Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Marţi, 1 octombrie a.c. domnul senator Petru Filip, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, a avut o întrevedere cu E.S. domnul Michael Schvarzinger, ambasadorul Republicii Austria la Bucureşti.
 Domnul senator Petru Filip a subliniat stadiul excelent al relațiilor bilaterale româno-austriece, îndeosebi în plan economic, salutând nivelul semnificativ al investițiilor austriece în România, în domenii precum cel bancar și energetic.  A menționat, de asemenea, având în vedere experiența acumulată în administrația locală a orașului Oradea, sprijinul important acordat de către Austria în plan local, pentru dezvoltarea infrastructurii și întărirea capacității administrației locale.
 Au fost discutate perspectivele consolidării cooperării dintre Comisia pentru politică externă a Senatului şi Comisia pentru afaceri externe a Consiliului Naţional austriac, având în vedere interesele comune dintre cele două ţări în promovarea unor proiecte macroregionale, precum Strategia Dunării  şi punctele de vedere comune privind politicile de extindere a Uniunii Europene în Balcanii de Vest.
 Ambasadorul Republicii Austria la București a menționat faptul că, urmare a recentelor alegeri parlamentare din Austria, Comisia pentru afaceri externe din Consiliul Național austriac va avea în curând o nouă componență, fapt ce poate aduce o nouă dinamică a cooperării în plan bilateral și european. În acest context, domnul ambasador Schwarzinger a făcut o scurtă informare privind rezultatele alegerilor din Austria și perspectivele formării unei coaliții de guvernare.
 Partea română a solicitat sprijinul în vederea obținerii unei decizii pozitive până la sfârșitul acestui an, privind aderarea României la Spațiul Schengen, explicând totodată că nu se poate face nicio conexiune cu problematica roma și cu MCV.
 Drept răspuns, ambasadorul Republicii Austria la București a reafirmat sprijinul  țării sale pentru aderarea României la Schengen, menționând faptul că Austria nu leagă cele două problematici: Schengen și MCV și că Austria a acceptat să fie parte din Grupul de lucru privind aderarea României la Schengen cu rol de mediator,,în scopul de a preveni o soluție unilaterală, pledând totodată pentru  identificarea de soluții comune la nivel european.


Go to top