Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Conferinţa Naţională privind ”Planul National de Cancer - între deziderat şi realitate”

Comisia pentru Sănătate Publică  şi Comisia pentru Drepturile omului, culte şi minorităţi din Senatul României, în parteneriat cu  Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania-FABC au organizat miercuri, 3 februarie 2016, o Conferinţă Naţională privind ”Planul National de Cancer - între deziderat şi realitate”, în contextul Zilei Mondiale de lupta impotriva cancerului - 4 Februarie. 
 
La eveniment au participat reprezentanţi din domeniul sanitar, reprezentanţi ai autorităţilor, Parlamentului, Preşedenţiei şi Guvernului, formatori de opinie, ONG, societăţi profesionale în cancer si medicina familiei, asociaţii de pacienţi, mass media, reprezentanţi companii farmaceutice, etc.
 
Scopul acestei debateri a fost de a aduce în atentia pacientilor si a autoritatilor informatii despre planuri europene de tratament si metode revolutionare de lupta cu cancerul, identificarea de  solutii şi direcţii prioritare pentru îmbunatăţirea planului naţional de cancer, informare si mediatizarea acestora.
 
Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului,  4 februarie 2016, Comisia Consultativă de Oncologie a Ministerului Sănătăţii a anunţat  finalizarea Planului Naţional de Control al Cancerului  (PNCC 2016-2020), prioritate sectorială din strategia naţională de sănătate 2014-2020.
 
În Comunitatea Europeană cancerul reprezintă principal cauză de îmbolnăvire şi a doua cauză de deces. La o populaţie de 504,6 milioane locuitori EU, sunt 2.66 milioane de cazuri noi şi 1,28 milioane de decese annual.
În România sunt estimate aproximativ 80.000 de cazuri nou diagnosticate şi 50.000 de decese datorate cancerului, fiind înregistrate anual la Registrele cancer doar 1 din 6 dintre cazurile noi de cancer
 
Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania-FABC a realizat pe scurt radiografia unui sistem de sanatate bolnav, cu un program national de oncologie cu o “eficienta” si o “performanta” de 50.000 de decese cauzate de cancer intr-un an, ne situeaza pe un dezonorat loc 1 in UE. Intr-un sistem de sanatate subfinantat, caracterizat prin neajunsuri majore – migratia medicilor, lipsa medicamentelor, inexistenta programelor de screening si informare, lipsa aparaturii de investigare si tratament, sistem de coplata inechitabil – speranta de viata a romanilor este mult sub media europeana. Aceasta statistica îngrijoratoare se datoreaza ratei reduse de diagnosticare a neoplaziilor si identificarea acestora intr-un stadiu avansat. Insuficienţa programelor de screening si informare au ca rezultat diagnosticarea in stadii tarzii, moment in care costurile de tratament sunt ridicate, iar sansele de supravietuire reduse. Realizarea unui plan national de cancer complet si coerent, corect finantat si normat, va avea ca rezultat identificarea bolii in stadii incipiente, curabile.
 
Cele două comisii sustin si promoveaza orice tip de activitate destinata bolnavilor de cancer  susţinând că trebuie să avem strategii menite să asigure baza materială şi umană necesară pentru toată populaţia (urban,rural) cu servicii medicale preventive şi curative, pentru a asigura prevenirea cancerelor, creşterea calităţii diagnosticului/ tratamentului/urmăririi în timp, creşterea calităţii vieţii bolnavilor de cancer.
 
 
 
 
 
Preşedinte,
 
Biró Rozália-Ibolya
 


Go to top