Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comisia Românilor de Pretutindeni

Comisia românilor de pretutindeni din Senatul României a organizat ieri, 19 noiembrie, la Palatul Parlamentului, conferinţa cu tema „Republica Moldova în contextul Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius” în parteneriat Asociaţia Convergenţe Europene, Federaţia Asociaţiilor de Basarabeni din România şi Asociaţia Culturală Pro Basarabia şi Bucovina.
În deschiderea întâlnirii, preşedintele Comisiei românilor de pretutindeni, domnul senator Marcel Bujor a afirmat faptul că „susţinerea  drumului european al Republicii Moldova are o importanţă deosebită atât pentru Republica Moldova, cât şi pentru România. Fiţi convinşi că sprijinul nostru, al parlamentarilor români poate juca un rol important în acest proces, atât la nivelul Parlamentului European, cât şi în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Vom susţine nemijlocit Republica Moldova pentru atingerea obiectivelor europene, care vor fi susţinute la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius - parafarea Acordului de Asociere, inclusiv a componentei de liberalizare a schimburilor, confirmarea perspectivei privind semnarea acestor documente în cursul anului 2014, precum şi avansarea în procesul de liberalizare a vizelor”. Preşedintele Comisiei românilor de pretutindeni şi-a exprimat convingerea faptului că „anul 2014 trebuie să fie anul hotărâtor pentru ancorarea definitivă a Republicii Moldova pe traseul european”, amintind faptul că, pentru îndeplinirea acestui obiectiv, parlamentarii români sprijină în totalitate acest demers.
În acest context, domnul senator Victor Mocanu, membru al Comisiei românilor de pretutindeni  a afirmat faptul că “la Chişinău forţele democratice au reuşit să se înţeleagă şi să-şi urmeze parcursul european, iar semnalul dat întregii Europe a fost că Republica Moldova doreşte să fie parte a Europei (...), important este sa avem voinţă politică, să credem în ceea ce facem şi sigur vom reuşi (...).”
 
De asemenea, vicepreşedintele Comisiei românilor de pretutindeni, domnul senator Viorel Badea a afirmat faptul că “subiectul pe care îl dezbatem astăzi, a fost, este şi va fi susţinut, în egală măsură de membrii Parlamentului din toate partidele politice. Toate iniţiativele legislative şi nu numai, care au ca obiect de referinţă integrarea Republicii Moldova sunt susţinute cu unanimitate ori de câte ori sunt prezentate în Plenul Parlamentului României (...)”. Referitor la eforturile Ucrainei de a reveni în Europa, senatorul Badea, în calitate de membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a precizat faptul că “delegaţia Ucrainei de la Strasbourg este o delegaţie extrem de activă şi eficientă, iar eforturile Ucrainei de revenire în Europa sunt din ce în ce mai vizibile.
În acelaşi context domnul Teofil Rendiuk, Ministrul-consilier al Ambasadei Ucrainei în România, a mulţumit României pentru tot sprijinul acordat Ucrainei, afirmând faptul că „Ucraina a parafat Acordul de Asociere încă din decembrie 2012, (…) şi sunt convins că documentul va fi semnat de ambele părţi – Ucraina şi Uniunea Europeană”, în contextul în care majoritatea populaţiei ucrainene susţine integrarea europeană.
În încheierea conferinţei, domnul senator Viorel Badea, Vicepreşedintele Comisiei românilor de pretutindeni şi-a reiterat convingerea faptului că la sfârşitul lunii noiembrie flancul estic al Uniunii Europene se va întări. „Voinţa Republicii Moldova şi a Ucrainei de a se alătura familiei europene va găsi o uşă deschisă la Vilnius, sunt convins ca acest pas va fi urmat de alţi paşi la fel de fermi în această direcţie”. Domnul senatorul Badea a asigurat participanţii de faptul că toţi membrii Parlamentului prezenţi la această dezbatere vor sprijini necondiţionat această voinţă a celor două state „sunt convins că viitorul pentru noi toţi va arăta altfel după Summitul de la Vilnius.”
La dezbatere au participat alături de membrii Comisiei românilor de pretutindeni din Senatul României, atât deputaţi din Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, domnul Florin Constantinescu, Vicepreşedinte al Senatului României şi Co-preşedinte al Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova, dar şi reprezentanţi ai Ambasadei Republicii Moldova şi Ucrainei în România, şi, nu în ultimul rând, domnul Dan Dungaciu - director al Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, domnul Marian Clenciu, Preşedintele Asociaţiei Pro Basarabia şi Bucovina, domnul Sergiu Dan, Preşedintele Asociaţiei Convergenţe Europene, reprezentanţi ai Federaţiei Asociaţiilor de Basarabeni din România, doamna Raluca Răducanu, director executiv al Centrului pentru Studii Est-Europene România.



Go to top