stellan Skarsgård, care dau substanţă viziunii artistice a unui mare regizor.


Go to top