Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

La întrevedere au participat, din partea română domnii senatori Ben-Oni Ardelean, secretarul Comisiei pentru politică externă, Titus Corlăţean, Şerban Valeca, membri ai Comisiei.
 
Domnul preşedinte Petru Filip a subliniat faptul că între România şi Canada există relaţii consolidate în domeniul economic, politic şi cultural, la dezvoltarea cărora a contribuit şi comunitatea românească din Canada, bine integrată în societatea canadiană şi bine pregătită profesional. De asemenea, partea română a vorbit despre interesul pe care România, statele Uniunii Europene, îl acordă domeniului energetic, consolidării independenţei energetice şi diversificării surselor de energie, între care energia nucleară ocupă un loc important. Astfel, România este interesată să continue investiţiile pentru unităţile 3 şi 4 din cadrul Centralei Nucleare de la Cernavodă, în acest sens fiind necesar în continuare  sprijinul canadian. 
 
La rândul său, domnul John Saroudis, vicepreşedinte regional al Candu Energy a subliniat faptul că, având în vedere relaţiile îndelungate dintre cele două ţări în domeniul nuclear, interesul pe care companiile canadiene îl au pentru asigurarea securităţii nucleare, acestea vor asigura în continuare sprijinul tehnic necesar, tehnologia Candu fiind in prezent în primele locuri din lume în ceea ce priveşte securitatea nucleară.
 
Domnul senator Şerban Valeca a arătat la rândul său că România are în vedere o serie de aspecte privind continuarea investiţiei la Cernavoda: sumele deja investite, care trebuie recuperate, susţinerea economiei interne - o parte din tehnologia nucleară poate fi asigurată în plan intern – precum şi asigurarea finanţării, în acest sens Guvernul României purtând discuţii cu partenerii chinezi.
Domnul senator Valeca a mai subliniat necesitatea semnării unui nou acord de colaborare în domeniul nuclear, între România şi Canada, arătând că există interes din partea română pentru extinderea acestei colaborări şi în alte proiecte, precum cel al cercetării privind reactoarelor rapide răcite cu plumb. Canada are, la rândul său, o experienţă importantă privind utilizarea acestui tip de reactoare pentru furnizarea de energie termică şi se poate alătura acestui unui proiect româno-italian ce a fost demarat recent.
 
Domnul senator Titus Corlăţean a salutat prilejul de a continua discuţiile cu partea canadiană privind aspecte importante ale cooperării bilaterale, urmare a dialogului pe care l-a avut în cursul anului trecut cu ministrul canadian al afacerilor externe, domnul John Baird, subliniind faptul că România sprijină implementarea Acordului Economic şi Comercial Extins dintre UE şi Canada - CETA – acesta aducând beneficii atât din punct de vedere strategic cât şi comercial. În acest context, partea română a subliniat importanţa eliminării regimului de vize pentru cetăţenii români care călătoresc în Canada, susţinerea acestui demers fiind de interes şi pentru companiile canadiene, salutând totodată includerea României, la sfârşitul anului trecut, în lista statelor desemnate (Designed Countries Origin List).
În încheiere au fost trecute în revistă alte aspecte de interes privind perspectivele energiei nucleare în Europa şi în lume.


Go to top