Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Actele adoptate de Comisia pentru Afaceri Europene a Senatului României în urma şedinţei din 25 februarie 2014

În data de 25 februarie a.c. a avut loc şedinţa Comisiei pentru Afaceri Europene a Senatului României. Lucrările comisiei au fost conduse de doamna senator Anca Boagiu, Preşedinte al Comisiei pentru Afaceri Europene. Pe ordinea de zi au fost supuse dezbaterii următoarele proiecte legislative:

La punctul 1 al ordinii de zi, a fost analizată Comunicarea privind Programul Comisiei Europene pentru anul 2014 – COM 739 (2013)
Acest document stabilește direcțiile prioritare de acțiune ale Comisiei pentru anul 2014 și viziunea pe termen lung a UE în domenii de politică cheie. Cele mai importante direcții de acțiune politică pentru anul 2014 sunt: Uniunea economica și monetară, Creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii, Justiție și securitate, Acțiuni externe.
Comisia pentru Afaceri Europene a analizat avizele comisiilor permanente şi a decis, în unanimitate, nouă voturi pentru să amâne adoptarea priorităţilor Senatului cu încă o săptămână, pentru a primi punctele de vedere ale comisiilor permanente cu privire la priorităţi, conform domeniilor specifice potrivit regulamentelor proprii.
 
La punctul 2 al ordinii de zi, a fost analizată Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, L 676/2013.
Membrii comisiei au luat la cunoştinţă adoptarea raportului fără avizul Comisiei pentru Afaceri Europene, termenul pentru aviz fiind agreat de Biroul Permanent al Senatului.
 
La punctul 3 al ordinii de zi, a fost analizată Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European –        L 89/2014
Propunerea legislativă are ca obiect modificarea şi completarea Legii nr. 37/2007, în scopul transpunerii dispoziţiilor Directivei nr. 2013/1/UE a Consiliului din 20 decembrie 2012 de modificare a Directivei nr. 93/109/CE în ceea ce priveşte anumite norme de exercitare a dreptului de a fi ales pentru Parlamentul European pentru cetăţenii Uniunii care au reşedinţa într-un stat membru în care nu sunt resortisanţi.  Propunerea deşi nu produce efecte juridice obligatorii formulează un deziderat împărtăşit de toate statele membre ale UE, respectiv acela de a reduce deficitul democratic al UE şi de a asigura o legătură mai strânsă între cetăţenii europeni şi reprezentanţii lor din organismele Uniunii. De asemenea, este introdusă obligaţia de a utiliza semnul electoral al partidului politic la nivel european din care face parte partidul de la nivel naţional şi este detaliată activitatea din campanie electorală, în acord cu standardele şi temele europene.
La şedinţa comisiei a participat doamna Irina Alexe, chestor în cadrul Ministerului Adminitraţiei şi Internelor.
În cadrul Comisiei pentru Afaceri Europene, raportor a fost doamna senator Anca Boagiu.
În şedinţa din 25 februarie 2014, Comisia pentru afaceri europene a analizat propunerea legislativă şi a hotărât, cu majoritate de voturi, 8 voturi pentru   și 1 vot împotrivă, să adopte aviz negativ.
 
La punctul 4 al ordinii de zi, a fost analizat Proiect de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.2/2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normativeL 130
Având în vedere angajamentele financiare asumate de guvernul României faţă de organismele financiare internaţionale privind modificarea legislaţiei existente pentru implementarea unei reforme cuprinzătoare a sistemului sanitar, în vederea asigurării sustenabilităţii financiare a acestui sistem, creşterii eficienţei cheltuielilor din acest sector şi îmbunătăţirii rezultatelor sale, se impune modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare.Din punct de vedere al dreptului european, prezentul demers normativ se află sub incidenţa reglementărilor statuate la nivelul Uniunii Europene, integrate Politicilor în domeniul industriei şi pieţei interne - Armonizarea legislaţiilor în sectorul – Produse medicamentoase brevetate/ Protecţia sănătăţii.
În cadrul Comisiei pentru Afaceri Europene, raportor a fost domnul senator Adrian Anghel.
În şedinţa din 25 februarie 2014, Comisia pentru afaceri europene a analizat proiectul de lege şi a hotărât, la solicitarea domnului Adrian Anghel, senator raportor, cu unanimitate de voturi (9 voturi pentru),   amâne adoptarea avizului pentru şedinţa comisiei din 4 martie.
 
La punctul 5 al ordinii de zi a fost analizat Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.4/2014 privind operaţionalizarea Registrului Electoral, modificarea Legii nr.33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, precum şi unele măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru Parlamentul European din 2014 – L 132
Proiectul de lege are ca obiect modificarea şi completarea legilor electorale şi se preconizează instituirea unor măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru Parlamentul European din anul 2014, având în vedere data începerii perioadei electorale, respectiv, 24 februarie, precum şi transpunerea în legislaţia internă a Directivei 2013/1/UE a Consiliului din 20 decembrie 2012 de modificare a Directivei 93/109/CE în ceea ce priveşte anumite norme de exercitare a dreptului de a fi ales pentru Parlamentul European pentru cetăţenii Uniunii care au reşedinţa într-un stat membru în care nu sunt resortisanţi, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
La şedinţa comisiei a participat doamna Irina Alexe, chestor în cadrul Ministerului Adminitraţiei şi Internelor.
În cadrul Comisiei pentru Afaceri Europene, raportor a fost doamna senator Anca Boagiu.
În şedinţa din 25 februarie 2014, Comisia pentru afaceri europene a analizat proiectul de lege şi a hotărât, cu majoritate de voturi, 8 voturi pentru  și 1 vot împotrivă, fără amendamente.
 
La punctual 6 al ordinii de zi, a fost analizat Proiectul de lege pentru modificarea art.86 din Legea Audiovizualului nr.504/2002 – L 134
Demersul legislativ îşi propune ca prin modificarea corespunzătoare a dispoziţiilor art. 86 din Legea 504/2002, cu deosebire ale alin. (2) al art. 86, să se asigure liberul acces la evenimentele de mare interes public al radiodifuzorilor aflaţi sub jurisdicţia unui stat membru al Uniunii Europene în scopul realizării de scurte reportaje de ştiri, eliminându-se astfel interpretările echivoce ce ar putea restrânge accesul doar a câte unui singur radiodifuzor din fiecare stat al Uniunii Europene. Proiectul de lege îşi propune ca, prin modificarea corespunzătoare a dispoziţiilor alin. (2) al art. 86 din Legea nr. 504/2002, să se asigure liberul acces la evenimentele de mare interes pentru public, al radiodifuzorilor aflaţi sub jurisdicţia unui stat membru al Uniunii Europene, în scopul realizării de scurte reportaje de ştiri. Alin. (2) al art. 86 actual stipulează faptul că radiodifuzorul aflat sub jurisdicţia României care a dobândit în exclusivitate drept asupra unui eveniment de mare interes pentru public are obligaţia de a asigura accesul în condiţiile alin.(1) pentru câte un singur radiodifuzor din fiecare stat membru al Uniunii Europene. Din perspectiva reprezentanţilor Comisiei Europene, reglementările respective nu transpun în mod clar şi neechivoc dispoziţiile art. 15 alin. (2) al Directivei 2010/13 a Uniunii, dând posibilitatea interpretării dispoziţiilor art. 86 în sensul restrângerii sau limitării accesului la evenimentele de importanţă majoră doar la un singur radiodifuzor per stat membru al UE, ceea ce reprezintă o încălcare a prevederilor privind libertatea dreptului de informare.
Din partea Ministerului Comunicaţiilor, la şedinţa comisiei, a participat doamna secretar de stat Irina Cajal.
În cadrul Comisiei pentru Afaceri Europene, raportor a fost doamna senator Mihaela Popa.
În şedinţa din 25 februarie 2014, Comisia pentru Afaceri Europene a analizat proiectul legislativ şi a decis să adopte cu majoritate de voturi, 8 voturi pentru  și o abținere , să adopte aviz favorabil, fără amendamente.


Go to top