Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR PLUS Cristian Bordei: ”Planul Național de Redresare și Reziliență, o șansă reală pentru România”

Senatorul USR PLUS de Cluj, Cristian Bordei, acuză reprezentanții PSD că mint atunci când afirmă că Planul Național de Redresare și Reziliență a fost respins de Comisia Europeană. Într-o declarație politică, senatorul Cristian Bordei se întreabă retoric cum este posibil să punem semnul egal între austeritate și un plan care aduce în țară 29,2 miliarde de euro?
 
Cristian Bordei:O altă marotă a opoziției este aceea că Planul Național de Redresare și Reziliență ar fi fost respins de mai multe ori de Comisia Europeană, ultima dată chiar acum câteva zile. Nimic mai aberant. Așa cum s-a tot explicat, procesul de aprobare a PNRR este unul iterativ în care Comisia Europeană face evaluări de etapă, solicită informații suplimentare statului membru, au loc întâlniri sectoriale ministere - Comisia Europeană în cadrul cărora se analizează neclaritățile. Unele întrebări își găsesc răspunsul pe loc iar altele urmează să îl primească în cel mai scurt timp.”
 
În încheierea declarației sale politice, senatorul UJSR PLUS de Cluj, Cristian Bordei argumentează că pentru a înțelege acest proces trebuie să ai habar despre metodologia programelor cu fonduri europene ori miliardele de euro , ori sumele enorme care au rămas neabsorbite în precedentele exerciții financiare stau mărturie despre fabuloasa expertiză inexistentă a PSD în acest domeniu.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
 
”Planul Național de Redresare și Reziliență, o șansă reală pentru România”
Unul din subiectele preferate ale distinșilor colegi din opoziție din această perioadă este PNRR-ul. Mai exact, în universul lor paralel, acest program este unul al austerității. Dar cum este posibil să punem semnul egal între austeritate și un plan care aduce în țară 29,2 miliarde de euro? Unele acuzații de acest gen sunt bazate pe frânturi de adevăr, altele sunt pur și simplu dezinformare și fake news…dar, de multe ori, modul în care pun problema te face să crezi că vreo boală ciudată le-a șters memoria celor 30 de ani în care au guvernat țara în diverse formule.
 
Care este consecința acestor mulți ani de guvernare? Este aceea că suntem printre puținele state europene care au cerut fonduri pentru infrastructură rutieră și feroviară și fonduri pentru racordări la utilitățile de bun simț: apă curentă și canalizare. Adică pentru ceea ce nu s-a făcut în ultimii 30 de ani, când exact cei care astăzi urlă pe toate vocile contra PNRR au fost la putere.  Eugen Ionescu și Urmuz ar fi invidioși pentru o atât de reușită comedie a absurdului!
 
O altă marotă a opoziției este aceea că Planul Național de Redresare și Reziliență ar fi fost respins de mai multe ori de Comisia Europeană, ultima dată chiar acum câteva zile. Nimic mai aberant. Așa cum s-a tot explicat, procesul de aprobare a PNRR este unul iterativ în care Comisia Europeană face evaluări de etapă, solicită informații suplimentare statului membru, au loc întâlniri sectoriale ministere - Comisia Europeană în cadrul cărora se analizează neclaritățile. Unele întrebări își găsesc răspunsul pe loc iar altele urmează să îl primească în cel mai scurt timp. Ce-i drept ca să înțelegi acest proces trebuie să ai habar despre metodologia programelor cu fonduri europene ori miliardele de euro care au rămas neabsorbite în precedentele exerciții financiare stau mărturie despre expertiza fabuloasă cu care avem de-a face!
 
Într-un final apoteotic, după ce inițial colegii din PSD au țipat că am cerut prea puțini bani, acum întreabă acuzator de ce o parte din PNRR reprezintă împrumuturi? Pentru că așa este gândit acest program și toate țările din UE primesc o parte granturi și o parte împrumuturi. România are nevoie acută de investiții iar aceste împrumuturi pe care le vom lua prin PNRR se vor duce doar în investiții și nu în consum. Mai mult, noi oricum aveam nevoie să ne împrumutăm pentru a construi autostrăzi, spitale, școli - iar împrumuturile pe care le luăm prin PNRR sunt la o dobândă foarte mică. Este la fel ca dobânda la care se împrumută țări ca Germania, Franța, Spania. Pentru România este un mare avantaj să se poată împrumuta la aceste dobânzi.
 
Dragi colegi din opoziție, PNRR-ul este despre România anului 2026. O Românie verde, digitală, cu transport curat, cu școli moderne și medicină performantă. Conform spuselor voastre, până și voi vă doriți o țară fără sărăcie, modernă, cu o dezvoltare unitară și coerentă între regiunile sale. PNRR este o șansă reală pentru toate acestea, este un adevărat Plan Marshall al anului 2021.
Acum este și momentul și posibilitatea să facem acele reforme și transformări esențiale, care au fost mereu amânate. Este momentul să schimbăm unele lucruri de la rădăcină, să eliminăm deficitul de dezvoltare și să începem să ținem pasul cu Europa modernă.



Go to top