Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Joi, 24 aprilie a.c. domnul senator Petru Filip, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, a avut o întrevedere cu membrii delegaţiei Grupului parlamentar de prietenie Kuweit – România, conduse de către domnul deputat Faisal Fahad Al-Shaye, preşedintele Grupului. Delegaţia kuweitiană efectuează o vizită oficială în România la invitaţia domnului senator Marin Burlea, preşedintele Grupului de prietenie cu Statul Kuweit din Parlamentul României.
În cadrul întrevederii, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României a subliniat interesul special pe care ţara noastră îl acordă dezvoltării relaţiilor bilaterale cu statele din regiune, cu statul Kuweit în special, precum şi prietenia tradiţională dintre cele două popoare, marcată recent de aniversarea a 50 de ani de relaţii diplomatice. Partea română a pledat, de asemenea, pentru dinamizarea contactelor politice şi economice, subliniind rolul important pe care diplomaţia parlamentară îl are în impulsionarea unor acţiuni guvernamentale comune, care să conducă spre rezultate semnificative în planul relaţiilor bilaterale şi la o creştere a nivelului schimburilor comerciale, aflate, în prezent sub potenţialul de dezvoltare.
A fost adusă în discuţie situaţia din Orientul Mijlociu, problematica deosebit de complexă din regiune fiind urmărită cu interes special de către Comisia pentru politică externă a Senatului României.
Domnul senator Petru Filip a menţionat necesitatea continuării Procesului de Pace în Orientul Mijlociu în vederea soluţionării conflictului israelo-palestinian, subliniind rolul important pe care Statele Unite ale Americii îl are în acest sens. 
La rândul său, şeful delegaţiei kuweitiene la Bucureşti a arătat că România are un potenţial real de a sprijini acest proces  şi că poziţia pe care România a avut-o şi o are în continuare în problematica regională îi face cinste ţării noastre şi se bucură de o apreciere deosebită din partea Statului Kuweit.
Ambele părţi au pledat pentru continuarea dialogului privind dosarul nuclear iranian şi pentru o soluţionare a crizei siriene, care a afectat într-o proporţie alarmantă  populaţia siriană, comunităţile din Siria şi statele vecine.
Vicepreşedintele Grupului kuweitian de prietenie a adus în discuţie potenţialul pe care ţara noastră îl oferă în domeniul turismului, în special al turismului balnear, fapt ce ar trebui mai intens promovat în străinătate, având în vedere că diferite cluburi sportive din Kuweit beneficiază anual de tratamente de recuperare în diferite ţări din Europa, România putând fi inclusă între opţiunile cetăţenilor kuweitieni.
În încheiere, şeful delegaţiei kuweitiene a adresat domnului senator Petru Filip invitaţia de a vizita Statul Kuweit şi de a continua dialogul purtat la Bucureşti.


Go to top