Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Miercuri, 2 septembrie 2015

Domnul Georgică Severin, președintele Comisiei pentru cultură și media a Senatului, a avut, în ziua de 2 septembrie 2015, o întâlnire cu domnii deputați François Rochebloine și Patrice Martin-Lalande, membri ai Comisiei pentru afaceri externe a Adunării Naționale a Republicii Franceze și foști membri ai Comisiei speciale pentru examinarea proiectului de lege referitor la numirea președinților societăților din audiovizualul public și a proiectului de lege asupra serviciului public de televiziune din cadrul Adunării Naționale. La întrevedere a participat activ și E.S. domnul François Saint-Paul, ambasadorul Republicii Franceze în România.
 
Domnul președinte Severin a salutat nivelul excelent al relațiilor bilaterale româno-franceze, inclusiv al celor parlamentare, reafirmând prietenia care leagă cele două țări și națiuni, în primul rând în planul valorilor culturale și al apartenenței la spațiul civilizației francofone.
 
Partea franceză a subliniat interesul pentru cooperarea bilaterală în domeniul media, evidențiind caracteristica “pluralității lingvistice”, dimensiune evaluată ca fiind un avantaj comparativ în raport cu statele din regiune. În acest context, au fost analizate perspectivele de dezvoltare pe care posturi TV/radio franceze cu emisie în România (TV5 Monde, RFI, France24) le au în condițiile procesului de trecere la televiziunea digitală terestră. Parlamentarii francezi au arătat importanța menținerii statutului reglementat de „must carry” pentru TV5 Monde, post care, prin emisiunile de calitate și impact, poate promova, inclusiv, imaginea României în rândul audienței din Franța prin evidențierea dinamismului culturii române în cadrul Francofoniei.
 
Opinând că, pentru creșterea audienței, ar fi util ca TV5 Monde să asigure un echilibru între subiectele de interes general ale Francofoniei și cele de interes local/regional ale țărilor în care funcționează, domnul președinte Georgică Severin a confirmat faptul că trecerea la televiziunea digitală terestră nu este de așteptat să genereze probleme de limitare a spațiului de receptare pentru posturile franceze, arătând însă că legislația relevantă în domeniu impune aplicarea procedurii de licitație publică. Președintele Comisiei pentru cultură și media a Senatului a evidențiat oportunitățile pe care internetul le oferă în asigurarea transmisiei posturilor TV, subliniind că publicul interesat de televiziunea în limba franceză este, în același timp, un frecvent utilizator al serviciilor de internet.
 
Au fost, de asemenea, discutate aspecte ale promovării limbii franceze în România, mai ales în rândul tinerei generații, precum și rolul important pe care politicile editoriale ale posturilor TV/radio franceze care emit în țara noastră îl au pentru consolidarea valorilor democratice și ale statului de drept.        



Go to top